Packetek felépítése

Packetek felépítése
2005-04-21T23:43:52+02:00
2005-06-10T17:11:10+02:00
2022-10-25T12:10:43+02:00
O-Range
Sziasztok Tegnap mér volt egy ehhez hasonló kérdésem de azóta új problémák merültek fel: A téma az internetes csomagok felépítése. A problémáim a következők: Első és legnagyobb az, hogy addig eljutottam hogy minden packet tartalmaz 3 fejlécet. Egy Ethernet, egy Ip, és Egy Tcp-t (már ha TCP a megjelölt protokoll). Ezek felépítésével naggyából már tisztába nvagyok de az a baj h a TCP fejléc és a TCP adat között még van 12 bájt amit egyszerüen nem tudok hogy micsoda. (Ebbe a 12 bájtba beletartozik a TCP fejléc utolsó 2 bájtja is (Options, padding) mert ezt nem értettem meg egész tisztán mert azt írják h ennek a hossza változhat de van ahol azt h 2 bájt vagy h nem is használják). Ez lenne az egyik probléma. A másik az, hogy nemtudom hogy számolják a Checksum és az ackneveledge értékeket. Én úgy emlékeztem h XOR-al szokták de itt nem jött ki rá. Ha ezekre a kérdésekre vki tudna válaszolni akkor azt nagyon megköszönném. Előre is köszi.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Az RFC-k közt minden infót meglelsz: IP és TCP.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Sziasztok!!

  Én is a hálózat alapjait kezdtem megismerni, de egy kis segítségre lenne szükségem: (lehet ki fogtok nevetni)

  1.

  Nevezetesen amikor kapcsolatba akarok lépni egy másik hálókártyával az ARP megoldja a problémát a maszk és az IP címek összevetését követően. Az ARP után fogom a megkapni a cél MAC címét, és ezzel már célirányosan küldhetek csomagokat a címzettnek. Ezután minden ethernet csomag tartalmazza IP protokollját, melybe szerintem feleslegesen???a forrás és cél IP címek is szerepelnek. Felhasználódnak ezek????????

  2.

  No és egy másik kérdés: mi van akkor a kapcsolatépítéssel, ha nem egy alhálózaton vagyok a célgéppel. Hogyan működik a kapcsolatépítés? Most ugye nincs ethernet fejléc, csomag csak IP, és TCP, UDP mondjuk.
  Ekkor nem derül ki a MAC cím???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha egy router-en kell átmenjen a csomag, akkor a MAC a router MAC-je lesz. A cél-IP meg nyilván nem a router IP címe.

  A címzett meg a saját routerétől (annak a MAC címétől) fogja megkapni a csomagot, de a feladó-IP itt sem a router IP-je lesz.

  Vagy valami ilyesmi.

  1: a csomagot küldő gép nem tudja eldönteni, hogy felhasználódik az IP vagy sem. Mivel esetenként felhasználódik, ezért minden csomagban megadásra kerül.

  2: Van ethernet fejléc, mert a routerhez ugyanúgy kell a csomagot küldeni, mintha helyi kézbesítésű lenne. Ilyenkor a router MAC címe kerül az ethernet fejlécbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. kérdés ok
  2. kérdés ok. (én legalábbis így értem: ha alhálózaton kívüli elemmel akarok kapcsolatot létesíteni a hálókátyának tudnia kell, hogy a netmaszkon kívül keresek, és ekkor automatikusan a defaultgetway nak /vagyis a routernek/ a MAC címét kérdezze az ARP során)  És még egy kérdés:
  Menjünk a routerek másik oldalára (routerek közé)!
  Ott megjelenik az IP/TCP csomagom és ujra be lesz burkolva ethernet csomagba új cél és feladó (mostmár a router) MAC cimekkel + az ARP feloldás után).?????????

  Az ethernet csomag mindenhol jelen van a hálózatban??????????

  Vagy routerek között már mindez nem műkszik????
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2. kérdés ok. (én legalábbis így értem: ha alhálózaton kívüli elemmel akarok kapcsolatot létesíteni a hálókátyának tudnia kell, hogy a netmaszkon kívül keresek, és ekkor automatikusan a defaultgetway nak /vagyis a routernek/ a MAC címét kérdezze az ARP során)


  Ezt nem a hálókártya intézi, hanem az op.rendszer.

  Menjünk a routerek másik oldalára (routerek közé)!
  Ott megjelenik az IP/TCP csomagom és ujra be lesz burkolva ethernet csomagba új cél és feladó (mostmár a router) MAC cimekkel + az ARP feloldás után,


  Be lesz burkolva egy valamilyen csomagba. Leginkább nem ethernet csomagba. Pld gyakori, hogy két router össze van kötve egy (bérelt vonali) dróttal. Ilyenkor a beérkező csomagok csak a másiktól jöhetnek, és a kimenő csomagok is csak a másikhoz mehetnek. Következésképp a két router közötti vonalon nincs szükség címzésre, MAC-re, ARP-re vagy ezeknek megfelelőre.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát a MAC cím nem megy a routerek között, csak az IP.
  Akkor a 32 bites IP címzterület hogyan elegendő a nemzetközi felhasználásra? Ha jól sejtem IP cím több kell, mint MAC, mert a MAC "helyben marad". (mint két egyforma kindertojást is nehéz venni ugyanazon boltban hasonlóan gondolnám a hálókártyákat is azonos MAC címmel)

  Viszont éppen a MAC 48 bit széles. Ha lenne is két egyforma esély nem lenne az ütközésre adott routeren szegmensen belül.


  Tudom nyakunkon a 6 bytos IP, de hogy férünk el jelenleg 4 byton nemzetközileg, mikor minden hálózati géphez kell egy önálló IP cím????
  lehet hogy a fizikai címeket már előrelátóan tervezték???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát a MAC cím nem megy a routerek között, csak az IP.


  Igen, a MAC címnek csak helyi viszonylatban (LAN) van funkciója.

  Tudom nyakunkon a 6 bytos IP, de hogy férünk el jelenleg 4 byton nemzetközileg, mikor minden hálózati géphez kell egy önálló IP cím????


  (Byte.) Az internetes IP címeket központilag regisztrálják. És csak azoknak a gépeknek érdemes ilyen címet (címtartományt) kérni, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a net-hez.

  A helyi hálózatokban helyi címtartományokat használnak (pld 10.*.*.*, 192.168.*.*), ezeknél pedig nem követelmény az egyediség. Az internet elérésére meg proxy-kat és/vagy címfordítást végző router-eket használnak.

  Így kevesebb IP cím is elég, vagy az a kevés tovább kitart.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi!

  Már esetleg csak az érdekelne, hogy az ethernet fejében lévő típuskód táblázat hol érhető el a neten?

  De azhiszem az elmélet lényegét értem!!!

  No és most hol tudok pontot adni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd