C/C++ fordítóprogram

C/C++ fordítóprogram
2008-05-16T20:43:59+02:00
2008-05-18T11:58:22+02:00
2022-11-09T14:41:54+01:00
Sylar
Sziasztok.
Megőrjít ez a Visual Studio!!! Mért butították le az egysterű, dos-os programozást?! A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e ajánlani valami ingyenes fejlesztőkörnyezetet, ami jó windows programozáshoz is, ugyanakkor lehet vele dososan is programozni? (delay, clrscr kéne...) C++, esetleg Delphi programozásra kéne... Nagyon megköszönném. Előre is kösz
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • delay, clrscr kéne...


  Ezeket a borlandos ratyisagokat el kene feledni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mért butították le az egysterű, dos-os programozást?!


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hat eskuszom nektek rezervatum kene...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na szal... A lényeg az, hogy még kezdő vagyok, inkább a Pascalhhoz értek, éshát ugye valahogy c ben is el kéne kezdeni... Azért kellenének ezek... De ha valaki tud jobb megoldást, szóljon
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg indulásnak:
  delay = sleep() clrscr = for(int i=0;i<25;i++) printf("\n"); // konzolos app-nál
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De ha valaki tud jobb megoldást, szóljon

  Bakter, vagy gátőr. Mindkettő hiányszakma manapság...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én tudok jobb megoldást: felejtsd el a Borland marhaságát ami már 10 éve is elavult volt.
  Arról, hogy középiskolában ezt tanítják (ehhez "értenek" a tanárok), csak egy dolog. Más az, hogy gyakorlati alkalmazása nincsen.

  Inkább kezdésnek tanuld meg az alap informatikai algoritmusokat például. Ott rájöhetsz az adott nyelvre, gyakorolhatsz egy kicsit, és még delay meg clrscr sem kell...

  Morzel
  ui.: szerintem egy kicsit merész dolog a visual studiot lebutítottnak nevezni mondjuk egy BorlandC-hez vagy BorlandPascalhoz képest...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt a DOS-os programozást sürgősen felejtsd el. A világ sokat változott 1982 óta, másrészt a DOS már akkor 20 éve volt elavult amikor megjelent, csak az akkori "személyi" számítógépek ezt tették lehetővé. Ma nem árt megbarátkozni a magasabb szintű dolgokkal: OOP, .NET.

  A conio.h-s dolgokat pedig amúgy is felejtsd el: ezek a borlandos szutykok voltak az ősidőkben. Ma már nem igazán kell sehol saját textbox vezérlőt írnod ahol a billentyűket figyelve te mozgatod ide-oda a kurzort - és ez jobb is így. Kivéve persze linuxon a konzolos progikat - de ilyet ma már linuxon sem nagyon írnak újat. És ott sem conio-t használunk (bár volt valami emuláció rá) hanem ncurses-t.

  Ma az end-júzer Pl. szeret olyan dolgokat hogy a textboxban ki lehessen egérrel jelölni szöveget, rá lehessen tenni a vágólapra illetve ki lehessen vágni onnan, stb. stb. Ha ezt mindenki saját maga programozná le az egyrészt végtelen idő, másrészt programonként eltérő viselkedés ami elég nagy szopás tud lenni időnként - a DOS-os programok betanulása egy-egy elkefélt UI esetén kis túlzással egy élet munkája volt.

  A mára standarddá vált ablakos-egeres-ikonos felületet pedig kb. azokkal a módszerekkel lehet a legkellemesebben programozni ahogy a Delphi VCL vagy a .NET windows.forms, a javás swing, esetleg a C++-os MFC, wxWidgets, Qt biztosítja: azaz OOP, formok, vezérlők, események. Van persze egy másik megoldás, a "mezítlábas" win32 API, de ez egyrészt lassan szintén avulófélben van, másrészt pár napi használat után rájössz hogy miért is találták ki anno a fenti dolgokat...

  Amúgy szvsz kb. a legjobb IDE ami létezik az a Visual Studióé, de nem rossz a KDevelop vagy az Anjuta sem linuxon, bár kezdőknek kicsit nagyobb szívás. Az Eclipse sem rossz, bár azt én csak javával használtam, de elvben tud C++-t is. Van egy Dev-C++ is, de MFC híján elég meredek, kivéve ha a wxWidgets-es verziót töltöd le, a wx-devcpp-t. Az egy elég kellemes kis jószág, bár persze azért a VS-sel nem ér fel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Turbo dolgok nem annyira rosszak az alapok megtanításához: mi a változó, vezérlési szerkezet, stb. Csak azt kell megemlíteni a tanároknak hogy ma a programozás már nagyon nem erről szól, és hogy ez a programozási modellje a user interfésznek legalább két generációval a mai előtt volt divatban, különben a delikvest olyan meglepetésik érhetik hogy Ford T-Modellel akar elindulni a Forma1-en...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fuh... Kösz
  Akkor valaki nem tudna ajánlani egy oldalt, ahol van esetleg pár tutorial kezdőlöketnek? Mer a dos-os programozáson kívül nem nagyon értek máshoz... És hát nem tudom igazá, honnan tanuljam meg... Van 2 könyvem, de azok sem vmi korszerűek ezek szerint.

  Ui: Nem tudtok ingyenes Delphi fordítót ajánlani? Mert felraktam a Delphi 10 Lite-t, de nem műxik, nem futtatja le a programokat. "Debugger Kernel BORDBK100.DLL or BORDBK100N.DLL is missing or could not be loaded." Ez a hibaüzenet. Újratelepítettem, semmi.Pls help! előre is kösz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem sok gondom volt már a Delphi IDE instabilitásával.
  Mindenesetre a teljes uninstall és reinstall néha használ.

  A Turbo Delphi Explorer ingyenesen letölthető. (Azt hiszem regisztrálni kell hozzá, és kell legyen feltelepítve .NET futtató környezet.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kösz, ezt kipróbálom
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én inkább a helyedben a C# / .NET vonallal próbálkoznék, a Visual C# Express ingyen letölthető a M$ oldaláról. A Delphi szvsz hosszú távon eléggé halott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz, kipróbálom
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Konzolos alkalmazásoknál az <stdlib.h> includolása után minden batch parancsot a system("PARANCS");-al meg tudsz adni.
  Mondjuk amire neked van szükséged:
  clrscr = system("CLS"); delay amig nem utnek billentyűt = system("PAUSE"); vagy c++ban a pascalos delay = sleep(idointervallum millisecben);

  Ha szeretnél "doszos programozást" akkor kezdj el batch-ben vagy valamilyen ősnyelvben programozni. Ajánlom az Assembly-t!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként, most nevetni fogsz, tényleg akarok Assembly-t tanulni... De komolyan
  Amugy kössz, kipróbálom őket
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valaki még azt meg tudná mondani, hogy a WinBGI-t ugyanúgy kell-e használni, mint a régi Borland-os grafikai cuccot?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A BGI-t is felejtsd el, régi lassú sz.a.r.
  Ha nagyon akarod használni akkor használd Turbo Pascalból, bár sztem jobban jársz a Free Pascal SDL-jével (az SDL használható C-ben is - hozzáteszem sose használtam egyiket se).
  Ha meg akarsz ismerkedni egy ablakozós API-val, akkor:
  - C-ben ajánlanám a GNOME/GTK-t (bár windowson nem tudom hogy egyáltalán megy-e, esetleg MinGW háza táján szét lehet nézni). Van egy Win32 API nevű C API, eredetileg ebben kellene natív windows programokat írni - eszedbe ne jusson, kínszenvedés!
  - C++ ban: MFC - Microsoft Foundation Classes - állítólag nincs túl jól megtervezve de azért használható, natív windows programokat lehet vele írni c++ban. Qt - ez egy másik ablakozós API, ez állítólag jó (jómagam nem tudok róla túl sokat).
  - windowshoz még esetleg Delphi/Visual Basic, de ezekben sincs túl nagy jövő.

  Ami manapság nagyon megy az a .NET/winforms (nem ismerem) ill. a Java/Swing - esetleg Java/AWT - (ezeket ismerem), ezek tényleg jók, de nem hiszem hogy neked most az a célod hogy teljesen új OO nyelveket tanulj.

  Crystal
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • LC ezt írja:
  Ma nem árt megbarátkozni a magasabb szintű dolgokkal: OOP, .NET.


  Tudni kell, hogy a Turbo Pascal már a 6.0-ás verziótól kezdve OOP volt. Persze ma még mindig az. Ugyanakkor én sem támogatnám, hogy ezzel kezdj manapság. Nincs értelme. Halottnak tekintendő.

  Sőt én, kezdőként, óvakodnék mindenféle Borland-os dologtól. Így pl. a Delphi-től is. Egyrészt, mert ez is elavultnak tekinthető valamelyest, másrészt nemrégen jelentették be, hogy a Borland eladta a CodeGeare üzletágát, mert jócskán veszteséges. Nem lehet tudni, hogy az új tulaj életet tud-e lehelni belé.

  Csak egy fél éve kezdtem foglalkozni a korszerűbb programozási dolgokkal. (Azelőtt én is Turbo Pascal-t nyomtam.) Jelen pillanatban én három programozási nyelvet tudnék ajánlani. A C++, C#, és a Java. Mindhárom bevett és elismert nyelv. Először is tudni kell, hogy a C# és a Java is a C++-on alapul, tehát nagyon sok közös vonás van a három nyelvben. Elképzelhetőnek tartom, hogy akár mind a hárommal egyszerre el kezdesz foglalkozni. Nem nagy probléma szerintem.

  Következő szempont a keresztplatformosság témája. Manapság még mindig nagyon sok a Windows-os rendszer a világban, és sajnos lehet, hogy egy ideig még együtt kell élni vele. Így aztán fontos dolog, hogy amit használunk, fejlesztünk lehetőleg a jövőbe mutató (tehát Linux-os) rendszereken és a még létező (nagyszámú) Windows-os gépen is fusson.

  Ha jól sejtem, akkor a Java magasan a legjobb ilyen szempontból. Amit megírsz a Linux alatt, szinte biztos, hogy fut a Windows alatt is. Ugyanakkor a Sun támogatása a nyelv területén kifogástalan. Sok IDE támogatja a Java-t. A JBuilder az Eclipse stb. Személy szerint nekem a Sun saját IDE-je a NetBeans tökéletesen bevált. Mindez természetesen ingyenesen.

  Nézzük a C#-t. Először az nem tetszett benne, hogy Microsoft eredetű, de aztán megbarátkoztam vele, mert nyílt forrású rendszerek is szépen támogatják. Nekem Mono van és MonoDevelop IDE. Azt nem tudom, hogy a MonoDevelop elérhető-e a Windows alatt vagy sem, de a Mono biztosan. Tehát, ha szövegszerkesztőben írod a programot és a Mono-val lefordítod (Windows alatt) az is tökéletes eredményre vezet. A Mono nagy előnye, hogy mind a Microsoftos MFC-t, mind a Linuxos Gtk-t támogatja. Így pl. az első kis programom, amit az otthoni Linox-os gépemen írtam Windows Form-ok segítségével, simán futott a munkahelyi Windows-os gépen. Ha jól tudom a Gtk# támogatás is letölthető Windows alá is.

  A C++ esetén biztosan tudom, hogy a Qt fejlesztő rendszere keresztplatformos, csak az a baj, hogy Windows alá nem ingyenes. De, ha odáig jutnál, hogy el akarsz adni egy szoftvert Windows alatt, akkor az eladási árba be kell számolni a Qt árát is. A Qt nagyon kulturált, jól használható, jó a help-je, jó a támogatása stb. Szóval csak ajánlani tudom. Nekem nagyon bejött. Linux alatt lehet hozzá használni a KDevelop-ot, de szerintem jobban jársz a QDevelop-val, ami a Qt saját IDE-je. Sokkal egyszerűbb a használata. Jól használható a sima (nem Qt-s) C++ programok fejlesztésére is. Nálam kiválóan működik, jól bevált. Linux alatt a Gtk is nagyon jó, bár sokat nem foglalkoztam vele, és nem tudom, hogy mi a helyzet vele Windows-os oldalon.

  Van még egy fontos kérdés, hogy milyen rendszeren programozz. Szerény véleményem, hogy csak Linux-on érdemes. Minden programozási nyelvhez ingyenesen jutsz hozzá. Maga az op.rendszer ingyenes. Általában kiváló a támogatottsága. Minden könnyen és jól megy rajta. Nekem pl. egy öreg számítógépem van (P3, 250 MB RAM), de minden jól fut. Tudok használni mindent. Fél év óta hibátlan.

  Összefoglalás:
  LINUX
  C++(Qt, Gtk, QDevelop)
  C#(Mono, MonoDevelop)
  Java(NetBeans)

  Magyar nyelvű letölthető könyvek: doksi.hu
  Angol nyelvű irodalom (kicsit bővebb): flazx.com
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudni kell, hogy a Turbo Pascal már a 6.0-ás verziótól kezdve OOP volt.

  Ja, én is írtam anno OOP programot vele 94 tájékán a tanárom boldogítására (ő nem is igen tudott erről a lehetőségéről addig, jó begyepesedett TP tanár volt, hogy picit tovább boldogítsam még egy-két assembly betét is becsúszott ), de ettől az egész DOS-os karakteres/BGI-s móka már akkor is elavult volt.

  Elképzelhetőnek tartom, hogy akár mind a hárommal egyszerre el kezdesz foglalkozni.

  Nem tenném. Nem is annyira a nyelv a lényeg, ahhoz hogy hatékonyan fejlessz az osztálykönyvtárakat kell nagyon-nagyon ismerni.

  Így aztán fontos dolog, hogy amit használunk, fejlesztünk lehetőleg a jövőbe mutató (tehát Linux-os) rendszereken és a még létező (nagyszámú) Windows-os gépen is fusson.

  A linux minden csak nem jövőbe mutató. Ami valamennyire jó benne azt a lassan 40 éves unixokból hozta át, de amúgy az egész elég nagy tragédia. Párhuzamos fejlesztések, koncepciótlanság, egységesség teljes hiánya - ha egyszer profi fejlesztőként fogsz dolgozni, esetleg úgy hogy a supporttal is kapcsolatba kerülsz akkor nagyon fogod utálni fogod ezeket. Ráadásul a linux alapvető problémái már úgy az első lemezről felttett Slackware 1.0-m óta változatlanok. Az egyetlen értelmes fejlesztési platform linuxon a java.

  Ugyanakkor a Sun támogatása a nyelv területén kifogástalan.

  Ezt már nem mondanám. A C# 2.0-ig még kb. tudta tartani a versenyt (a generics kb. ugyanakkor került bele), a C# 3.0 viszont már elég durván elhúzott a java mellett.

  Nézzük a C#-t. Először az nem tetszett benne, hogy Microsoft eredetű, de aztán megbarátkoztam vele, mert nyílt forrású rendszerek is szépen támogatják.

  Most őszintén szólva, neked mind programozónak miért is érdeked a nyílt forráskód ? Szeretnél nappal MacDonald's-ban hamburgerdiszribútorként dolgozni, míg este szabadiőben lelkesen ingyen fejlesztani azt a szoftvert amit aztán a MacDonald's is majd ingyen használ ?

  Nekem Mono van és MonoDevelop IDE. Azt nem tudom, hogy a MonoDevelop elérhető-e a Windows alatt vagy sem, de a Mono biztosan.

  Viszont a mono még a 2.0-t sem érte el, a rendes .NET viszont a 3.5-nél tart. A nincs windows.forms databinding, a datagridjét sem tenném júzer elé, a GTK#-ból szintén hiányzik ez a lehetőség.

  A monodevelop pedig a Visual Studió Expresshez képest kőbalta. Nincs integrált debugger, nincs code folding, nincs normális ASP.NET támogatás, nincs windows.forms designer. Három három dolgot tud a notepadhoz képest: az integrált GTK# designert (a hátam közepére sem hiányzik a GTK), a kódkiegészítést (code completiton), illetve hogy le tudod fordítani onnan a kódodat és nem a konzolra írja a C# fordító a hibákat. Ez 2008-ban picit kevés...

  Így pl. az első kis programom, amit az otthoni Linox-os gépemen írtam Windows Form-ok segítségével, simán futott a munkahelyi Windows-os gépen.

  Ez fordítva is megy, kivéve hogy a mono windows.forms-a pár ponton döcög. De javukra legyen írva hogy azért egyre kevésbé. És az hogy ennyire is döcög a megint az openszorsz hülyesége: első körben wine alapú windows.forms támogatást akartak. El is kezdték, de a szálkezeléshez kellett volna támogatás a wine projecttől. Ez viszont úgy 1-2 éves huzavona után sem jött össze, közben csináltak mindenféle hacket ami nem igazán működött, de ettől még fejlesztgették szorgalmasan, majd leállt az egész. Aztán valaki nekiállt GTK-ban csinálni egy winforms implementációt de ez is abbamaradt, míg végül nekikezdtek egy teljesen managed implementációba a Cairo fölé. De mire idáig eljutottak az úgy 3 év volt... A méheknek sem véletlenül van királynőjük is nem parlamentjük...

  A C++ esetén biztosan tudom, hogy a Qt fejlesztő rendszere keresztplatformos, csak az a baj, hogy Windows alá nem ingyenes.

  Meg az hogy linuxra sem az. GPL-es szoftverekre az, viszont nyílt forráskódból megélni csak a multik tudnak. Másrészt viszont egy Visual Studió Prof árát kifizetni platformonként egy szutyok widget készletre még akkor sem érdemes ha adnak hozzá egy felületszerkesztőt és némi adatbáziskezelést is. Akkor már inkább wxWidgets, az legalább tényleg ingyen van.

  De totál felesleges ezzel szívatnod magad: ha ki tudsz pengetni egy windows árát akkor ott a .NET ingyen, a Visual Studio Express ingyen (ez azért egy kezdő codernek de akár egy kezdő cégnek is elég), a Microsoft SQL Server Express ingyen (ami egy kisebb cégnek szintén bőven elég). Az meg hogy ezáltal elveszítesz 2% linuxos júzert aki amúgy sem nagyon hajlandó fizetni a szoftverekért túlzottan nem fájdalmas...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy igazad van.

  Egyrészt, én nem vagyok programozó.
  Másrészt, a féléves tapasztalataimat foglaltam össze egy még kezdőbb számára. Szerintem, ezekkel el lehet indulni. Amikor, már kezd profivá érni, akkor majd alaposabban szétnéz a piacon. Egyenlőre tanulnia kell (mint nekem is), és ehhez a felsoroltak elegendőek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Veletlenul nem Dzsoni Vóker vagy..?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos, hogy nem vagyok az.
  Ki ő? Egy tanár?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok, kösz a hozzászólásokat, nagyon jók, sokat tanulok belőlük. A kedvet a programozáshoz (amit 2 és középiskola alatt a tanárok sikeresen elvettek) most pár nap alatt visszahoztátok. Csak így tovább, és még egyszer köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ki ő? Egy tanár?


  Egy megmondoember.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd