"net USE" ftp-re, vagy hogyan máshogy?

"net USE" ftp-re, vagy hogyan máshogy?
2006-02-15T18:14:54+01:00
2006-02-17T19:30:43+01:00
2022-10-29T07:10:40+02:00
Banderasz
Sziasztok!

A topic címe sokat elárul. Van nekem, egy Delphi-ben írt FTP kiszolgálóm (csak szerver), amit innen töltöttem le. Egy-két bug-ot kiszűrtem, és most jól működik.
Most viszont csatlakoztatnom kellene a vindóz-ba hálózati meghajtóként, de így nem működik:
net USE Z: ftp://banderasz


Kérdés: Hogyan tudnám én ezt mégis felcsatolni, vagy FTP kiszolgáló helyett mit használjak? Dobjatok meg ötletekkel!

UI.: Mit nem adnék egy UNIX-os mount parancsért...
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hekk, de igéretesnek tűnik:
How can I map to an FTP server as a drive?

(És még néhány)
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • ???
  Miért nem jó a sima windows megosztás?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy mappa, melynek tartalmát le kell kódolnom. Van egy olyan ftp szerverem, amelyen kódolva vannak a cuccok, de a szerverre felcsatlakozók már dekódolva látnak mindent. Az a mappa, melynek tartalma kódolt, az az ftp alól elérhető gyökér. Tehát ez egy olyan szerver, melyen a publikus cuccok fizikailag egy kódolt mappában tárolódnak a merevlemezen. Ehhez maga a szerver tartalmazza a kodeket.

  Most jön az egészben a kavarás. Ez egy olyan kódolt ftp kiszolgáló, mely nem csatlakozik fel a netre, hanem csak localhost-on elérhető a szerver tartalma. Ahhoz, hogy ennek kezelése a felhasználónak is egyszerű legyen, úgy gondoltam, hogy a net USE segítségével felcsatolom egy hálózati meghajtóként a kiszolgáló gökérmappáját. Na ez az, ami nem működik.

  És a kérdésedre válaszolva: Azért nem jó a Windows megosztás, mert ahhoz, hogy kódolt mappa tartalmát osszam meg vele, ahhoz a CIFS (vagy SAMBA) kiszolgálóba kellene beleépítenem a kodeket, de ehhez nem találok Delphi CIFS szerver forrást a neten. Az ftp viszont kiválóan működik már most is.


  Nekem tényleg csak annyi segítség kellene, hogy valahogy felcsatoljam a szervert a Z:-re. Vagy ha FTP-vel ez nem kivitelezhető, akkor meg mivel???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hmmm. Így már érthető.
  Szerintem nem lehet meghajtóként csatolni ftp kiszolgálót, max hozzá tudod adni a "Hálózati helyek"-hez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, én is ettől féltem. Esetleg FTP helyett valami egyéb ötlet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem nagyon van. Max egy adatbázis + értelmes kliens progi. Az ha egy komplett fileszervert akarsz elrejteni a rendszergazditól (mást nem tudok elképzelni miért kellhet ez neked) akkor halál...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Az ha egy komplett fileszervert akarsz elrejteni a rendszergazditól (mást nem tudok elképzelni miért kellhet ez neked) akkor halál..."

  Nem dehogy. Ez olyan számítógépen futó progi lenne, amelyen a Windows-t, mint operációs rendszert nem használja egyetlen felhasználó sem interaktívan. Ott csak egyetlen alkalmazást használ a user, és az én progim annak az alkalmazásnak szolgál egy kódolt meghajtóval. Így tulajdonképpen a Z:-ot (a kódolt meghajtót) végülis nem a felhasználó használná, csak az a másik alkalmazás (valamint néha az admin, ha valamit változtatni kell a kódolt fájlokon).
  Előfordulhat, hogy a gép merevlemeze egy másik masinába kerül. Ekkor nem kéne', hogy látszódjanak a kódolt fájlok dekódolt változataik. Na ez az egész nyakatekert megoldás ezt akarja megvalósítani úgy, hogy ebben az esetben a kiszolgáló nélkül csak csupa értelmetlen zagyvalék a kódolt fájlrengeteg.

  És hozzá teszem: Mindez már működik is, csak nem tudon felcsatolni a kiszolgáló gyökérmappáját...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy érted azt, hogy adatbázis + értelmes kliens progi? Itt éppen ez a baj, hogy a kliens program már rég készen van, amin nem áll módomban módosítani. Ahhoz kell igazodnom, ami van. És az van, hogy a program egy mappa (vagy meghajtó) nevét kaphatja paraméterül, amiben elérheti a "kényes" fájljait. Ezért kell a kiszolgáló felől bűvészkedni, mert a "kliens" előre definiált...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hekk, de igéretesnek tűnik:
  How can I map to an FTP server as a drive?

  (És még néhány)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a fölső link tetszik. Utánna nézek alaposabban...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na az az ígéretesnek tűnő link alatti infó nálam nem működik. A net VIEW-nál ezt mondja:
  52. számú rendszerhiba történt. Azért nem sikerült kapcsolódnia, mert kettős név van a hálózaton. A Rendszer vezérlőpultban változtassa meg a számítógép nevét, majd próbálkozzon újra.

  Mi az, hogy kettős név?
  Pedig olyan egyszerűnek tűnt... Na mindegy. Majd holnap (azaz ma) folytatom. Az ötletek továbbra is jöhetnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Találtam egy NetDrive nevű kisalkalmazást, azt ki is próbáltam. Na az korrektül felcsatolja. Bár a trükkjére nem volt nehéz rájönni: csinál egy új helyi megosztást, de a megosztás mappa tartalma az ftp tartalma. Aztán egyszerűen felcsatolja a helyi windows megosztást.

  Jó ez a kis programocska, de hogy őszinte legyek jobban örülnék valami programozóibb dolognak. Az a hekk is ezért tetszett volna, mert minden ami oda le van írva, azt én a progimban meg tudnám csinálni.

  Valami egyéb módszer esetleg? Például a registry-ben matatva valamit? Vagy esetleg egyéb parancssori megoldás? Egyébként ha nem lesz újabb ötlet, akkor boj tiéd a pont.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rájöttem miért adja a Win azt a hibaüzenetet annál a hekkes módszernél. Azért, mert az ftp kiszolgálóm IP címe ugyan az, mint amit a Windows kiszolgáló használ. Így a C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC\LMHOSTS fájlban hiába adom meg (úgy ahogy a hekk írta), nem fog addig működni, amíg az ftp kiszolgálónak IP-jét meg nem tudom változtatni. Ez meg aztán nem éppen egyszerű feladat...

  De még mindig áll a kérdés: Ha már ftp-vel ez nem igazán megvalsítható, akkor mit használjak helyette? Vagy esetleg hogyan tudnám az ftp szervert felcsatolni Windows megosztásnak? Mert ha ez sikerülne, akkor utánna már működik a net USE.

  Légyszi ötleteket még...

  Esetleg egy hülye kérdés még: nincs valami olyan program, mely LINUX shell-ként működik Win32-n? Hátha volna egy normális mount utasítása...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy másodlagos IP cim - ugyanarra a gépre - nem oldaná meg a problémát?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • SamBowry: Hát igen. A M$ háza táján már én is sokat keresgéltem, mert hát az ő rendszerükkel kell beérnem... Amit adtál link, azzal már én is találkoztam. Igazából ott tallózva két lehetőség kínálkozik.

  Az egyik az, ha a net USE segítségével felcsatolom a szervert. Ez kéne' nekem is, de ez sajna csak HTTP protokoll esetén működik. Az ottani doksik meg sem említik az FTP-t.

  A másik lehetőség pedig az, ha én magam írok egy drivert WinXP-hez, hogy az majd elkezelje ezt. Tudom, hogy ez volna a legjobb megoldás, de egyrészt nekem nincs jogtiszta VS-óm, valamint drivert még sosem csinátam Windows-hoz (DOS-hoz nem is egyet, de ahogy elnézem annak semmi köze ehhez), és nem vagyok benne biztos, hogy meg tudnám csinálni határidőn belül.


  boj:
  "Egy másodlagos IP cim - ugyanarra a gépre - nem oldaná meg a problémát?"

  Hát ki tudja, lehet. Csak az a baj, hogy egyrészt nem tudom hogy generálok másodlagos IP-t, ráadásul hogyan veszem rá a szervert, hogy ne a localhost default IP-vel szaladjon. Részleteznéd nekem ezt? Kíváncsivá tettél...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez így nehéz lesz.

  Fizetős program nem jó, mert fizetős.

  Saját programot írni nem jó, mert ...

  webdav nem jó, mert nem ftp.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen tudom, hogy sok velem a baj. Nem is voltam jó gyereknek se...

  Egyébként eddig a NetDrive nevű programocska vált be. Ha holnap estig se lesz újabb ötlet, akkor lezárom a témát 50 pötyivel. És aztán már nem lesz velem baj...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alias IP, IP aliasing, secondary IP. Linux alatt egy sor lenne, de (persze nem vagyok rendszermérnök) windows alatt nem találtam a konfigfájlokban hasonlatos dolgokat.

  Bár a netsh esetén ez talán biztató:
  set address [name=]InterfaceName [source=]{dhcp | static [addr=]IPAddress [mask=]SubnetMask [gateway=]{none | DefaultGateway [[gwmetric=]GatewayMetric]}}
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Az aktuális ipconfig-om:
  IP address : 192.168.1.100 Subnet mask: 255.255.255.0 Gateway : 192.168.1.1 ( <- ez egy router ) DHCP : enabled

  Ha kiadom ezt:
  netsh interface ip set address "LAN" static 192.168.1.102 255.255.255.0 192.168.1.1 1
  akkor csak statikus IP-t állítok be DHCP helyett. Hogy lesz ebből "Alias IP"? Ezen doksi szerint ezzel csak statikus vagy DHCP vezérelt IP-k között tudok váltani. Az odáig oké, hogy így beállíthatok magamnak egy tetszőleges IP-t, de ettől még nem lesz IP-ből kettő, hogy az egyiket az ftp kiszolgálónak átadhassam. Az ötlet jónak tűnt, de nem vált be (vagy én vagyok tudatlan a dologban)...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is csak tippeltem, leginkább linuxos emlékekre hagyatkozva. Kár. Esetleg a Devportálon érdemes megkérdezni, vagy ott van egy router, amint irtad. Azon nem lehetne ip forwardingal próbálkozni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "...vagy ott van egy router, amint irtad. Azon nem lehetne ip forwardingal próbálkozni?"

  De igen, nem is nehéz. Csak hát ott, ahol ez a progi hasznosítva lesz, ott még hálózat sincs kiépítve, nemhogy még router.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Netto 10e körül már lehet kapni dzsunka routert. Vagy váltsatok w2k(3)-ra, mintha azt hallottam volna h ő tud aliasingot. (Persze nem árt elötte rákérdezni itt)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na most már biztos, hogy nem a kiszolgálóval van baj. Sőt! Az is biztos, hogy a net USE X: \\ftp.fsn.hu\ftp FELCSATOLJA az X: meghajtóra az FTP kiszolgálót! Tehát a net USE ftp-re igenis működik. Az én esetemben azért nem tudom felcsatolni a saját szerverem, mert annak az IP-je ugyan az, mint a Windows kiszolgálóé, sőt így még a gépnév is ugyan az. Továbbra is töröm a fejem, hogy hogyan tudnám ezt a problémát áthidalni. Lehet, hogy hiába működik helyesen a kiszolgáló, mégsem jól van beállítva. Lehet, hogy valami elkerülte a figyelmem. Hátha maga a szerver tud másodlagos IP-t vagy aliasingot (akár gépnévre/domain-re is). Ha pedig minden kötél szakad, akkor meg marad a NetDrive, mert az fel van erre az esetre is készítve, így vele felcsatolható localhost-os ftp kiszolgáló is. Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. Sokat tanultam belőlük (meg megtudtam az XP egyik új gyenge pontját is...).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd