Sorozatunk előző részeiben megnéztük, hogy miért is érdemes minden fejlesztőnek megismernie a modern felhős alkalmazásplatformokat, azok milyen alkalmazások megvalósításában jöhetnek jól, illetve konkrétan milyen kulcsrakész adatkezelő és identitáskezelő szolgáltatásokat találhatunk rajtuk. Most azt nézzük meg, hogy az Azure milyen analitikai eszközöket bocsát rendelkezésünkre, és miként jöhet jól IoT-projektek megvalósításában is.

A fejlett analitika segítségével akár korlátlan mennyiségű adat gyűjthető és kezelhető, az alkalmazások prediktív elemzésekkel bővíthetők, továbbá az iteratív tanulást szolgáló adatelemzési folyamatok használhatók, ezáltal intelligens műveletek végezhetők a rendelkezésre álló adatok alapján.

Cortana Intelligence Suite

Teljesen körűen menedzselt big data és fejlett analitikai csomag, amellyel az adatok intelligens műveletekké alakíthatók:

 • Információkezelés – Az adatáthelyezés egy teljes körűen menedzselt, átfogó platformon vezényelhető. Az Azure Data Factory használatával ún. folyamatokat (pipeline) hozhatsz létre, valamint adatokat gyűjthetsz és rendszerezhetsz az általad használt szolgáltatásokból az elemzések megkönnyítése érdekében. Az Azure Data Catalog használatával hatékonyan kezelheted az adatforrásokat, az Azure Event Hubs segítségével pedig átmeneti gyűjtőterületet biztosíthatsz az adatfolyamként érkező adatoknak.
 • Nagy adattárak – A rugalmasan skálázható Azure SQL Data Warehouse segítségével strukturált adatokat tárolhatsz és kezelhetsz masszívan párhuzamos feldolgozással. Az Azure Data Lake Store hiperskálás, fájlméretkorlát nélküli adattárat biztosít a strukturálatlan adatok számára, amellyel kiemelkedő feldolgozási sebesség és analitikai teljesítmény érhető el.
 • Gépi tanulás és analitika – Az Azure Machine Learning segítségével prediktív modelleket tervezhetsz és tehetsz közzé, az Azure HDInsight használatával Storm és Spark segítségével elemezheted az adatokat Hadoopkörnyezetekben, integrálhatod meglévő R vagy Python nyelvű kódodat, az Azure Data Lake Analytics és az Azure Stream Analytics szolgáltatással pedig bármilyen típusú és méretű adathalmazt elemezhetsz. Emellett a Microsoft Power BI sokoldalú vizualizációs lehetőségeivel életre keltheted az adatokat.
 • Intelligencia – A Cortana Intelligence Gallery katalógusból teljesen menedzselt API-kat tölthetsz le, amelyek segítségével gyorsan megvalósíthatod a különböző üzleti felhasználásokhoz szükséges prediktív API-kat ( javaslatok, előrejelzés, rendellenességek észlelése, ügyfél-lemorzsolódás), a Cognitive Services API-jai pedig új módszereket kínálnak az ügyfelekkel folytatott interakciókhoz a látástechnológia, az arc- és beszédfelismerés, valamint a szövegelemzés alkalmazásával.

  Az egyedi üzleti igényekre szabott megoldássablonokkal könnyebben megteheted az első lépéseket. Analitikai szolgáltatásaidat és modelljeidet a Cortana digitális személyi asszisztenssel is integrálhatod, így felhasználóid természetes beszéddel kommunikálhatnak a szolgáltatással, és proaktív értesítéseket is kaphatnak. Az analitikai szolgáltatások és modellek emellett intelligens ügynökökkel is integrálhatók a Bot Framework keretrendszer használatával.

Gyakori felhasználások
 • Egészségügy: Napjainkban az elérhető egészségügyi adatok mennyisége egyre növekszik: az egészségügyi szolgáltatók rendszereiben tárolt historikus adatok mellett új forrásokból is folyamatosan, valós időben érkeznek adatok. Ezek és a fejlett analitika erejének ötvözésével prediktív és előíró jellegű megoldásokkal adhatunk választ az egészségügy jelenlegi üzleti kihívásaira.
 • Pénzügyi szolgáltatások: A pénzmosás megelőzésére hivatott rendszerek a sok évre visszatekintő fejlesztés és finomítások révén már ma is igen hatékonyak és kifinomultak, ennek ellenére a bűnözők évről évre több billió dollárt mosnak tisztára. A nagy, strukturálatlan adathalmazok kezelésére szolgáló eszközeivel a Cortana Intelligence Suite képes kiegészíteni a meglévő rendszereket, és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében javítani az átláthatóságot.
 • Kiskereskedelem: Az egyre növekvő mennyiségű strukturált és strukturálatlan adatok, valamint a hatékony fejlett analitikai megoldások ötvözésével a big data technológia új válaszokat adhat a problémákra. A kiskereskedelmi vállalatok a Cortana Intelligence Suite integrált technológiáival a nagy adathalmazokból feltárt információk és összefüggések alapján személyre szabott élményt nyújthatnak vásárlóik számára.
A dolgok internete (IoT)

Az Azure IoT Suite gyorsan használatba vehető, nagyvállalati szintű csomagot biztosít a fejlesztőknek, amely bővíthető, előre konfigurált megoldásokat kínál az általános IoT-felhasználások, például a távfigyelés és a prediktív karbantartás megvalósításához. A teljes körű, jól működő és átfogó megoldások többek között Azure-szolgáltatásokat használó szimulált eszközöket is tartalmaznak.

 • Azure IoT Hub – A különböző platformokra – például Linuxra és Windowsra – készült nyílt forráskódú eszköz SDK-kkal egyszerűen és biztonságosan csatlakoztathatsz új és meglévő eszközöket. Megbízhatóan (időszakos kapcsolaton) és biztonságosan küldhetsz parancsokat és értesítéseket a csatlakoztatott eszközöknek, és az üzenetek kézbesítését is nyomon követheted.
 • Azure Event Hubs – Kiválóan skálázható közzétételi-előfizetési szolgáltatás, amely másodpercenként akár több millió eseményt képes betölteni és továbbítani több alkalmazásba. Segítségével feldolgozhatod és elemezheted a csatlakoztatott eszközök és alkalmazások által előállított adatokat, és bármilyen valós idejű analitikai szolgáltató vagy kötegelési/tárolási adapter segítségével átalakíthatod és tárolhatod őket.
 • Azure Stream Analytics – Gyorsan készíthetsz és üzembe helyezhetsz olyan költséghatékony megoldásokat, amelyekkel valós idejű információkat nyerhetsz az eszközökből, érzékelőkből, alkalmazásokból és az infrastruktúrából, például valós idejű távfelügyelet és -monitorozás, vagy éppen mobiltelefonokról vagy hálózati kapcsolattal rendelkező autókról való információszerzés céljából.
 • Azure Machine Learning – Nagy teljesítményű, felhőalapú prediktív analitikai szolgáltatás, amellyel gyorsan létrehozhatók és üzembe helyezhetők az analitikai megoldások prediktív modelljei. A prediktív elemzés modellezésére szolgáló eszközök mellett teljes körűen menedzselt szolgáltatást is biztosít a prediktív modellek használatra kész webszolgáltatásként való közzétételéhez. A prediktív modellek gyorsan létrehozhatók, tesztelhetők, működésbe hozhatók és kezelhetők.
A folytatásban...

A sorozat következő - egyben utolsó - részében az Azure média- és CDN szolgáltatásaival fogunk megismerkedni. Aki addig nem bírja ki, az már most elolvashatja a Microsoft kifejezetten fejlesztőknek kidolgozott Azure útmutatóját, amit innen tud letölteni.