Real mode-ból Protected mode-ba és vissza

Real mode-ból Protected mode-ba és vissza
2010-02-11T16:14:29+01:00
2010-02-12T06:58:51+01:00
2022-11-16T15:20:41+01:00
zoltánka
Kellene egy forráskód assembly-ben (nasm) megírva, ami ezt megoldja.
Odáig eljutottam, hogy tudok a floppy boot szektorába egy egyszerű com file-ot írni (debug.exe-vel), ami boot-oláskor el is indul, működik. És már olvasgattam a deszkriptorokról is. Szóval nem kell mindent az elejétől kezdve elmagyarázni, csak egy példa kell, ami így működik:

- bebootolom, így a real mode-ba kerülök oprendszer nélkül
- ki akarok írni egy szöveget
- átlépni protectedbe
- kiírok szöveget
- visszalépni real-be
- kiírok szöveget
- kilépés

Igazából már láttam is ilyen forráskódot (valami lgdt meg cr0 van benne), csak akkor nem érdekelt, most meg nem érem el. Ez kellene részletesen.
Tudom, ma már így programozni nem divat. Nem azt mondom, hogy umom a Windows-ot. Csak jó, ha van az embernek elképzelése, hogy hogy működnek az oprendszerek.

És még valami. Lehetőleg ne linket tegyetek fel! Mert az az oldal később eltűnhet a netről. Így ha később valaki rá akar keresni a topikra és rámegy a linkre, nem éri el, és kénytelen lesz újra megkérdezni. Én is így jártam. Inkább copy-paste felmásolni a forráskódot, de az működjön!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Juszt is linket rakok be.
Ha te képtelen vagy keresni a neten vagy a könyvesboltban én miért legyek annyira jószívű.
Így is csodálkozom magamon, hogy segítek, de ha már megkerestem akkor ezt nézd át. Szó szoros értelmében értsd a nézd át, mert első pillantásra nem fogod látni a kódot. Ahhoz még görgetni kell a zegérrel...
A többi találatot pedig nem írom le, nehogy eltűnjenek esetleg a netről és akkor hirtelen mekkora probléma fog keletkezni.
Ellenőrizetlen forráskód (vagyis nem biztos, hogy pont ez kell...)
Mutasd a teljes hozzászólást!

Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd