A Sun jövő héten megrendezésre kerülő Java One fejlesztői konferenciáján olyan új Java alapú grafikus és hálózati könyvtárak bejelentését tervezi, amelyeket a nyílt forrású közösség rendelkezésére kíván bocsátani. A Sun célja az új könyvtárak szabadon elérhetővé tételével az, hogy a fejlesztők számára egyszerűbbé tegye a Java platformon futó játékok készítését.

A kliensoldali könyvtárak mellett a Sun egy olyan szerveroldali Java keretrendszer bejelentését is tervezi, amely szintén nagy mértékben egyszerűsítheti a hálózati támogatással is rendelkező játékok fejlesztését. Mindkét újonnan kibocsátásra kerülő könyvtár a Sun Javagaming.org oldalán fog helyet kapni, amelynek célja a Java alapú játékfejlesztéssel foglalkozó közösség gyűjtése és támogatása lesz.

A Sun egyébként - nyilvánvalóan a Microsoft egyre erőteljesebben hódító .NET technológiája által jelentett fenyegetést ellensúlyozandó - a közeljövőben számos új, a Java fejlesztői közösség egy-egy szegmensét támogató oldal beindítását tervezi. "A Java köré szerveződő közösségek egész gyűjteményét lendítjük majd fel az új infrastruktúrával", mondta John Fowler, a Sun szoftvertechnológiai vezetője.

A Sun maga egyébként nem tervezi Java alapú játékok fejlesztését, pusztán támogatást kíván nyújtani az ezzel foglalkozók számára. "A Sun nem fog játékokat gyártani", mondta Fowler. "Mi nem játék-, hanem infrastruktúra-fejlesztők vagyunk."