A Microsoft-nak sikerült befejeznie Windows-os fejlesztőkörnyezete legújabb változatát, amely így - korábbi ígéreteknek eleget téve - legújabb operációs rendszerével, a Windows Server 2003-mal egy időben kerülhet majd a boltokba. A Visual Studio .NET 2003 a .NET specifikáció 1.1-es változatának megfelelő alkalmazások létrehozását is támogatja, és alkalmas beágyazott eszközökön futó programok készítésére is.

A Visual Studio .NET legújabb változata egyik legfontosabb újítása a .NET specifikáció bővített, 1.1-es változatának támogatása. A .NET platform legújabb változatában megnövekedett stabilitást, biztonságot és teljesítményt ígért a Microsoft, amelyeket a korábbi változatra fejlesztők is könnyen kihasználhatnak, hiszen a Visual Studio több segédeszközt is biztosít a migráció elősegítésére.

Egy másik fontos újítás, hogy az eddig csak kiegészítő formájában elérhető, a mobil eszközökre történő alkalmazásfejlesztést lehetővé tevő bővítés immár szerves részét képezi a Visual Studio csomagnak, így azzal közvetlenül készíthetők a .NET Compact Framework-öt támogató platformokon futó alkalmazások is. Utóbbiak között a PocketPC-t futtató kézigépek mellett a PocketPC Phone Edition-t használó okostelefonok, és több egyéb eszköz is megtalálható.

A C# és VB.NET mellett C++ és J# nyelveken történő alkalmazásfejlesztést lehetővé tevő Visual Studio.NET 2003 elődeihez hasonlóan három változatban lesz kapható, amelyek elsősorban a kiegészítő alkalmazások és képességek terén térnek el egymástól. A kizárólag a fejlesztőrendszer magját magában foglaló Profession változatért 1.500 eurót, míg a néhány szerverhez fejlesztői licenszet magában foglaló Enterprise verzióért 2.500 eurót kell fizetni. A modellező- és projekttervező eszközöket is tartalmazó Enterprise Architect ára 3.400 euró körül alakul majd.

A Visual Studio .NET 2003 fejlesztőkörnyezete egyébként máris elérhető a Microsoft Developer Network előfizetői számára az MSDN előfizetői oldalán, az új változat dokumentációjára azonban sajnos még nekik is várniuk kell egy picit.