SQL lekérdezés (2013 érettségi feladatból)

SQL lekérdezés (2013 érettségi feladatból)
2015-09-24T21:22:14+02:00
2015-09-25T07:45:47+02:00
2022-12-02T20:30:40+01:00
Fulop9
Sziasztok :)http://dload.oktatas.educatio.hu/erettsegi/feladatok_2013tavasz_koze..

Egy érettségi feladathoz kérnék egy kis segítséget, ismét, remélem most nem moderálják le hogy rossz helyre írok hogy még1szer legépeljem.......
Szóval, ha legörgettek az aljára, és kicsit feljebb mentek az ottani 5 ös feladat lenne a ludas. Nem vagyok jártas SQL ben, szóval ha írtok megoldást, örülnék ha kicsit szájbarágósan leírnátok miért úgy van ahogy van. A hivatalos megoldását abszolult nem értem enne a feladatnak, azért is kérek itt segítséget, meg szerintem ezt 2 lekérdezésből lehetne talán legegyszerűbben megoldani (legalábbis szerintem) bár úgy sem tudtam megoldani. Köszönöm szépen előre is a helpet.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Szerintem a feladat arról szól hogy, meg kell  számolni a feltételben előírt előfordulások számát.


A feltétel:

az első helyen jelentkezők száma az összes jelentkezők számának tizede alatt maradt

elso<ossz/10 (azaz ahol első helyen kevesebben jelentkeztek, mint összes jelentkező egy tizede)

A feltételnek megfelelő előfordulásokat megszámolni a Count(*) fügvénnyel tudod, így a lekérdezést valahogy az alábbiak szerint kellene megírni szerintem:

select count(*) as darab
from jelentkezes
where  elso<ossz/10
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Ha leirod a hivatalos megoldast, tudunk segiteni a megertesben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez van a hivatalos megoldásában is, a feltétel világos volt számomra, egyedül a select count(*) részt nem értettem miért így kellene megoldani. Lehet hogy túlbonyolítanám de én alapból úgy számoltam volna meg hogy

  SELECT Count([szak.az]) AS db
  FROM jelentkezes, szak
  WHERE (((jelentkezes.[elso])<[ossz]/10));

  Persze ezt kikattintottam, lehet hogy ezért rontok sokszor mert gépelem inkább ezeket, de így rossz eredmény jön ki tehát így tuti nem jó. Csak nem értem miért nem jó így.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolom csak valami fatális véletlen révén kerülte el a figyelmedet az új téma nyitására szolgáló formon található alábbi útmutató a témák címével kapcsolatban:

  ez a cím fog megjelenni a témák listájában. ügyelj arra, hogy a cím jól leírja a témát, és kerüld a "Segítségkérés", "Pascal probléma", és a hasonló teljesen általános címek használatát! nagyobb az esélyed a válaszokra, ha már a téma pontosan leírja a problémád lényegét, a használt szoftvert v. hardvert és - ha utóbbiak alapján nem lenne egyértelmű - a platformot.

  Mivel a helyes megoldás már elfogadásra került, ezért nincs értelme a téma törlésének, de ez történt volna, ha egy moderátor korábban veszi észre! Légy szíves a jövőben figyelj oda a téma címének helyes megválasztására!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd