Az Embarcadero Technologies hamarosan egy új változatot fog bemutatni a korábban Delphi for PHP néven megjelent, gyors, vizuális fejlesztést lehetővé tevő fejlesztőkörnyezetéből is. A szeptember elsején bejelenteni tervezett új RAD Studio XE részeként megjelenő PHP IDE-vel a cég magával a PHP fejlesztőjével, a Zend Technologies-zal is versenyre kíván kelni.

A RadPHP XE név alatt kiadásra kerülő új eszköz nem csak a Zend fejlesztőrendszere által is kínál, alapfunkciónak tekinthető nyomkövetőt és profilálót fogja tartalmazni, de a Delphi for PHP-ből már ismert drag&drop alapú fejlesztést is támogatja. Elődjéhez képest ugyanakkor a komponensei jelentős fejlesztésen estek át, így többek között immár a kliens oldali szkriptelést, és az AJAX-alapú megoldások készítését is támogatják majd.

A RadPHP XE külön extraként integrált módon fogja támogatni a cloud-alapú fejlesztéseket, de olyan komponensek is megtalálhatóak lesznek benne, amelyek rendkívül egyszerűvé teszik majd a Facebook-on futó alkalmazások készítését is.

A termék árazásával kapcsolatban a cég csak szeptember elején fog részleteket közölni, az azonban már most biztosnak látszik, hogy a RadPHP XE a RAD Studio XE csomag részeként, de attól külön is megvásárolható lesz.