A Sun hamarosan egy olyan új Java fejlesztőeszköz bejelentését tervezi, amely a cég ígéretei szerint nagy mértékben egyszerűsíti majd az immár évtizedes múltra visszatekintő platformon futó alkalmazások létrehozását. A jövő hónapban megrendezésre kerülő JavaOne konferencián bemutatni kívánt új eszközzel a Sun a Java nyelvtől eddig idegenkedő fejlesztőket szeretné elnyerni a platform számára.

A konferencián ezen kívül a Sun a Java nyelvet érintő egyéb módosításokat is be fog jelenteni, amelyek célja szintén a programok fejlesztésének egyszerűsítése lesz. A cég célja, hogy az új eszközök és módosítások révén vonzóvá tegye a Java platformot a fejlesztők egy szélesebb köre számára, és képes legyen alternatívát nyújtani a Microsoft Visual Studio .NET környezet által reprezentált megoldásra.

Az új Java fejlesztőeszköz az eddigieknél aktívabban fogja alkalmazni a vizuális metódusokat, támogatja majd a moduláris alkalmazáskomponensek, és az XML valamint a webszolgáltatások használatát is. Rich A JavaOne konferencián bemutatni tervezett környezet használatához elegendő lesz a Visual Basic-ben történő fejlesztéshez szükséges képzettségi szint is. "Célunk, hogy a Java ugyanolyan vonzóvá váljon a tömegek számára, mint bármilyen más platform" - mondta Rich Green, a Sun fejlesztői eszközökön dolgozó részelégnek elnök-helyettese bejelentésében.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentés szerint egyébként a Visual Basic fejlesztők 43 százaléka alternatív megoldásokat keres a Microsoft népszerű eszközéhez. A felmérésben a váltani kívánó fejlesztők 31 százaléka jelölte meg a Java-t, mint a jövőben leginkább használni tervezett fejlesztőeszközt.