Linux jelszó "önbetörés"

Linux jelszó "önbetörés"
2004-02-16T18:52:46+01:00
2004-02-17T14:03:59+01:00
2022-10-19T04:00:47+02:00
frigyes
Helló!

Kaptam egy kis rendszergazdai munkát egy iskolában, ahol 10 win98-as +1 linux netmegosztó gép megy.

Ma szükségem lett volna a rendszergazdi gépre. Kértem őket,hogy írják be a jelszót, de mit ád isten? A kedves tanarak nem emlékeznek a jelszóra.

Lehetne-e valami módon formázás nélkül megszerezni a root jelszót?
(A gép hálózatban van)

Hallottam a john the ripper-ről ez jó ilyen célokra?
Mi kell ehhez?
Hogyan kell használni?
Mutasd a teljes hozzászólást!
A john the ripper magaban nem elegendo, ahhoz kene a /etc/passwd es/vagy a /etc/shadow illetve a megfelelo passwd-hash tar tartalma. Ha meg ehhez mar hozzafersz, egyszerubb atirni valami uj jelszo hash-ere a meglevo hasht. (uj jelszo adasa).

Magyarul: ha rebootolni tudsz a rendszeren es az nem tavoli geprol authentikal (valoszinu egy kis iskolai halozaton), valamint a gep tud CD-rol bootolni, akkor fogsz egy linux boot vagy install cd-t, ami fel tudja mountolni kerdeses particiot (pl. amivel installaltak a kerdeses gepet az biztos jo, amugy meg mondjuk egy knoppix/sulix cd-t), elinditod a telepito reszt , az elso kerdesnel (vagy siman bebootolsz knoppixba es ott) nyitsz egy uj terminalt, felmountolod a regi root filerendszert, es atirod a jelszot valami ismert jelszo hash-ere, unmountolod a filerendszert, majd rebootolsz, es a root passwd at van irva.

Ha nem tud CD-rol bootolni, de floppyrol igen, akkor ezt eljatszod a megfelelo disztribucio floppys install lemezeivel, es az elso kerdesnel nyitsz egy terminalt...Mutasd a teljes hozzászólást!

Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd