A Microsoft BUILD konferenciája második napján bejelentette integrált fejlesztőkörnyezete, a Visual Studio legújabb kiadásának elérhetővé válását. Az egyelőre csak fejlesztői előzetes formájában letölthető Visual Studio 11 legfontosabb újítása természetesen a Windows 8 és a Metro stílusú alkalmazások készítésének támogatása.

A Windows 8 új stílusú felhasználói felületére építő alkalmazások megírására a szintén új Visual Studio-ban C# és VB.NET mellett C++ és természetesen JavaScript nyelven is lehetőség van. Ugyanakkor a rendszer azok számára is tartalmaz újdonságokat, akik inkább a klasszikus alkalmazásmodellnél maradnak: ők ugyanis szintén kihasználhatják immár a .NET 4.5 fejlesztéseit is. Ez utóbbiak közül az állapotgép támogatását a Windows Workflow-ban, a továbbfejlesztett SQL Server illesztést az Azure ADO.NET moduljában, valamint az ASP.NET új, HTML5-ös vezérlőit és kiterjesztéseit érdemes kiemelni.

Az új Visual Studio-nak immár egy 3D-s modellszerkesztő is részét képeziAz új Visual Studio-nak immár egy 3D-s modellszerkesztő is részét képezi

Szintén újdonság, hogy a Visual Studio csomagnak immár egy elemi 3D-s modellező eszköz is részét képezi, amelyet elsősorban nyilvánvalóan a játékfejlesztők fognak értékelni. Utóbbi kiegészítő nem csak a háromdimenziós modellek megjelenítését, de bizonyos fokú szerkesztését is lehetővé teszi majd, beleértve a textúrázást és néhány egyéb felületi attribútum állítását.

A Visual Studio 11 Developer Preview az MSD előfizetők számára már mostantól letölthető, míg az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók a hét végétől kezdődően juthatnak majd hozzá.