Egy az InternalMemos.com oldalán megjelent, állítólagosan a Sun-tól kiszivárgott belső jegyzet tanúlsága szerint maga a Java technológiát kidolgozó cég sincs meggyőzőve az univerzális platform általános használhatóságáról. A megjelent dokumentum nem csak azt javasolja, hogy a Sun maga ne használja a Java-t belső projektjei megvalósítása során, de kifejezetten azt állítja, hogy más nyelvek segítségével sokkal jobban megvalósíthatók a Java által kitűzött fő célok is.

Az írás a Java használhatatlanságának első számú okaként a Solaris platform által támasztott korlátokat jelöli meg, amelyek erősen nehezítik "megbízható alkalmazások készítését". További hátrány, hogy a Java önmagában nem futtatható egyetlen platformon sem, hanem a mindenkori Java Run-Time lététől és verziójától függ. Így amennyiben utóbbival valami probléma lép fel, vagy egyszerűen csak nem elég új, úgy lehetetlenné válik a Java alkalmazás futtatása is.

A dokumentum a további hátrányok között a futtatókörnyezet hatalmas méretét, a rossz teljesítmény-kihasználást, a bővítések modularizáltságának hiányát és a kompatibilitási problémákat emeli ki. A szóban forgó írás teljes egészében az InternalMemos.com oldalán olvasható.