A Java fejlesztése a jövőben az Oracle kénye-kedve szerint fog történni, és az eddig azt meghatározó közösségi egyeztetési folyamat, a Java Community Process (JCP) teljes háttérbe szorulására lehet számítani. Legalábbis ezt jósolják a Forrester piackutató cég munkatársai frissen publikált "A Java jövője" című elemzésükben.

Az elemzők szerint bár a JCP formailag nem kerül majd feloszlatására, de valójában effektív halottá válik majd, azon egyszerű oknál fogva, hogy a jövőben az Oracle fogja meghatározni mi kerül majd a Java-ba, és mi nem, a saját prioritásainak megfelelően. Ez utóbbira az ad lehetőséget a cég számára annak ellenére, hogy az OpenJDK maga a GPL alatt kerül kiadásra, hogy a Java Technology Compatibility Kitre (Java TCK) ez már nem igaz, így annak révén az Oracle továbbra is irányítása alatt tudja tartani az egész platformot.

Ezzel párhuzamosan - vélik az elemzők - a Java teljesen vissza fog szorulni a kliens-oldali programozásban, és valahova a COBOL mellé fog lesüllyedni, amelyben manapság már szinte kizárólag csak legacy jellegű alkalmazásokat üzemeltetnek és fejlesztenek tovább, és azt is csak vállalati környezetben, történelmi okoknál fogva.

A teljes elemzésből további részletek itt olvashatók.