Egy új IDE megpróbál némi versenyt és mozgást hozni az utóbbi évtizedben gyakorlatilag teljesen "leült" fejlesztőeszköz-piacra, ahol az egyes termékek már inkább csak a tényleges IDE funkcióktól fényévekre eső bővítések tömegének az egyébként egy kaptafára készült, szinte uniform megjelenésű keretrendszerbe zsúfolásával, mintsem valódi innovációval versenyeznek egymással. A Code Bubbles egy az eddig megszokottól alapvetően új megközelítés alapján építi fel felhasználói felületét, ami a készítők szerint rendkívüli mértékben megnöveli a produktivitást, beleértve nem csak a kódok írásának, de hibás lekövetésének sebességét is.

Az új IDE elsősorban az egyre növekvő kódméretek és egyre terebélyesebbé váló nyelvi deklaráció következtében előálló valóban súlyos probléma: a kód átláthatlanságának és navigálhatatlanságának problémájára próbál meg egy új megközelítés segítségével gyógyírt találni. Ehhez a kód egyes kiemelt - struktúrálisan jól meghatározott - részleteit buborékokba szervezi, amelyeket egymással párhuzamosan, egymás mellett tesz megtekinthetővé és szerkeszthetővé, egyszerűen átláthatóvá téve a programozó számára a funkcionálisan összetartozó részeket, elminálva pl. a deklarációs és implementációs blokkok közötti ugrálgatás szükségességét.

Az így létrehozott vizuális elemeket ráadásul az IDE-n belül nagyobb csoportokba (buborékba) is össze lehet fogni, amelyek együtt mozgathatók és rendezhetők az egyébként teljesen szabadon kialakítható munkaasztalon. Utóbbin a buborékok elrendezését automatika segíti, amely azonban igen intelligens módon működik, gondoskodva pl. arról, hogy az egyes buborékok sose fedjék el egymást, azaz ne legyen kitakart információ, az összetartozó részek (buborékok) mégis egymáshoz közel maradjanak az átrendezés során is.

A kód egyes részleteit mutatók mellett természetesen jegyzeteket, képeket vagy egyéb típusú dokumentációt vagy információt megjelenítő buborékokat is lehet nyitni és elhelyezni a munkaasztalon, amelyek mind a fent már leírtaknak megfelelően csoportosíthatók, mozgathatók az asztalon. A rendszer vizuális megjelenítésének kialakítása során ráadásul a fejlesztők különösen nagy gondot fordítottak arra, hogy az egyes ablak- és vezérlőelemek minél kisebb helyet foglaljanak el, ezáltal drasztikusan megnövelve a lényegi információk prezentálására használható hasznos munkaterült méretét.

Az új Code Bubbles IDE-ről további információ itt olvashatók, míg a szoftver béta változatának tesztelésére itt lehet jelentkezni.