PHP + SQL - ütköző érték mezőnevének lekérdezése

PHP + SQL - ütköző érték mezőnevének lekérdezése
2012-01-01T13:16:10+01:00
2012-01-01T19:36:43+01:00
2022-11-24T05:45:36+01:00
Fejedelem
Hali!

Weboldalnak a regisztrációs részét írom és egy kis problémám adódott.

regisztrációkor bekérem többek között az email címét, nicknevét, miegymást.
ezen adatok egyediek. Azaz nem lehet 2x ugyan azzal az email címmel regelni, és a nicknév is csak 1x szerepelhet az adatbázisban.
Ezt természetesen adatbázis szinten be is állítottam.
A gondom az lenne, hogy nem találok egyszerű és gyors megoldást arra, hogy ne kelljen minden egyes attribútumra SELECT-et írnom, hogy megtudjam, az adott érték létezik-e már. Arra gondoltam, hogy spontán megpróbálom INSERT-álni és a hibaüzenet alapján kiszűrhetem, hogy melyik attribútumhoz próbálunk olyan értéket betuszkolni, ami már létezik.
Hát a mysql_error() még akár jó is lehetne, de ezt nem adhatom oda a felhasználónak, mondván, hogy "Duplicate entry 'teszt@email.cim' for key 3"..
A mysql_errno() pedig ugye csak hibakódot dob, amivel szintén semmit nem érek.

Ti hogyan szoktátok ezt a részt megvalósítani lehetőleg anélkül, hogy minden egyes egyedi attribútumot egyesével SELECT-álni kelljen, mert szerintem ez egy eléggé felesleges erőforrás pazarlás lenne.
Mutasd a teljes hozzászólást!
ha duplicate entry ( mysql_errno()==1062 )fordulna elő elég akkor lekérdezni hogy a name vagy email a foglalt-e. És két SQL lekérdezés nem terheli feleslegesen, ha OR feltétellel kéred le lehet hogy két sort kapsz vissza, amit körülményesebb feldolgozni mint a két selectet külön-külön értelmeznéd.
Mutasd a teljes hozzászólást!

Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd