A Sun honlapján e hét végén tette közzé J2SE platformja legújabb változatát. Az új 1.4.2 -es Java 2 Standard Edition számos apróbb javítás mellett néhány érdekes újítást, valamint egy nyílt forrású fejlesztőkörnyezetet kínál a fejlesztők számára.

Az új Java környezet legfontosabb újításai között a már beta változatban is megvalósított, a Java kisalkalmazások a korábbinál gyorsabb indulását lehetővé tevő optimalizációkat, valamint a 64-bites processz-architektúrák támogatásának kiterjesztését érdemes megemlíteni. Utóbbi keretén belül az új Java az Intel 64 Itanium processzorain futó változata végre igazi JIT fordítót kapott, így átlagosan háromszor gyorsabban képes az alkalmazások futtatására, mint az előző változatok interpreteres megoldásai.

Ezen kívül a Java 1.4.2 Swing kiegészítése támogatja a Windows XP és GTK+ plusz kinézetű és viselkedésű felületek kialakítását is, valamint a korábbiaknál gyorsabb JFileChooser osztály tartalmaz. Az új Java fejlesztőkészlettel együtt szállított válozatainak részét képezi a nyílt forrású NetBeans IDE 3.5-ös változata is, amely elsősorban a nyomkövetés és hibakeresés terén kínál új lehetőségeket a fejlesztők számára.

Az új Java 2 Standard Edition 1.4.2 Windows, Linux, Solaris és Itanium platformokon futó változatait az érdeklődők a Sun honlapjáról tölthetik el.