Excel fájl gépi koduvá alakítása

Excel fájl gépi koduvá alakítása
2014-03-18T14:57:57+01:00
2014-05-25T07:32:05+02:00
2022-12-01T03:05:36+01:00
zolizz
Van néhány Excel fájlom, kisebb - nagyobb méretüek amik makrókat is tartalmaznak. Az lenne a kérdésem, hogy miként lehetne ezeket átalakítani gépi kódúakká és vajon átalakítás után működnének-e ugyanúgy mint előtte?
Olvastam, hogy gépi kódú fájlokkal könnyebben boldogulnak a gépek és minden programozási nyelvet gépi kóddá kell alakítani ahhoz, hogy a program végrehajtható legyen. Egészen pontosan azt sem értem, hogy ez mit is jelent, ezért kérem, ha lehetséges alapfokon és minél gyakorlatiasabban válaszolni. Igyekeztem a tájékozódni is pl. az interneten, de nem lettem sokkal okosabb.
A bemutatkozásom alkalmával már közöltem, hogy nem vagyok informatikus, csupán barkácsolok ezt - azt a gépen. Épp ezért elnézést kérek, ha kérdésem túl banális, esetleg hülyeséget kérdezek.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Az excel.exe máris gépi kódban van, az excel adatfájljain viszont nem kell és nem is lehet semmit átalakítani.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Gondolom inkább a bináris excel fájlformátumra (.xlsb) gondolsz mint a gépi kódra.
  Ez elvileg 4-szer gyorsabban töltődik be, 2-szer gyorsabban mentődik és kétharmada lesz a .xlsx fájlméretének. Próbáld ki!
  Nekem elég zsákutca formátumnak tűnik mert ez a különbség minimálisra fog csökkenni az XML tömörítési algoritmusainak fejlődésével.

  szerk: Elírtam! kétharmada
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy lesz excel.exe egy normális Excel fájlból? Én mentés másként-el probálkozok, de ott nem látok ilyen kiterjesztést.
  Banális a kérdés?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a bináris fájl problémát már próbáltam korábban is. Akkor is tetszett, most sem látom rossznak, habár nem annyira gyors (a megnyitás és a mentés sem), mint írják a méret az valóban lényegesem csökken.
  A baj csupán annyi, hogy nem engedi a makrók futtatását. Ere a problémára már probáltam megoldást találni itt, de nem jött össze. A programok 2003 -as Excelben készültek és jól is működnek kompatibilis üzemmeódban, de miután átmentem az Excel későbbi verzióiba, megnyitás után nem engedi a makrók futtatást. Mentés másként után eleinte jól megy minden, de bezárás, majd megnyitás után többet nem működnek a makrók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az excel.exe az egy fix fájl a lemezen, aminek az a dolga, hogy Excel fájlokat tudjon megnyitni. Ez a fájl indul el, amikor a Start menüből elindítod az Excelt, de akkor is, ha egy Excel fájlt nyitsz meg dupla kattintással.

  Excel fájlból nem lehet futtatható fájlt csinálni tudtommal, de nem is szükséges.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a magyarázatot és a türelmet. Gondoltam egy ilyesmire, de nem voltam biztos benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  " Mentés másként után eleinte jól megy minden, de bezárás, majd megnyitás után többet nem működnek a makrók."

  Ez mit jelent? Egyáltalán nem indulnak el a makrók, vagy olyan üzenet jön, hogy a makrók le vannak tiltva?

  Üdv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor ez az igazi probléma, ugye?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üzenet jelenik meg, hogy a makrók le vannak tiltva. Én persze engedélyezem az adatvédelmi központból, de semmi eredmény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akár ez is lehet az igazi probléma, tehát a megoldás az, hogy nincs ilyen megoldás. Én erre a változatra gondoltam mikor a kérdést feltettem.
  Nekem azonban jobban tetszik a bináris változat, csak az a a baj, hogy mint írtam, az sem használható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy értem, hogy az igazi probléma az, hogy nem mennek a makrók; a 'gépi kódra fordítás' csak egy hamvába holt megoldási kísérlet. (Vagy esetleg éppen a hiba oka!)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Engedélyezed a makrók futását.

  Mit jelent az, hogy semmi eredmény?

  Nem tudod elindítani a makrókat, nem találod meg a makrókat, vagy más valami?

  Üdv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engedélyezem!
  Beállítom a megbízható helyet, mappákat, almappákat. Digitális aláírást is tettem. Minden általam elképzelhetőt megpróbáltam.
  A makrók megvannak. Elindítani nem, de a VBAProject-ben meg is tudom nézni.
  Ha indítani akarom akkor azt mondja, hogya biztonsági beállításokban le van tiltva a makrók használata. A makrók futtatásához ......... .
  Én ezeket persze mind végig csináltam, nem egyszer, már sokszor és több gépen is, de csak nem engedi a makrók használatát.
  Elég nagy a fájl (20512 KB a bináris) és sok a makró is (100-nál több, de egyszerű makrók), vajon ez lenne a baj?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Szerintem a méret itt nem számít.

  Mi van a továbbfejlesztett fájlblokkolás beállításaiban?

  Illetve: a makróbeállításokban az összes makró engedélyezése van bejelölve?

  Üdv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az összes makró engedélyezése természetesen be van jelölve, de a továbbfejlesztett fájlblokkolást nem tudom hol keressem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen excel verziód van?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom ez e a helyes válasz: Magyar Microsoft Office Enterprise 2007
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rendben.

  Egy teljesen üres fájlt ha megnyitsz, abban tudsz makrót írni és futtatni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen. Korábban már készítettem ilyen programokat Excel 2007 -el. Jól is müködtek egy darabig, de egyszerre csak letiltotta a makrókat. Nem tudom mi lehetett az oka. Az igaz, hogy másoltam is be makrókat más fájlokból, amik azt hiszem 2003 as Excellel készültek, de ott ahonnan másoltam jól működtek.
  Lehet, ha valami a makrók félpitésével van ami nem kompatibilis a két külömböző generációs Excel között? Kap egy elnevezési hibát és át is írja, de korábban még volt ilyen és nem vacakolt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mégiscsak valami jogosultsági probléma lehet.
  Ha egy lebutított munkafüzetet fel tudnál tenni, abból könnyebben tudnánk utána nézni.
  Az érzékeny adatokat gyomláld ki belőle és csinálj egy pár munkalapos mintát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megpróbálom a következőt: átmentem makrómentes változatba, majd visszalakítom makróbarát válozatuvá és a makrókat apránként (egyenként, esetleg csoportokban) adogatom hozza. Így meglátom mikor kezd vacakolni és esetleg azt is, hogy mitől.
  Ha valamire rájövök itt megírom.
  Addig is köszönöm a segíteni akarást és a türelmet.
  Azt, hogy kinek a megoldását fogadjam el jónak, nehezen tudom eldönteni, ugyanis szerintem megoldás ezek szerint nincs is. A jó válasz elsőbbsége NevemTevét illeti meg, de külön megköszönöm a többi hozzáoszlónak is a közreműködését.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már én is belefutottam ebbe, azért nem indulnak a makrók (azért van letiltva), mert a munkafüzet zárolva van. Úgy kell elmenteni, hogy a zárolást le kell venni és esetleg az auto_open-ben visszatenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes beszélgetés volt. Ha nem probléma én is hozzászólnék.

  1. Az Excel munkafüzet egy dokumentum, amit az Excel kezel. A dokumentumot nem lehet lefordítani exe kódra.

  2. Az Excelben a vírus védelem miatt csak az xlsm kiterjesztésű fájlokban lehet makró. A többiből automatikusan törli az Excel. Ezért aztán hiába az engedélyezések. Természetesen a 2003-as xls kiterjesztésben még nem volt ilyen védelem, ezért abban futnak a makrók akár a 2007-es változat után is.

  3. Gondolom nem a munkafüzet lefordítása (exe) a cél, hanem a benne megírt makróké. Érdekességként mondanám, hogy az Office 2000-es változatnak volt egy fejlesztői kiadása. Ebben a VBE felületen a File menüpont alatt volt egy olyan lehetőség, hogy fordítás dll-re. Azután ezt a dll fájlt be lehetett csatolni a REFERENCES beállításokban. Azt, hogy ma van-e developer változatú office nem tudom. De! A VB 6,0 környezetben létre lehet hozni dll fájlt, amit be lehet kapcsolni az Ecxel objektumai közé.

  4. Esetleg meg lehet próbálkozni com bővítmény fejlesztésével.

  Üdv

  The Fool
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Továbbra sem kaptam használható választ a kérdésemre, mivel azt hiszem nincs is. Végül is sejtettem, hogy ez lesz az eredmény.
  Ennek ellenére megint tanultam valamit.
  A makrók futtatásával sajnos nem léptem előre, ugyanis már korábban is próbálkoztam az .xlsm formátummal és a bináris változattal is. Itt eleinte futnak a makrók, majd letiltja és semmi előrelépés, ahogy már előbb is írtam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha a zárolásal a munkalap, illetve a munkafüzet védelmére gondolsz, esetleg arra, hogy írásvédett, vagy végleges változat, akkor nem ugyanazon problémába futottunk bele. Ezeket ugyanis én már rég kipróbáltam és természetesen működnek is, de a makrók engedélyezése csak nem oldódott meg.
  Előfordulhat ellenben, hogy valami más zárolásról van szó amit én nem tudok (nem vagyok szakmabeli informatikus).
  Szerintem is valami jogosultsági probléma áll fenn, ami csak az Excel 2003-nál későbbi verzióira vonatkozik (a 2003, vagy korábbi verziókba minden OK.)
  Minden estere köszönöm a segíteni akarást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd