A Google az elmúlt hét végén jelentette be, hogy - a fejlesztés leállítása után - hamarosan végleg megszünteti Gears nevű, a böngészőket a webalkalmazások és weblapok általi használhatra szánt plusz funkciókkal felvértező bővítéscsomagjának támogatását is. A cég a projekt teljes megszüntetését azzal indokolta, hogy a jövőben inkább a hasonló funkciókat kínáló HTML5-ös API-k támogatására kíván koncentrálni, amelyek feleslegessé teszik a Gears használatát.

A Gears Database API helyett az IndexedDB API, a Gears Blog helyett pedig a HTML5 File API-jának használatát javasolja a Google a helyi adatbáziskezelési ill. fájltárolási képességeket igénylő webalkalmazások számára. A helymeghatározó, értesítő és web worker API-k pedig a jövőben szintén a HTML5 részeként, a Gears nélkül kerülnek majd támogatásra a Chrome-ban is.

Amellett, hogy a Google nem készíti el a Gears-t az Internet Explorer 9-hez és a Firefox 4-hez sem, saját böngészőjéből is hamarosan kiirtja azt. A Google Chrome a következő utáni, tehát a 12-es verzióban szűnik meg majd tartalmazni és támogatni a Gears API-kat, ami azt jelenti, hogy az arra építő webalkalmazások már nem lesznek használhatók vele.

A Goolge Gears-t ugyanakkor saját szakállára bárki továbbfejlesztheti ha szeretné, hiszen a szoftver nyílt forrásúkódú licence lehetőséget ad erre.