A Zend a múlt hét végén közzétette fejlesztői zónájában a Zend Framework 2.0-s verziójának első béta kiadását. Az új Zend Framework alapjaiban a korábbi kiadások vonalát viszi majd tovább - tehát nem szakít az 1.x változatok örökségével -, számos téren azonban jelentősen újragondolt ill. átdolgozott osztályokkal érkezik majd.

Így például a framework egy teljesen újraírt autoloader-modullal rendelkezik majd, ami a fejlesztők szerint drasztikus mértékben csökkenti majd az osztályok betöltése által igényelt idők, többek között a névterek, valamint az osztályneveket fájlokhoz hozzárendelő térkép segítségével. Hasonló módon rendkívüli gyorsulást ígérnek a bővítőmodulok kezelésében az új plugin broker bevezetésével is, aminek dedikált célja lesz a helper osztályok, az alkalmazáserőforrások, valamint a szűrők és validátorok kezelése is.

A ZF 2.0-ban ugyancsak átdolgozásra kerül majd a kivételkezés is, amiben a legfontosabb változás, hogy a közös implementációs ős helyett inkább névterek és specifikus interfészekre - ill. azok implementálására - épít, ezáltal lehetővé téve a kivételek különböző szempontok (pl. a kivételt kiváltó hiba típusa, a forrásul szolgáló komponens, stb.) szerinti elcsípését.

A további, jelentős átdolgozáson átesett osztályok közül a View, a Session és a HTTP komponenseket érdemes kiemelni, de egy új szolgáltatáskereső (Service Locator) és vele összefüggő függőségkezelő (Dependency Injector) is helyet kap az új kiadásban.. Ez utóbbiakra ráadásul szintén egy átdolgozott MVC réteg épül majd.

A Zend Framework 2.0 újdonságairól további részletek itt olvashatók, a bétát pedig innen lehet letölteni.