[Microsoft] A Microsoft 2010. április 12-én jelentette be integrált szoftverfejlesztői környezetének legfrissebb verzióját, a Visual Studio 2010-et. Hazánkban a fejlesztők egy szakmai konferencia keretében közelebbről ismerkedhettek meg az újdonsággal, valamint a szintén megújult, a szoftverfejlesztői csoportmunkát támogató Team System 2010-zel és a felhőalapú operációs rendszerrel, a Windows Azure-ral is.

A Millenáris parkban helyet kapó eseményen a fejlesztők részleteiben is megismerhették az új termékeket és technológiákat. A résztvevők által adott visszajelzésekből kitűnt, hogy a hazai fejlesztői közösséget elsősorban a tesztelés, a fejlesztői csoportmunka, a Windows Azure és a .NET 4.0 érdekli.

A Microsoft a bejelentéssel egyidőben megváltoztatta a termékek funkciókészletét is. Tette mindezt úgy, hogy az eddig csak a nagyobb fejlesztőcsapatok számára elérhető, fejlesztői csoportmunkát, verziókezelést, hibakezelést és munkatétel követést is nyújtó, korábban nettó 1 millió forintba kerülő Team Foundation Server mostantól a "Visual Studio with MSDN" verziót megvásárlók számára ingyenes lett.

A Visual Studio 2010 számos újdonságot kínál a fejlesztőknek, amelyek mindegyike elérhető az Ultimate verzióban:

  • IntelliTrace. Segítségével a tesztelők kategorizálhatják a kijavításra váró programhibákat, sőt még egy pillanatképet is készíthetnek arról a környezetről, amelyben előfordulnak.
  • Architecture Explorer. Az alkalmazás egészének vagy valamely apró részének minden részletre kiterjedő modellje készíthető el vele.
  • Új réteg diagramok. Segítségükkel meghatározható egy alkalmazás logikai felépítése, valamint arra is képesek, hogy egyes kódrészleteket összevessenek az eredetileg elképzelt szerkezettel és megfeleltessenek annak.
  • Hatékonyabb tesztelés. Míg a Test Professional 2010 jelentősen felgyorsítja a tesztelési folyamatot és garantálja, hogy bármilyen hibajelenség reprodukálható legyen, addig a Fast Forward for Manual Testing képes egymás után rögzíteni a tesztelés lépéseit, amelyek aztán később visszajátszhatók és megállíthatók lesznek. Utóbbi tulajdonság különösen a regressziós tesztelés során bizonyulhat hasznosnak. A tesztelés folyamatát tovább egyszerűsíti az, hogy szabadon hozhatók létre teszttervek és -csomagok, illetve a tesztek a lehető leglogikusabb módon szervezhetők meg.
  • Iteratív fejlesztési folyamat. A fejlesztők automatikusan generált jelentések segítségével követhetik figyelemmel a projekt alakulását, ezáltal időben értesülhetnek a potenciális veszélyekről.

"Örülök, hogy hazánkban is nagy sikerrel debütált a Visual Studio 2010 és a Team System 2010. Ez a konferencia volt a Visual Studio termékcsalád megszületése óta szervezett legnagyobb hazai fejlesztői konferenciánk. Reméljük, hogy a 18 különböző előadás és a hamarosan elinduló ingyenes tanfolyamaink között mindenki megtalálja azokat a témákat, amelyek hatékonyan segítik őt munkája során." – mondta Lippé Szabolcs, a Microsoft fejlesztőeszközökért felelős termékmenedzsere.

A Visual Studio 2010 a Microsoft partnereken keresztül vásárolható meg 2010 április 12- tol. Indulási akcióként aki május 1 előtt indítja el rendelését akár 50%-ot is megtakaríthat. Bővebb részletek a partnerektől és disztribútoroktól szerezhető.