Bár a felhős alkalmazásokat manapság már minden programozó tucatjával ér el végfelhasználóként, sőt, talán munkájában, projektjeiben is hasznosít ilyeneket, valójában kevés az olyan közöttük aki pontosan tudja és érti, hogy mennyire nagyon hasznos lehet számára fejlesztői minőségében is egy modern felhő, illetve az abban elérhető alkalmazásplatform.

Újonnan induló sorozatunkban arra teszünk kísérletet, hogy kifejezetten ezt próbáljuk meg bemutatni olvasóink számára - azaz azt, hogy milyen nagy mértékben tudja egyszerűsíteni a fejlesztői munkát, az alkalmazások elkészítését, sőt, későbbi üzemeltetését is egy modern felhős platform bevonása.

Hol tart ma a felhőtechnológia?

Bár szinte minden fejlesztő érteni véli, hogy miről is szól a felhő, legtöbbjük fejében az még mindig csak egymással összekötött és egymással együttműködő szerverek halmazát jelenti, amik programozásához különleges eljárásokra és eszközökre van szükség, és amiket csak bizonyos rendkívül speciális alkalmazások megoldásában lehet hasznosítani. Ez igaz is az elsőgenerációs, infrastrukturális jellegű felhőszolgáltatásokra - manapság azonban már ennél sokkal tovább tartunk.

Napjainkban ugyanis az igazán komoly felhők már ennél sokkal magasabb szintű szolgáltatásokat (is) nyújtanak a fejlesztők részére. Olyanokat, amik a hagyományos asztali környezetben is elérhetőek (mint pl. adatbáziskezelés, adattárolás, alkalmazásszerver futtatás, stb.), csak éppen amik felhős környezetben szinte korlátlanul skálázhatók, és amik olyan magas fokú adatbiztonságot és rendelkezésre állást tudnak biztosítani, amikről a hagyományos felállásban álmodni sem lehetett.

A felhő, mint alkalmazásplatform

A modern felhős platformok, mint pl. az Azure leveszik a fejlesztők válláról az alkalmazásaik futtatásához szükséges alapplatform karbantartásának, skálázásának, valamint hibatűrő mechanizmusai kialakításának feladatát, és mindezt megoldják helyettük. Így a programozóknak több idejük és energiájuk arra, hogy a megvalósítandó feladat lényegére koncentráljanak, aminek köszönhetően alkalmazásaikat gyorsabban tudják elkészíteni és megbízhatóbban tudják üzemeltetni.

Autós példán keresztül szemléltetve: ha egy saját autót akarunk szerezni, akkor ahhoz végig kell haladnunk a vásárlási folyamaton, biztosítást kell kötnünk, hosszú időn át gondoskodnunk kell a karbantartásról és a szervizelésről, valamint a parkolásról vagy a garázsbérlésről is. Lehetőség van azonban arra is, hogy szintet lépjünk és béreljünk egy autót, amely esetben a dolognak csak az előnyeit élvezzük a bérlés ideje alatt, és nem kell az autótulajdonlás költségeivel foglalkoznunk.

Az autós példát felhőre lefordítva elmondhatjuk, hogy egy fejlesztő sokkal többet hozhat ki értékes idejéből, ha olyan alkalmazásplatformot használ, amely kevésbé az üzemeltetés és karbantartás felelősségét leveszi a válláról. Rugalmasság tekintetében szükség lehet bizonyos kompromisszumokra, de általánosságban a platformszolgáltatás (PaaS) révén több eredmény érhető el gyorsabban és alacsonyabb üzemeltetési költséggel.

Összefoglalás

Mint minden fejlesztő, te is nyilván kíváncsi vagy az új technológiákra. Mindig készen állsz arra, hogy új és érdekes ötleteket próbálj ki, amelyekkel jobbá teheted alkalmazásaidat, vagy újakat hozhatsz létre. Korábban rád hárult a munka oroszlánrésze: a saját képességek megírása, illetve egy-egy funkció vagy szolgáltatás újbóli megvalósítása minden egyes alkalmazásodhoz.

Ma azonban csupán néhány sor kód is elég lehet modern megoldások megvalósításához. A gazdag alkalmazásplatform mellett az Azure hatékony szolgáltatásokat is kínál többek között a gépi tanulás, a mobil alkalmazáshasználati analitika és az értesítések területén, amelyeket készen „beköthetsz” és használhatsz saját alkalmazásaidban. Ettől persze még írhatsz saját mobilértesítési szolgáltatást – de miért ne használnád inkább a kész platformszolgáltatásokat, és töltenéd az idődet azokkal a funkciókkal, amelyek valóban értékessé teszik az alkalmazásodat?

A folytatásban...

A sorozat következő részében azt mutatjuk be, hogy mennyire sokféle szolgáltatás is érhető el az Azure alkalmazásplatformján, valamint, hogy azok milyen tipikus fejlesztői feladatok megoldásában használhatók fel. Aki addig nem bírja ki, az már most elolvashatja a Microsoft kifejezetten fejlesztőknek kidolgozott Azure útmutatóját, amit innen tud letölteni.