A PHP fejlesztői jelenleg kívánják eldönteni, hogy milyen újításokat is vezessenek be a PHP következő, jelenleg 5.4 verziószám alatt kiadni tervezett változatába. A közel egy tucatnyi javasolt fejlesztés között többek egy integrált webszerver beépítésének lehetősége, a callback függvények paraméterlistájának ellenőrizhetősége és a korábbiaknál rövidebb tömb-definiálási lehetőség is szerepel.

Ezen kívül a csúcsjelöltek között van a PHP-ben ősidők óta támogatott, de leginkább csak a biztonsági problémák feletti elsiklást megkönnyítő "magic quotes" támogatás végleges megszüntetése, valamint az egyszerű típusok neveinek fenntartott kulcsszavakká változtatása is. Szintén a javasolt újítások sorában szerepel az egészek bináris formában történő megadásának, deklarálásának lehetősége is.

A PHP 5.4-be javasolt tíz legfontosabb újítás listája itt olvasható. Azt, hogy a javasolt fejlesztések közül ténylegesen mi kerül majd be az új verzió, egy szavazás fogja eldönteni, amely azonban maga is újdonság lesz. A PHP 5.4 képezi ugyanis majd az első PHP verziót, amelybe szánt újdonságokról a platform legnagyobb felhasználói - köztük a WordPress, a Joomla vagy a Zend - képviselői is szavazhatnak majd az eddig kizárólagos szavazati joggal rendelkező PHP fejlesztők mellett.