[Microsoft] A Microsoft nemrég mutatta be ingyenes webes fejlesztőeszközét, a WebMatrix-ot, amellyel akár kezdők is létrehozhatják és megtervezhetik az elképzeléseiknek megfelelő honlapokat. Az alkalmazáshoz mától ingyenesen letölthető egy magyar nyelvű e-könyv, amely nagyban megkönnyíti a teljesen kezdő webfejlesztők tanulását és munkáját.

A WebMatrix az összes olyan eszközt tartalmazza, amelyek egy weboldal működtetéséhez – beleértve a webszervereket, adatbázisokat és webes framework-öket is – szükségesek. A WebMatrix számos programnyelvet támogat, pl. az ASP.NET “Razor"-t vagy a PHP-t, valamint olyan webes segítségek is elérhetők vele, amelyek egyetlen kódsorbol álló megoldást nyújtanak az olyan összetett problémákra, amilyen például a Twitter-csatornák vagy videók beszúrása. A fentieken túl ráadásul egy keresőoptimalizációs report eszköz is megtalálható benne, amely a keresőbarát, a felhasználók számára könnyebben átlátható honlapok létrehozását segíti.

A fejlesztők az elkészült honlapot a saját szolgáltatójukon keresztül, vagy a WebMatrixban levők segítségével publikálhatják. Utóbbi szolgáltatók a felhasználók széles körének igényeit képesek kielégíteni, hisz mind a skálázhatóság, mind az ár szempontjából széles választékot nyújtanak – a listán 18 ország több mint 30 hoszting partnere szerepel.

“Webes platformunk a termékek, a partnerek és a technológia teljes tárházát kínálja a fejlesztőknek" – mondta S. Somasegar, a Microsoft fejlesztői üzletágának vezetője. “Egyre többen szeretnének honlapot létrehozni, és a WebMatrix segítségével – rendelkezzenek bármilyen tudással és tapasztalattal is – könnyedén, mégis kifinomult módon tehetik meg ezt."

A diákok és kezdő fejlesztők a WebMatrix segítségével hamar elsajátíthatják a honlapok építésének menetét, a webes ügynökségek a nyílt forráskódú eszközökre építve hatékonyan hozhatnak létre weboldalakat, a profi fejlesztők számára pedig újabb lehetőséget jelent a gyors és egyszerű, adatvezérelt szemléletű fejlesztéshez. Utóbbiak ráadásul a kezdőket azzal segíthetik, hogy hozzájárulnak egy kódokat tartalmazó könyvtárhoz, amely a NuGet-en keresztül érhető el.

Közel 40 nyílt forráskódú szoftverfejlesztő partner támogatja a WebMatrix sikerét. “A WebMatrix az egyik legjobb eszköz egy Umbraco-alapú honlap létrehozására" – mondta Niels Hartvig, az Umbraco alapítója. “A Microsoft holisztikus szemléletmódjának köszönhetően a Webmatrix, amelyet számos partner támogat, sikeresen le fogja rombolni a webfejlesztővé válás előtt álló eddigi akadályokat."