A Microsoft szerint a Java az utóbbi hónapokban hihetetlen ütemben növelte népszerűségét. Az immár az Oracle tulajdonát képező platform térhódításával csak egyetlen baj van: mindezt nem a legitim fejlesztők, hanem a hackerek körében tette, akik korábban nem látott mértékben használják ki a Java-t a mit sem sejtő webezők megtámadásához.

A Microsoft által publikált adatok szerint valóban irdatlan mennyiségű támadás alapvetően három sebezhetőség kihasználásával valósul meg. Ugyanakkor rossz hír azonban, hogy ezek száma már mostanában is bővülhet, hiszen az Oracle a közelmúltban 29 újabb biztonsági rést foltozott a platformon, amelyek közül 28 távolról, azonosítás nélkül is kihasználható; ráadásul közel felük kritikus veszélyességi besorolást kapott.

A szóban forgó biztonsági rések természetesena foltok telepítésével lezárhatók, sok gépen azonban ezek telepítése nem történik meg - ennek köszönhető, hogy milliószám tudják azokat hackerek kihasználni. A cél elsősorban botnetek telepítése, de természetesen másfajta támadások is elképzelhetőek - így különösen a rendszergazdáknak érdemes odafigyelnie, és szükség esetén a foltokat minél előbb telepíteni.

További részletek itt.