Ezeket csak ömlesztve irom, megfelelő mennyiségű magyarázattal !
 

Utasítás Leirás Példa
ADD mihez,mit A mihez hozzáadja a mit, nem lehet mindkettő változó  
SUB miből,mint A miből kivonja a mit, nem lehet mindkettő változó  
INC mit Egyel megnöveli mit értékét  
DEC mit Egyel csökkenti mit értékét  
MUL mivel Az akkumlátort (az hogy al, vagy ax vagy eax, az a 'mivel' méretétől függ), megszorozza a 'mivel'-lel, előjel nélkül véve mindkét értéket, és a végeredmény, szintén a 'mivel' méretétől függően AX-be, DX:AX-ba vagy EDX:EAX-ba kerül..  
IMUL Lásd mul, csak előjelesen  
 DIV mivel Az akkumlátort, 'mivel' méretétől függően elosztja'mivel'-lel, előjel nélkül véve mindkét értéket. Az alábbi táblázat mutatja az osztás utáni értékeket, és a maradékokat. 
   8 bites:       ax/mivel -> al =eredmény,  ah=maradék    16 bites:    dx:ax/mivel -> ax =eredmény,  dx=maradék    32 bites:  edx:eax/mivel -> eax=eredmény, edx=maradék
Ha a végeredmény nem fér bele a megfelelő regiszterbe, akkor 'divide overflow' (int0, legalábbis normál esetben) generálódik; ugyanez történik, ha 0-val akarunk osztani. Osztás előtt mindig nullázd le az ah/dx/edx regisztereket, a mivel méretétől függően. 
 
IDIV mivel lásd div, csak előjelesen

Az 'idiv' elé írj egy cbw/cwd/cdq utasítást a 'mivel' méretétől függően, mivel a cbw (convert byte to word) cdw (convert word to dword) , cdq (convert dword to qword) azért kell, hogy az ah/dx/edx rendesen legyen beállítva, lehetőleg 0-ra vagy -1-re, al/ax/eax előjelének megfelelően, hogy a kapott 16/32/64 bites szám megfelelő legyen..

   pl:    ax = 0d211h (ami negatív, ugyebár :)    akkor cwd után         dx:ax = 0ffffd211h         ax    = 0d211h         dx    = 0ffffh
ugyanígy div-nél is le kell _nullázni_ ah-t/dx-et/edx-et, csak ott nem jó a cbw/cwd/cdq mert ezek néha -1et raknak a megfelelo regiszterekbe 0 helyett (egészen pontosan amikor a másik megfelelő regiszter negatív volt :)
 
 NOP ez egy nagyon hasznos utasítás, mivel egy byte (értéke = 90h), és nem csinál semmit.  
ADC mihez, mit "mihez" hozzáadja "mit" és a carry flag-et!  
SBC miből, mit "miből" kivonja a "mit", és a carry flag-et!  
XCHG mit, mivel felcseréli a "mit" "mivel"  
XLATB al-be belerak [ds:bx+al] címről egy byteot.
Tasm-nál xlat van
 

2. példa letöltése