Prog.Hu

Átlátszó GIF fájl készítés?
50

2014-10-24T00:02+02:00
KGB
KGBProg.Hu
regisztrált tag
2014-10-24T00:02+02:00
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet átlátszó gif fájlt csinálni, mert egy html oldal háttere egy térkép és arra szeretnék kört ábrázoló képet rátenni úgy hogy ne legyen fehér háttere, tehát ahol nem a kör van ott a térkép látszódjon mögötte??
Mutasd a teljes hozzászólást!
Átlátszó GIF fájl készítés?
2014-10-24T00:02+02:00
KGB
KGBProg.Hu
regisztrált tag
2014-10-24T00:02+02:00
2006-03-08T12:21+02:00
2006-03-08T12:21+02:00
Photoshop-ban új kép létrehozása átlátszó háttérrel, majd elmented webre transzparens gifként. PHP-ban nem tudom, lehet-e gifet rajzolni, de gyanítom, hogy nem.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Mármint úgy értettem, hogy azt nem tudom, hogy átlátszó gifet lehet-e php-vel rajzolni. Körülnéztem, olvasgass errefelé:

  http://hu.php.net/manual/hu/function.imagegif.php
  http://hu.php.net/manual/hu/function.imagelayereffect.php
  http://hu.php.net/manual/hu/function.imagecolortransparent.php
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Asszem az ImageColorTransparent() függvénnyel tudsz átlátszó színt megadni egy gif-ben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megnyitod Paint-ben.

  Fájl menü > Kép > Tulajdonságok > Áttetszőség

  Kiválasztod az áttetsző színt > OK > Mentés.

  Üdv : Eső
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • xp (sp3)-ben nem lehet a paintban megadni az áttetsző színt legalábbis, hogy a fálj úgy viselkedjen, hogy ne fix szín látszódjon egy terület mikor egy réteggel följebb kerül, hiába van a kép/nem áttetsző pipa kiszedve menüben, máshol nincs szín megadási lehetőség mi legyen az a szín.
  azt persze meg lehet, szerkesztéskor a hogy az alsó kis négyzeten a színek panelen jobb gombbal megadott színe "áttetsző" egy pl. kép beillesztésekor, vagy pl szöveg íráskor, lehet a hátteret megadni hogy az áttetsző vagy eltakaró legyen, de azt nem, hogy kiválasztott színt mentéskor a képben egy része átlátszó legyen.
  korábbi paint megcsinálta, de nem tudom melyik win verziókban lehet.
  w2k-ban asszem működött, vagy sp verzió kérdése?
  de ha jól tudom ez a gif fájl verziójától is függhet.

  Az első, 1987-ben kiadott verzió a "87a" verzió volt. 1989-ben jelentette meg a CompuServe ennek egy továbbfejlesztett verzióját, a "89a"-t.[1] Ez az új verzió már lehetővé tette többek között az animáció létrehozását azáltal, hogy több képet volt képes egy képfájlban eltárolni. A GIF fájl verzióját a fájl első 6 bájtjának segítségével úgy lehet megállapítani, hogy azokat ASCII jelekként értelmezzük és megvizsgáljuk, hogy a GIF87a illetve GIF89a sztringet tartalmazza-e.
  A GIF formátum a képen lévő információt veszteségmentesen tömöríti. A tömörítés nem jár információveszteséggel, akár 10-100× kisebb fájlméret mellett is élvezhető a tömörített kép. Mivel legfeljebb 8 bites színmélységű (256 színű) képeket tud kezelni, ezért elsősorban rajzok, grafikonok és egyéb hirtelen színátmenetű ábrák tárolására való. Tömörítéskor egy színpaletta segítségével megadható, hogy a 256 lehetséges helyen milyen RGB-színkódok szerepeljenek – ezt a műveletet a képszerkesztő programok automatikusan is el tudják végezni a lehető legjobb végeredmény elérésének érdekében.
  Tömörítésre az LZW algoritmust használja, amelynek szabadalmi védettsége miatt hozták létre a PNG fájlformátumot a GIF kiváltására....Jóllehet az ingyenes és a nem kereskedelmi célú termékekkel szemben az Unisys nem támasztott ilyen követelést, hosszú távon a kialakult helyzet mégis PNG fájlformátum kifejlesztéséhez vezetett, ami GIF-et volt hivatott felváltani, mint de facto szabványt.


  Érdekes, hogy a wiki áttetszőségről nem ír.
  lehet a microsoft kivett ezt a lehetőséget későbbi paintjaiban a gif mentésére, mert nem akart licenset fizetni? de akkor miért hagyta benne a "nem átlátszó" menüelemet? Minden más mi elérhető lenne a korábbi verzió szerint az itt nem működik.

  itt már írnak az átlátszó színről, és a fájl szerkezetéről, noha azért a wiki-t veszi a fenti idézet részt alap infónak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd