A Microsoft letölthetővé tette honlapjáról a "Roslyn" kódnevű fordítájának technológiai előzetesét. Az új fordító különlegessége, hogy - szemben a klasszikus társaival - különböző programozási felületeken keresztül rendkívül mély betekintést tesz lehetővé programok számára más programok fordításának folyamatába, amelynek ráadásul részleteit és paramétereit is szabályozhatják előbbiek a megfelelő API-kon keresztül.

A klasszikus fordítók úgy működnek, hogy kapnak egy rakás forráskódot, amiből előállítják az azoknak megfelelő tárgykódú ill. futtatható állományokat - a köztes folyamatok azonban a külső programok előtt rejtve maradnak. A Roslyn ezen változtat azzal, hogy olyan programozási felületeket és mechanizmusokat épít be a fordítás folyamatába, amiken keresztül külső programok is hozzáférhetnek ahhoz a rengeteg információhoz, amivel maga a fordító rendelkezik a forrás-, majd a legenerált tárgykódú fájlokról is a feldolgozás során. Az információkat a legkülöbözőbb fejlesztést segítő eszközök hasznosíthatják, beleértve a nyomkövetőket, dokumentációgenerátorokat és tesztkészleteket is.

A most kiadott Roslyn CTP a Visual Studio 2010 SP1-re telepíthető, és C#, valamint VB.NET kódok fordítását teszi lehetővé - ugyanakkor az eszköz egyelőre még nem támogat még minden szerkezetet. Ez utóbbi csak a szoftver végleges változatában lesz várható, amelynek megjelenésére azonban már csak a jövőre megjelenő Visual Studio 11 kiadását követően lehet majd számítani.