Az Apache - korábbi ígéretét beváltva - a hét végén hivatalosan is kilépett a Java platform fejlesztését irányít Java Community Process (JCP) testületből. A nyílt forrású szoftverekkel foglalkozó alapítvány visszavonulásának oka az Oracle új, keményvonalas licencelési politikája, valamint ezzel összefüggésben a többi, a JCP-ben szavazati joggal rendelkező szervezet ez elleni tiltakozásának elmaradása.

Az Apache még a múlt hónap elején helyezte kilátásba, hogy kilép a JCP-ből, amennyiben az Oracle nem hajlandó számára licencet biztosítani az utóbbiétól teljesen független Harmony implementáció hitelesítéséhez. Utóbbi számos nyílt forrású Java platform, köztük az Android alapját is biztosítja, amelyekkel szemben az Oracle a licenc hiányában felléphet, illetve lehetetlenné válik azok hitelesítése a központi Java specifikációval szemben.

A JCP azonban végül a hét közepén elfogadta a Java 7 és 8 fejlesztési terveit, annak ellenére, hogy az Apache és a Google képviselői "nem"-mel szavaztak arra, elsősorban az Oracle licencpolitikája elleni tiltakozás részeként. Az Apache ezek után döntött a JCP-ből történő kilépésről, amit csütörtökön hivatalosan be is jelentett.

Az még nem egyértelmű, hogy a formálisakon túl ez a lépés milyen következménnyel jár majd a Java, mint platform, illetve az Apache számos Java-alapú projektje - mint például a Tomcat, a Xerces és a Geronimo - vonatkozásában; de erre a kérdésre vélhetően majd csak az idő adja meg a választ.