A Sun Microsystems szerdai bejelentése szerint még februárban megjelenik a Java nyelv és futtatókörnyezet legbővebb, Enterprise Edition változatának 1.4-es verziója. A J2EE 1.4 legérdekesebb tulajdonsága a legújabb webszolgáltatás-technológiák, köztük a SOAP és a WSDL, valamint a JAX RPC személyében megvalósuló XML-alapú távoli eljáráshívás támogatása, de ezen kívül számos más apró bővítést is hordoz magában.

A Sun a J2EE 1.4-hez nagy reményeket fűz, hiszen tőle reméli az utóbbi években erősen fragmentálódott Java platform újraegységesítését. Egy a közelmúltban meghozott ítélet szerint ugyanis a jövőben a Microsoft számára is kötelező lesz az eddigi, mára elavult verzió helyett a mindenkori legfrissebb Java-változat szállítása a Windows különböző változataival. Így a Java legújabb változata feltehetően rövid időn belül több gépen fog futni, mint bármelyik korábbi verziója.

A Sun bejelentése szerint azonban továbbra is meg kívánja tartani az irányítást a Java felett, és nem kívánja a jövőben sem annak kódját nyílt forrásúvá változtatni.