Az Apache Foundation a hét elején letölthetővé tette honlapjáról népszerű nyílt forrású webszervere, az Apache következő generációs változatának első bétáját. A 2.3.11-es verziószámot viselő, de valójában az Apache 2.4-es sorozatának első előzetes kiadását képező szoftver legfontosabb újítása az immár stabil állapotúvá előléptetett MPM modul, amely végre egyetlen folyamaton belül is lehetővé teszi több kérés párhuzamos feldolgozását a kiszolgálóban.

Szintén újdonság a ki- és bemeneti pufferelést és szűrét biztosító mod_buffer, valamint a mod_allowmethods megjelenése, amellyel a HTTP-metódusok közötti kizárások megadására van lehetőség. Ezen utóbbi ugyan például a mod_rewrite segítségével már eddig is megoldható volt a konfigurációs fájlok szintjén is, a korlátozások azonban mostantól azonban egy sokkal könnyebben használható, külön opcióval is beállíthatók lesznek.

Az ugyancsak új mod_lua ugyanakkor a viszonylag elterjedtnek tekinthető LUA nyelven írt szkriptek futtatását teszi lehetővé az új kiadásban, míg a már régóta létező mod_ssl modul az OCSP-szerverektől történő tanúsítványlekérés képességével bővült a legfrissebb verzióban.

Bejelentés itt, újdonságokról további részletek erre, letöltés innen.