A MySQL AB múlt héten jelentette be azonos nevű adatbáziskezelő rendszere legújabb változatának első alpha verzióját. Az új MySQL 4.1 alpha legfontosabb újítása a beágyazott leválogatások (subselects) használatának lehetősége, de ezen kívül is számos apró fejlesztést hordoz magában.

A világszerte mintegy 4 millió becsült telepítést magáénak tudható nyílt forrású adatbáziskezelő rendszer jelentős lemaradásokkal rendelkezik a vállalati felhasználáshoz és összetett adatbázisok kezeléséhez szükséges funckiók terén. Ezen elmaradások közül a MySQL fejlesztői először az tranzakciókezelés terén hajtottak végre jelentős lépéseket, és most a beágyazott lekérdezések támogatásának bevezetésével lépnek tovább.

Az új MySQL e mellett támogatja az SSL kapcsolaton keresztüli biztonságos kommunikációt szerver és kliens között, UCS-2 és UTF-8 Unicode karakterkészletek kezelésére is képes, és az InnoDB tárolómotor révén akár 64GB memória használatára is képes 32-bites Windows platformokon is. Ezen kívül a fejlesztők szerint bizonyos műveleteket jóval gyorsabban hajt végre a memóriában tartott B-fa alapú indexek révén. A tárolt eljárások és az idegen kulcsokhoz kapcsolódó integritásellenőrzések támogatásának megjelenésére azonban sajnos még várni kell az adatbáziskezelő 5.0-s változatáig.

A MySQL 4.1 újításairól további részletek a cég bejelentésében olvashatók. A program maga természetesen az előző változatokhoz hasonlóan GPL licensz alatt (is) kerül kibocsátásra, és ingyenesen letölthető a MySQL.com oldalról.