Weblapkészítés - árak, és minden egyéb, amit tudni érdemes...

Weblapkészítés - árak, és minden egyéb, amit tudni érdemes...
2004-01-15T19:55:57+01:00
2008-05-25T22:34:59+02:00
2022-10-29T15:45:42+02:00
 • Igen, úgy érti. És mi is úgy értjük, szóval arra készülj fel, hogyha primitív kérdéseket teszel majd fel, amit könyvből v. internetről simán megtanulhattál volna, akkor elég sok RTFM-t és UTFG-t fogsz kapni. Még akár azonnali téma lezárással is járhat. Szóval a prog.hu alapvetőleg arra lenne való, hogyha valaki valahol elakad, akkor segítünk, de az ingyen melót / tanítgatást nem szeretjük annyira.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Angol ? Konyhaszinten... De majd a diplomához úgyis kell szóval arra is fogok időt-energiát-pénzt szánni. A kérdés mindig az:hogyan lehet az adott problémát megoldani; és nem az hogy hogyan nem. Tehát az angol is fog majd menni.
  Azt hogy érted, hogy a Google a barátom: ott mindent megtalálok ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • viszont Google a barátod :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Angol hogy megy? Mert az is fontos, az az informatika nyelve és a net tele van az ilyen oktatóoldalakkal, példákkal, főleg angol, de azért számottevő magyar nyelven is...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenkinek köszönöm a válaszát, én csak innen fogok tudni tájékozódni, nincs a programozásban-weblapírásban stb... jártas ismerősöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha isklába jársz, a suli honlapját próbáld meg bevállalni, vagy egy osztály blogot :)

  ha ismerősök között kell valakinek (kis KFT nek) akkor vállald be, ha meg olyannak csinálsz lapot aki sokat utazik , sok emberrel beszélget, akkor egy-egy kérés ilyen irányból fog majd jönni. (például költöztetéssel foglalkozó, kőműves, ács, !építész! (az én kedvencem az építész weblapok), bár nem olyan nagy bevétel de virágkötők weblapját is élmény csinálni, a kifinomult képi tartalom miatt. )

  de azt elárulom, hogy első időkben nem fogsz belőle nagy pénzt kaszálni, mert irtó nagy a konkurencia.

  photoshop nagy áldás a weblapkészítőknek, mert akár kész html-et képes kipakolni egy kép szétszabdalása után

  ha nem is egy profi flash szerkesztőt tanulsz meg kezelni, akkor ott van a swishmax build, amiben menüket készíthetsz el, ezt is ajánlom figyelmedbe.

  tanulj meg az előbb említett programnyelveken és szabványokon kívül tartalomkezelő programokat is, amivel könnyen tudsz összetenni weblapokat (van akinek elég egy DRUPAL ahhoz hogy weblapot építsen, de nem tudja hogy feltelepíteni)

  szega!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A honlapom lemaradt, ha valaki a konkrétumoknak akarna utánanézni:
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahhoz, hogy pénzes megrendelést szerezz, először nem árt, ha van 2-3 olyan kész honlap, amit ingyen megcsinálsz, csakhogy legyen referenciád. (Pl. alapítványoknak.) Aztán már van mire hivatkozni.

  Másrészt az se rossz pont, ha szakmai fórumokon van neved, akkor is könnyebben jönnek a megrendelések.

  Ha van saját honlapod, szakmai jellegű blogod, az se utolsó dolog.

  Végül egy egyedi dolog, de szerintem van benne tanulság. Én az elmúlt 4-5 év alatt készült 3 jegyzetemet rendszeresen közzéteszem CC liszensz alatt, amit eddig több 10 ezerszer töltöttek le. Átlagosan hetente kapok állásajánlatot.

  Gondolom hasonlókról tudnának a nyílt forrású fejlesztések komoly résztvevői is beszámolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [off] Amúgy te tényleg végigolvastad ez a sok blahblaht, vagy annál a bekezdésnél nem mentél tovább?


  Sot! ki is nyomtattam...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezeket teljes mértékben elismerem. De mint már írtam, csak betekintést próbáltam adni, tartalmilag több helyen pontatlanul.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • khhmmm....

  Ott van még a fizetős ASP(.NET), JSP


  Nem tudom mit értesz azon hogy fizetős, de ASP.NET-hez és JSP-hez is vannak ingyenes fejlesztőeszközök - az más kérdés hogy a tárhely nincs ingyen de olyan veszettül nem is drága.

  ami a PHPhez hasonló


  azért azt gyorsan tegyük hozzá hogy ezerszer fejlettebbek a PHP-nél, szinte össze se hasonlíthatóak. Persze sokkal komplexebbek, bonyolultabbak is, a nyelv és az architektúra egyaránt - ebből következően kezdő webfejlesztőnek mindenképp PHP-vel kell kezdenie (persze csak azután hogy a kliens-oldali nyelvek alapjait elsajátította), és egy jó darabig használhatja is.

  de kevésbé támogatott


  hát inkább mondjuk úgy hogy más körökben használatos.

  @gcs10:

  Micu kb ezt szokta ajánlani kezdő webfejlesztőknek:

  - egy hét HTML-tanulás
  - egy hét CSS-tanulás
  - egy hét JavaScript tanulás
  - utána jöhet a PHP-MySQL (előbb PHP de nagyjából mehetnek párhuzamosan)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, abszolút nem törekedtem arra, hogy tartalmilag pontos legyen. Több olyan dolog is van benne, amit úgy leírtam, hogy tudom, hogy az nem fedi a teljes igazságot, és biztos ennél is több olyan, ami az én tudatlanságomat igazolja. Csak egy kis ízelítőt próbáltam nyújtani...

  [off] Amúgy te tényleg végigolvastad ez a sok blahblaht, vagy annál a bekezdésnél nem mentél tovább?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel szemben a php az már egy programozási nyelv, amiben parancsokat


  utasitasokat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Sajnos nem válasszal küldted a posztot, így nem tudom, hogy kinek szerettél volna írni, de válaszolok én helyette.

  Sokan sokféleképp kezdenek el webszerkeszteni és legtöbb esetben a gyorsan tudok alkotni érzés fogja át az embereket, szerintem.

  Hogy hol érdemes kezdeni?

  A legtöbben (innentől minden szavamat értékeld úgy, hogy az csak az én véleményemre vonatkozik) phpvel vagy Flashsel kezdenek, esetleg htmllel.

  Namost vagy hallottál már ezekről, vagy nem. Ha nem, akkor gyors betekintés nyújtok beléjük:

  Html egy leíró nyelv, ami leírja, hogy hogy mi legyen egy oldalon (szöveg, táblázat, kép, gomb, beviteli mező, stb). Lehet vele akár színezni, elrendezni is, de arra már inkább CSSt használnak, ami sokkal de többet tud és lényegében felvértezi a különféle alap html részeket minden olyan dologgal, ami egyedivé teheti őket (szöveg színe, háttérszín, szélesség, magasság, de ezek csak a legalapabbak).

  Ezek mind egyszerű fájlokban tárolódnak, amiket le lehet tölteni, el lehet tárolni, stb.

  Ezzel szemben a php az már egy programozási nyelv, amiben parancsokat hajtasz végre és ezekkel a parancsokkal tudod dinamikussá tenni a weboldalad. (Azaz pl megjeleníteni mindig a pontos időt, lekérni adatbázisból a hozzászólásokat és kiírni, stb). Ez a végén legenerál egy html fájlt a szerveren, amit a látogató letölt és megnézhet. (Szóval a látogató azt se tudja, hogy ez most eredetileg is html volt, vagy php csinálta.)

  Van még Javascript, ami nagyon korlátozott képességű, de viszont ez is letölthető és a kód a látogató böngészőjében fut, szóval többnyire ha egy oldalon mozog valami, akkor erről a Javascript tehet. (A php a lap letöltése előbb ügyködhet, szóval a megjelenített laphoz már semmi köze).

  És külön kategóriát jelent a Flash, amit minden böngészőbe külön kell telepíteni (de ez a legtöbbször gyorsan és észrevétlenül történik, sőt az operációs rendszer része is egy régebbi verziója), és ő a legkülönfélébb animációkat tudja megjeleníteni, illetve ha az egész oldal Flash (tehát minden az oldalon egy nagy Flash fájl része), akkor nem is nagyon kell beszélnünk htmlről. A Flash inkább jól néz ki, minthogy nagyon és bonyolultabb feladatokat ellásson, szóval főleg filmek, zenekarok, fotósok oldalai Flash alapúak.
  Ezenkívül Flashesek többnyire a kisebb reklámok is, de ilyenkor általában az oldal Html alapú és a Flash csak egy kis részét teszi ki.

  Na most két út áll előtted: vagy Flash weboldallal kezdesz foglalkozni, aminek tényleg a kinézete a fő előnye és az, hogy mindenhol ugyanúgy néz ki, viszont az általános feladatokra sokkal nehezebb egyből felhasználni.

  Vagy a legáltalánosabb Html oldalakkal kezdesz, ami jóval szerteágazóbb (először html megtanulása, utána css, php, mysql - adatbáziskezelő).

  Persze ha egy Flash oldal dinamikus akkor ugyancsak használ phpt, adatbázist, szóval ezt nem úszod meg, de ráér később.

  No persze csak a legáltalánosabb trendekről beszéltem. Ott van még a fizetős ASP(.NET), JSP, ami a PHPhez hasonló, de kevésbé támogatott. MySQL helyett is van rakat alternatíva, de ezek kevésbé elterjedtek, vagy fizetősek. CSS és HTML az szabvány, így nem fizetős. Viszont a Flash az Adobe programja, úgy mint a Photoshop, ami ugyancsak fizetősek.

  Amúgy ha egyedül szeretnél dolgozni, akkor valószínű testközelbe kerülsz a Photoshoppal is, mint képszerkesztővel, hisz valahogy kell kinéznie az oldalnak. (De erre is van alternatíva, csak designer dolgozik helyetted).

  Szóval lehet, hogy nem a legjobban írtam le a dolgokat, de ha teljesen nulláról indulsz, akkor remélem egy kis kitekintést tudtam nyújtani. Ja és az első megrendelést te döntöd el, hogy mikor szeretnéd, de nem árt referencia és mi sem szeretjük, ha valaki úgy vállal be valami munkát, hogy nem ért hozzá és ide jön kuncsorogni kódért... Szóval előbb mindenképp tanulni kell hosszas időt, hogy elvállalhass bármit is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Olvastam a 2005-ös hozzászólásodat. Én most kezdenék weblapszerkeszteni. A kérdésem annyi, hogy "kezdted" ? Hogyan indultál el ? Én egyedül szeretnék dolgozni persze aztán majd ahogy alakul. Az első megrendeléstől talán már könnyebb de az első t honnan lehetne szerezni ?
  Köszi a segítséget
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerződésbe mit érdemes kikötni?

  Mit, mikorra, miért, mennyiért. Mi van ha nem, stb.
  Egyszóval: mindent. Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor beszélj ügyvéddel.

  Magánválalkozóként érdemes, vagy bt-ként űzni?

  Tök mindegy. Ha jó referenciákkal bírsz akkor úgy is megbíznak bennek, ha nem, akkor lehestz te akármilyen vállalkozási formában. (Én szememben a bt sem több mint az egyéni vállalkozó.)

  Hogy vannak az adókulcsok erre?

  Sokmindentől függ, de ez nem szja. Itt nincsenek kulcsok. Alapelv (vállalkozási formától függetlenül): (bevétel - költség) = adóalap. Adóalap után adózol (kivételek persze vannak, pl: IPA). Hogy mennyit, az egy jó kérdés. Ezen felül fizeted magad után a járulékot (amennyiben főállásban csinálod). Ez bevételtől függetlenül havi fix.

  Az adózás gondolom máshogy van egyszeri munkánál, havi frissítésnél, és állandó szerkesztésnél is

  a számla az számla. Függetlenül attól, hogy milyen jellegű munkára fizették ki. A szerződés persze jelentősen eltér.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv,
  Flash-es bedolgozó (akár távmunkás) kerestetik budapesti céghez.
  Referenciákat a következő címre várjuk:
  onair@freemail.hu
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt szeretném kérdezni a nálam okosabbaktól, hogy a számlázással szerződéssel adózással kapcsolatos dolgok hogy vannak?
  Szerződésbe mit érdemes kikötni?
  Magánválalkozóként érdemes, vagy bt-ként űzni?
  Hogy vannak az adókulcsok erre?
  Az adózás gondolom máshogy van egyszeri munkánál, havi frissítésnél, és állandó szerkesztésnél is...

  Előre is köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vagy kell ahoz céget vagy mit alapítani? (nem hiszem)

  Nem feltétlen kötelező, de a reklámozóval vmi szerződést kell köss, ezt cégként, egyéni vállalkozoként, esetleg magányszemélyként is megteheted. (Persze ha találsz olyan reklámozót aki magánszemélyel szoba áll...)

  Haverommal azon tanakodtunk, hogy ha mondjuk lenne egy weblapunk, aminek a kiadott reklámfelületeivel pénzhez jutnánk (persze ha lenne megfelelő forgalma), akkor az után kellene adózni?


  Miútán te jovedelemhez jutsz belőle, az természetesen adóköteles. Magánszemélyként SZJA és társai, cégesként még néhány hasonló.
  (
  Hogyha lenne weblapunk

  tehát még nics, tehát azt se tudod mennyi látogatod lessz.. nehéz igy ugyfelet találni)


  Fullra nem vágjuk, hogy mivel jár egy ilyen :)


  Amennyiben 86-os születéssel ennyire nem vagy képben, ne vágj bele egyedul ilyen dolgokba. (Kár részvénytársaságot alapítani egy napi 2 látogatot számláló oldalhoz)

  Amugy a kérdés nem kifejezetten programozói, inkább adótanácsadói... De ha a kérdésedet szépen megfogalmazod egy A4-es lapon, és elkuldod a helyi APEH-nak biztos szívesen segítenek.

  Ui: Kezdésnek javasolnám a google adsense-t, És persze ne felejtsd el, hogy ez a bevétel kevés látogatóval még csajozni is kevés lessz, nemhogy meggazdagodni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sziasztok!

  Haverommal azon tanakodtunk, hogy ha mondjuk lenne egy weblapunk, aminek a kiadott reklámfelületeivel pénzhez jutnánk (persze ha lenne megfelelő forgalma), akkor az után kellene adózni?
  Vagy kell ahoz céget vagy mit alapítani? (nem hiszem)
  Fullra nem vágjuk, hogy mivel jár egy ilyen :)

  Aki tudja, az légyszi írja már meg! Ezer kösz! Szép napot mindenkinek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ez az Intel-Intel, AMD-AMD megközelítés tényleg nem túl életképes. Az Intel-nek most pl két fogalatba kaphatóak asztali procijai, az AMD-nek meg minimum 3 procifoglalata van még úgy is, ha pl a kihalt de még beszerezhető SocketA-t kihagyjuk. A procifoglalaton túl, ami kizárja a rossz proci fizikai belehelyzetét (bár Micu ezt is megoldotta ), még számolni kell pl Intelnél az új FSB-s procikkal, amelyek a megegyező LGA775 foglalat ellenére sem működnek már a párhónapos alaplapokban sem. Szóval nem egyszerű ezt kivitelezni és még csak az alaplapnál-procinál tartunk. Utána jöhet a memória kérdése (DDR1 - DDR2 - DDR3), azzal megfűszerezve, hogy pl bizonyos procik igényelnek bizonyos MHz sebességet a memóriától, tehát hiába is DDR2 jár az alaplapba, a nagy proci miatt abból is magas órajelűt kell választani. A VGA kártyákról (AGP - PCI-X) és a merevlemezekről (PATA-SATA-SATAII) már ne is beszéljünk, arról meg pláne nem, ha az összekonfigolt gépbe beleválaszt egy nagyobb procit és egy komolyabb VGA-t, amelyeknek nagy az áramfelvétele, akkor már a házban lévő tápegység is kevés lehet.

  Szóval ezeket az egymásra ható kritériumokat korrektül megvalósítani nem kis feladat. Emiatt szerintem az összeggel párhuzamban a megvalósítás szintjéről is pontosan állapodj meg a megrendelővel, mert kellemetlen tud lenni, ha ő a kialkudott összegért (laikusként) megoldást vár, és a próbaüzemben derül ki, hogy az nem megvalósítható a jelenlegi eszközökkel. Mondanom sem kell olyankor már kicsit ciki duplázni az összegen, ami a teljes megoldás munkabére miatt indokolt lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, én ezt a rendelőnek szépen felvázoltam, hogy ez időbe tellik, erre közölte, hogy nem így akarják, hanem hogy először procit kell választani, aztán alaplap, memória, stb. Erre mondtam hogy szerintem hülyeség, emrt sokan nem így válogatnak, DE erre jött az ő szintén logikus érvelése. "Aki tudja mi mivel kompatibilis nem használ gépösszerakót!" Ezek után még mindig érveltem a másik mellett, dehát nekik ez kell és ragaszkodnak hozzá.
  Amúgy meg azt is meg lehet csinálni, csak jobban át kell gondolni, de nem pár nap alatt meglenne, nem tűnik túl lehetetlennek. Szerintem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazán a gond egy gép összerakásakor abból szokott lenni, hogy az "X" alaplapba beteszik az "Y" eszközt és megy. Majd a "Z" eszközt és nem. Ha kiveszik a "Z"-t, akkor megy.
  Másik alaplapba megy együtt a "Z" és az "Y" együtt.


  És nem hardware oldalról:
  Gondold végig az adatbázisban azt a szerkezetet, ahol tárolod, hogy egy alaplaphoz melyik procik mehetnek.
  Egy prociba melyik alaplapokba mehet.
  Egy memória melyik alaplaokba, és egy alaplapba melyik memóriák.

  És akkor már "csak" a nyílvános kezelőfelület jön: Ha megváltoztatom z alaplapot, akkor máris más procikat, memóriákat, ... (HDD-t, DVD-t) kell ajánlani ahelyett, amit már kiválasztottam.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit írtam hogy AMD-hez AMD, Intelhez Intel, az picit leegyszerűsített volt :P Úgy gondoltam, hogy lesz egy admin rész ahol beírják a pontos típusát a procinak, aztán amikor töltik fel az alaplapokat meg a procikat akkor szépen legordülő menüből választják a megfelelőt, ha meg kijön valami új típus, akkor ADD gomb és kész

  Amúgy meg imádok programozni, szóval nem kell belémkötni, mert szólok anyukámnak

  (Gondolom a rengeteg felesleges lyuk a hűtést segíti) höhöhöh
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már rájöttem a hibámra. ASUS (és nem Intel) az alaplap, de ASUS procit nem találtam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • csak gépelni való, AMD-hez mondjuk AMD-s lap, Interlhez meg indel


  Most vettem egy Intel alaplapot, és a proci helye olyan volt, mintha valaki szórakozásból rengeteg lyukat csinált volna bele.

  Így fogtam az Intel procimat és beledugtam. (Gondolom a rengeteg felesleges lyuk a hűtést segíti)

  Csak azzal volt gondom, hogy a procim egyik lábának nem volt helye, azt visszahajtottam.

  A proci: Intek 8086
  Az alaplap: Asus s775 (Gondolom visszafele kompatibilis)
  Az Intek (64K-s) memóriáim kicsit lötyögnek ugyan benne, de ha élére fordítom az alaplapot, akkor elég jól áll.
  Csak a wincsi csatlakozójából kellett egy kicsi reszelni, de már a helyén van. (Az igaz, hogy a 10G-sra nem tudok XP-t telepíteni)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát a programozáshoz kicsit több kell, mint kedv és ahogy elnézzük, ez neked nincs meg

  de hajrá vágj bele és belebuksz
  AMD-hez mondjuk AMD-s lap, Interlhez meg indel
  - hja ha az ilyen egyszerű lenne, lövésed sincs az egészhez
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • öhm, majd meglátom, nem nagyon lenne kedvem új állás után nézelődni / más szakmát tanulni :D Bár sokszor szoktam mondani, hogy bár mentem volna ácsnak :D

  Meg a főnököm sem örülne, ha nem lenne kedvem programozni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha kész van írd meg nekünk a véleményezős topicba a címet.
  És szétcincáljuk, hogy még a kedved is elmenjen a jövőbeni programozástól.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Naszóval, a design részével már nincs igazán gond, mert 2 HTML oldal megvan, jókis CS2-ben megcsinálva, szóval majd azt is újraírom kézzel, de a képeket fel tudom használni, remélem sok új nem kell.

  A ki, mit, mivel és miért kompatibilis az meg nagyon egyszerű, fetöltésnél beír pár adatot mindenről és az alapján keres az sql, azzal nem lesz sok gondolkodni való, csak gépelni való, AMD-hez mondjuk AMD-s lap, Interlhez meg indel, aztán ha ( date == április 1 ) akkor meg felcserélve :)

  120-150 nekem is tetszős összeg, ha nagyon akarnak még számlát is kaphatnak ( :D ), de óradíjban nem szivesen számolnék, mert ha abban gondolkodom akkor izgulok hogy jajj tartani kell a tempót, és akkor kis szarságokon csúszom el :D olyan 3-4 hétre tervezem a dolgot, szerintem annyi idő alatt meg tudom valósítani :)

  Kössz mindenkinek a helpet, kivéve anak a kötekedős lámának :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd