Prog.Hu

HTML táblázatok szélessége + képernyő felbontás
50

2013-09-09T00:32+01:00
dzomba
dzombaProg.Hu
regisztrált tag
Csá!

A HTML-ben a táblázatok méreteit (szélesség, magasság) %-kal érdemes megadni, vagy pixelértékkel, ha azt szeretném, hogy a különböző felbontásokban se csússzon el a táblázat.
Én legtöbbször px-szel megadott értéket látok, de kíváncsi vagyok, hogy jó-e ez, mert a %-os megadás felbontástól független lenne, nem?

A másik kérdésem pedig, hogy milyen felbontásra szokták tervezni alapértelmezetten a honlapokat?

Kösz!

Dzomba
Mutasd a teljes hozzászólást!
hát engem eddig még egy oldalnál sem zavart, hogy valamelyik oldal a felbontásom miatt üres.
sőt, azt mondom a prog.hu is jó így ahogy van, ha százalékra lenne állítva, szanaszét csúszna a fenti menü, és a logó és a banner közt is jó nagy hely lenne, szóval az sem nézne ki jól..

de ha téged ennyire zavar a hely ott jobboldalt, csináld, úgy hogy középre igazítod az egészet. akkor szimetrikus lesz nagy felbontásnál is.

ha egy céget bemutató oldalt csinálsz, akkor gondolom nem portálos kinézete lesz.
én így látatlanban is úgy oldanám meg, hogy 800*600ra méretezve,(fix méretű legyen) és középre igazítod az egészet.

de ez megint attól függ mennyi képet használsz, azokat hogyan szabdalod fel, szóval eleve a téma felvetés nem volt egy jó ötlet, mert ahány oldal annyi fél képpen lehet megoldani, mint már írtam, van ahová a százalékos jó, van ahová viszont jobban néz ki, ha fix méretre rakod.
Mutasd a teljes hozzászólást!

A %-os a jobb megoldás.
Mostanában már 1024*768 a minimum. De ha szép a weblapod , akkor valamennyire követi a felbontásváltoztatásokat is..
Mutasd a teljes hozzászólást!
Nem feltétlen 1024*768 a min. Asszem 50-50% alatt valamivel a 800*600 és az 1024*768, a nagyobb még elenyésző. Én azt tanácsolom, hogy még 800*600ra is figyelj (bár már nekem is tele vele a t***m).
A px az fix, ergó ha valakinek más a felbontása, mint neked, szétcsúszik az oldal. Használj %ot, vagy fix pop-up ablakot (én ezt használom)!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Mit értesz fix pop-up ablakon?

Dzomba
Mutasd a teljes hozzászólást!
feljön egy ablak, és abban van a oldal
Mutasd a teljes hozzászólást!
fix popup ablakot sem lehet mindig alkalmazni, pl. képzelj el egy origo-t, hogy pop-up-ban böngészed..
szal ez nagyon egyedi, attól függ milyen oldal lesz..
meg eleve.. minden attól függ milyen oldal lesz..
ha egy fórumot csinálsz, ott lehet százalékozni, mert a szöveg mehet ameddig akar.
de ha egy portál jeleggű oldalt, ahol mondjuk a fejlécet képekből rakod össze, ott jobb a pixel..
megnézel minden képet, milyen széles, és aszerint csinálod a táblázatokat, így 100% hogy egy böngészőben sem, és semilyen felbontásnál sem fog szét-összecsúszni

ja és szvsz csak 1024*768.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Persze, portáloknál kár erőltetni a popupot!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Ok, értem, de pl: ha a Prog.hu-t nézed 1024*768 -on, akkor a képernyő jobb oldalán majdnem a fél oldal üres. Gondolom azért, mert ez 800*600 alá van tervezve.
Én egyébként egy sima reklám honlapot akarok csinálni, ami egy céget mutat be, szóval fontos, hogy minnél jobban nézzen ki, és pont ezt szeretném elkerülni, hogy egy nagyobb felbontásnál a képernyő fele üres legyen.
Viszont ha %-os megoldást használok, akkor eddig nekem a dolgok elcsúsztak, és szinte minden böngészőben máshogy néztek ki...

Dzomba
Mutasd a teljes hozzászólást!
hát engem eddig még egy oldalnál sem zavart, hogy valamelyik oldal a felbontásom miatt üres.
sőt, azt mondom a prog.hu is jó így ahogy van, ha százalékra lenne állítva, szanaszét csúszna a fenti menü, és a logó és a banner közt is jó nagy hely lenne, szóval az sem nézne ki jól..

de ha téged ennyire zavar a hely ott jobboldalt, csináld, úgy hogy középre igazítod az egészet. akkor szimetrikus lesz nagy felbontásnál is.

ha egy céget bemutató oldalt csinálsz, akkor gondolom nem portálos kinézete lesz.
én így látatlanban is úgy oldanám meg, hogy 800*600ra méretezve,(fix méretű legyen) és középre igazítod az egészet.

de ez megint attól függ mennyi képet használsz, azokat hogyan szabdalod fel, szóval eleve a téma felvetés nem volt egy jó ötlet, mert ahány oldal annyi fél képpen lehet megoldani, mint már írtam, van ahová a százalékos jó, van ahová viszont jobban néz ki, ha fix méretre rakod.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Jó ez a százalékos elrendezés, na nem építesz a kép-hátterekra olyan nagy mértékben. Profi oldalak sokszor ezt teszik (mérmint képekre építenek).
Viszont én IE formok százalékos méretezése esetében találkoztam furcsa dolgokkal. De csak ha van kezdőértéke az input mezőnek és nem fér el a látható szélességen. Egyszerűen szétnyomta, felrúgva a megadott arányokat. A Netscape az úgy hozta, ahogy vártam.
Felháborító.

<table width="100%" cellspacing="0" border="1" bordercolor="red">
<tr>
<td width="20%">
<input style="width: 100%;" type="text" value="WWWWWWWW" />
</td>
<td width="80%">
&nbsp;
</td>
</tr>
</table>
<br />
<table width="100%" cellspacing="0" border="1" bordercolor="red">
<tr>
<td width="20%">
&nbsp;
</td>
<td width="80%">
&nbsp;
</td>
</tr>
</table>


Valaki tud erre százalékos megoldást?
Mutasd a teljes hozzászólást!
nemértem a problémád.
az a baj, hogy az input mezőt nem érdekli a táblázatod szélessége? ez így van IE-ben...
de mondjuk ha van egy 50 pixeles cellád, benne egy 80 pixeles kép, az is szét fogja nyomni, szóval a tanulság: akkor cuccot kell max a celába rakni, amekkora a cella szélessége..
Mutasd a teljes hozzászólást!
Nem egészen.
Az input szélessége 100%. Tehát a teljes cella.
Viszont a tartalma az nagyobb is lehet, sőt nem tudhatom, hogy hány karakter, vagy milyen hosszú. Ennek a tartalomnak nem kell feltétlenül teljesen látszódnia.
A Netscape mindezt jól megoldja, úgy vettem észre.
De ha az input szélességének fix értéket adok, mondjuk 100px, akkor már oké az IE is.
Ez a bajom vele. Csak fix szélességgel működik úgy, ahogy szerintem elvárható lenne.
Ha bárki ezt megoldotta, legyen szíves írja meg.
Mutasd a teljes hozzászólást!
hát én még mindig nem értem..
de mi lenne ha mondjuk karakterben adnád meg a szélességét, mint ahogy azt szokás?
size="30"
Mutasd a teljes hozzászólást!
A editbox merete a size attributumban megadott ertektol es a betutipustol is fugg, tehat egy kis betutipusmodositas, es valtozik a szelesseg is. Ez nem biztos, hogy olyan jo dolog , de lehet, hogy vegul ehhez kell folyamodnom.
Azert itt van meg egy pelda az IE furcsa mukodesere:

<table width="100%" cellspacing="0" border="1" bordercolor="red">
<tr>
<td width="20%">
<input style="width: 60%;" type="text" value="WWWWWWWW" />
</td>
<td width="80%">
&nbsp;
</td>
</tr>
</table>
<br />
<table width="100%" cellspacing="0" border="1" bordercolor="red">
<tr>
<td width="20%">
&nbsp;
</td>
<td width="80%">
&nbsp;
</td>
</tr>
</table>


Ugyanaz mint az elozo, csak most az input 60%-a a cellanak. Ilyenkor erdekes modon akkor kezdi csak el novelni a cella szelesseget, ha a beirt szoveg szelessege nagyobb a CELLA (nem az input) szelessegenel. Erdekes
Mutasd a teljes hozzászólást!