Az Oracle - több mint egy évvel a projekt első bejelentését követően - a napokban kiadta a Application Development Framework (ADF) keretrendszerének mobilos változatát. Az ADF Mobile Client lehetővé teszi olyan alkalmazások fejlesztését, amelyek többfajta mobilos platformon is képesek futni, köztük olyanokon is, amelyeken nincs előtelepítve Java.

A teljes ADF platform három komponensből: egy az alkalmazások felhasználói felületét megjelenítő böngészőből, egy kompakt, az adatok átmeneti, helyi tárolását biztosító adatbáziskezelőből, valamint egy futásidejű könyvtárkészletből áll, amely lehetővé teszi a program futtatását az eredetileg Java-t nem tartalmazó mobilokon is.

A Java Server Faces-en alapuló felhasználói felület és magasszintű, adatszinkronizációt is integrált módon támogató komponensekből felépített alkalmazások automatikusan képesek az adatokat a backend rendszerbe pumpálni ill. onnan frissíteni, működésükhöz azonban nem szükséges online adatkapcsolat. A platform ugyanakkor az alapvető adatkezelési és -beviteli képességeken túl támogatja például olyan, a futtató eszközökbe épített extrák használatát is, mint a kamera, a GPS vevő vagy a vonalkódolvasó.

A mobilos ADF egyetlen komoly hátránya, hogy a futtatókörnyezet jelenleg csak a már elavultnak tekinthető Windows Mobile illetve Blackberry készülékekre érhető el, bár az Oracle azt ígéri, hogy Windows Phone 7-re, Androidra és iOS-re is elkészülhet a jövőben az alkalmazások futtatásához szükséges csomag.