Már havi 2 milliót is kereshet egy JavaScript vagy Python fejlesztő Magyarországon

Már havi 2 milliót is kereshet egy JavaScript vagy Python fejlesztő Magyarországon
2022-11-22T10:39:31+01:00
2022-11-26T19:35:30+01:00
2022-11-26T19:35:35+01:00
 • A másik amivel ki lehet deríteni, hogy hol van a piac, hogy elkezded nézni az alá árazott hirdetéseket. Ott ülnek évek óta.
  Még 5 évvel ezelőtt amikor a Morganban dolgoztam amikor már nagyon el akartam onnan jönni, mert senior fejlesztőként egy ottani mid fizetést kaptam. Aztán elmentem egy céghez, le is interjúztam (ahol a tudással nem is nagyon volt gond), bemondtak egy -17%-ot a Morganos fizetésemhez képest (mondjuk én voltam a hülye, mert nem egyből a zsével kezdtem).
  Azért írom ezt le mert a nofluffon szoktam őket látni hirdetni, folyamatosan a bérsáv alatt, de úgy, hogy eleve tág bérsávot adnak meg és a teteje se éri el igazán fenti bérsávok alját. Hát...hirdetik is rendesen, ott ül már lassan évek óta a hirdetésük, néha kicsit húznak rajta, de mindig olyan 30%-al le vannak maradva a piaci áraktól. Várják a balekot :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fő probléma, ami mindig előjön ilyenkor, hogy elég nagy a szórás a szakember minőségben is. Mert a két véglet simán lehet, hogy az egyik aki elvégzett valami szoftver heggesztő tanfolyamot fél év alatt majd valami egyszerű webes dolgokat farag, meg a másik aki MSC-t végzett a BME-n, ELTE-n, folyékonyan beszél angolul és esetleg még más nyelven, körbejárta már a nagyobb multikat itthon és komplex nagy szoftverrendszereket fejleszt.
  Az előbbi nem hiszem, hogy 2M-et kapna, az utóbbi meg simán betalál a fenti bérsávok felső felébe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Cég image marketingesként is állandóan nagy fizetésekért és nagyon innovatív (jó hívószavak, pl. MI) hirdetnék állásokat... amik nincsenek is, de a cégről alkotott képet nagyon emelnék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát persze.... itt van épp egy Angularos 1.8-ért, ami tulajdonképpen full-stack... tehát már a címe se igaz...

  vagy egy ilyen az 1.6M – 1.9M HUF  Remote Senior Frontend Developer "A következő tech stack ismerete: JavaScript és más JS toolok" 

  majd találjuk ki mire gondolhat, de  ez magyarul (!!!!) arra utal, hogy a javascriptet 'tool'nak tekinti.... eleve rossz ómen, ha már köznyelvi szinten ilyen pongyolán fogalmaz....mi lehet ott egy feladatleírásban...

  [ nyilván szándákosan vagyok provokatív, arra célzok, hogy a hirdetések alapján nemigen lehet  egy szakma valós belső keresletét megítélni: konkrétan tudok olyan cégről is, ami csak azért hirdet néha, mert el kell tapsolni némi pályázati pénzt a céges továbbképzésekre... ]
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • tessek? hogy jon barmi ilyesmi ide? teny, hogy a megkeresesek savjaban a br. 2 milla mar siman benne van, es kesz. nezz hirdeteseket, ott sem ritka.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azt bárki mondhassa :)   van-e valamilyen teljesen saját (!!!!), piaci 'terméked', amit meg lehet nézni?... (nem olyan, amikor egy 30 fős team fejleszt öt évig egy meggányolt WP sablon mögé valami API-t és még van külön cég a deployra, alvállalkozó a tesztelésre, meg billiárd asztal... mert akadt valaki aki kifizeti.... )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nalam tobb megkereses is landolt br 2millara, szoval nem, nem allamtitkarnak kell lenni, eleg egy fejlesztonek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • persze persze, ha politikai pályára megy és kinevezik államtitkárnak...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg tudja valaki saccolni a bérigényeket az egyes poziciók esetében ?

  Igen. Az a trükk, hogy nem a saját fizetésedet kell kiindulásnak venni, hanem meg kell kérdezni több száz, több ezer embert, eldobni az outliereket és a maradékot kell átlagolni. Pont ahogy a cikkben csinálták
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végül is vajon mi a valóság ? Meg tudja valaki saccolni a bérigényeket az egyes poziciók esetében ? De ne a saját helyzetét általánositva. Azaz XY kiemelkedően jól keres a poziciójához képest. és ezek alapján ugy gondolja, mindenki ugy keres a pozicióban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valóban. Sőt, annyi sincs, mert 100k mellett elég hamar eléri a szocho plafont. A lényeg, hogy a lengyelek sokkal durvábban adóznak (már ami a fizetést érintő direkt elvonást érinti).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sőt, bruttó 100k cégköltsége nálunk 113k (csak 13% szocho van).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A lengyelek bért terhelő adói jelentősen magasabbak, mint itthon, úgyhogy a magasabb bruttó nem feltétlenül jelent magasabb nettót. Bruttó 100k EUR-ból ott lesz 129k cégköltség, és abból nettó 55k fizetés. Magyarországon ez 127k és 66k, ami utóbbi jelentős különbség. A lengyelek emiatt inkább contractorkodni szoktak. Nem tudom ez hogy jelenik meg a nofluffnál a számok mögött.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Felmész a nofluffjobs és ugyanezeket a számokat fogod látni. De gondolj arra egy amcsi senior programozó simán 150e dollár fölötti összegbe kerül. Az 60M.
  Na most egy 2M-es fizetés is csak 24M, minden sallanggal együtt 30M. Azaz pont feleannyiba kerül (régebben ez 60-70% környékén mozgott) így megéri bármilyen szoftver projekt ide delegálása, mert olcsók vagyunk, nagyon. Ezért szerintem teljesen hihetőek a számok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tegyük hozzá, hogy ha ránéz valaki a nofluffjobsra akkor rájön, hogy még ezek is milyen alacsonyak. A senior bérsávban a 25e PLN egyáltalán nem ritka, ami 2,2M és a 30e-es béreket is szoktam elég gyakran látni, 2,65M Valójában már a lengyelek is 20-30%-al többet keresnek mint mi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az átlagról szó se volt, de az eloszlásról igen.

  Arról se volt szó. Irányadó fizetési sávokról van szó. 

  Ha nem is kíván teljeskörű felmérést csinálni, akkor is szükséges tudni [...] hogy hány pozícióról szól (nem mindegy hogy 2, 20 vagy 200) illetve hogy mekkora hányada a szakmai pozícióknak.

  Teljesen mindegy hányada a szakmai pozícióknak, és felesleges lenne - nem is lehet - teljeskörű felmérést csinálni. Van egy jól működő piac, amit a kereslet-kínálat szabályoz, viszonylag szűk sávban kialakítva az árakat, itt most fizetéseket. Ha veszel ebből egy darab mintát, akkor kapsz egy darab árat. Ezzel még semmire nem mész. Veszel még egyet, azzal se. De ahogy növeled a mintád méretét, tartanak a számaid a valós tipikus piaci árhoz, és már tudsz szélsőértékeket is mondani. Elég hamar eljutsz oda, hogy a mintád növelésével - a teljes piac megmérését is beleértve - ezek a számok már nem változnak (max bejönnek az outlierek, amire pont nem vagy kíváncsi). Ezért teljesen elegendő egy ilyen felméréshez egy a piac egy kellően széles részére rálátó cég ár adatbázisa. És ezért is vágnak egybe ezeknek a cégeknek a fizetési felmérései. 

  Persze nem összehasonlíthatók a pozíciók, nincs két egyforma képességű munkavállaló sem, de színészeknél sem mond semmit a valóságról, hogy a Julia Roberts hány milliót keres dollárban egy filmmel.

  Azért itt egy picit szűkebb sáv van megadva... És nem arról van szó, hogy a legmagasabb itthoni alkalmazotti fizetés 2M, hanem hogy az adott pozícióban 2M-hoz közel helyezkednek el a fizetések, illetve simán el is érhetik azt.

  Ha egy ilyen címet látsz nem gyanakszol bulvárra, pedig teljesen reális?

  A cikk címét Sting adta, nem a Bluebird, és a felmérés lényege szempontjából teljesen érdektelen mi a prog.hu-s cikk címe. Egyébként olyan szempontból nem gyanakszom bulvárra, hogy pontosan tudom, hogy az ezekben a felmérésekben lévő számok nem a "Julia Roberts akár ennyit is elkér egy mosolyért" kategória, hanem ezek valóban elérhető fizetések. Egyrészt onnan tudom, hogy - amíg itthon, itthonra dolgoztam - az én fizetésem rendre benne volt a publikált sávokban, másrészt a barátaim, ismerőseim is ezekről számolnak be (pont most ment el egyikük 1.8M-ért), harmadrészt keresnek is meg pozíciókkal ilyen fizetési sávokat emlegetve. Itt a fórumban is szoktak ilyeneket kirakni (Pápai Bálint pl rendszeresen). Negyedrészt a feleségemnek sokéves recruitment vezetői tapasztalata van (vezetett recruitment agencyt pl), így sosem felejtette és felejti el a tudomásomra hozni, hogy a fizetésem hogy áll a piaci lehetőségekhez képest :)

  Szóval mivel ez a sok egymástól független infó egybevág, így nekem nem kérdés, hogy ezek valós számok, és nem marketing. Akkor is, ha sokan keresnek jóval ezek alatt a számok alatt. Aki jóval alatta keres, bátran menjen el interjúra akár a Bluebird-höz is, és mondja be a rá vonatkozó számot. Ha nincs túl messze a piaci átlagtól tudásban, akkor a neki tett ajánlat is a publikált számok közelében lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az átlagról szó se volt, de az eloszlásról igen.

  Ha nem is kíván teljeskörű felmérést csinálni, akkor is szükséges tudni (már ha nem csak hype, meg marketing, meg önreklám) hogy hány pozícióról szól (nem mindegy hogy 2, 20 vagy 200) illetve hogy mekkora hányada a szakmai pozícióknak.

  Persze nem összehasonlíthatók a pozíciók, nincs két egyforma képességű munkavállaló sem, de színészeknél sem mond semmit a valóságról, hogy a Julia Roberts hány milliót keres dollárban egy filmmel.


  Ha egy ilyen címet látsz nem gyanakszol bulvárra, pedig teljesen reális?


  Akár milliárdokért is eladhatja a korábban alapított technologiai startupját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Maradjunk abban hogy ez egy képző intézet párhuzamos gerilla marketingje, hogy ne sokald a sokszázezres tandíjat, mert a távolban csillog egy gyémánt.

  A Bluebird nem egy oktatási intézmény. Egyébként a felméréseik rendre egybevágnak a Hays-ével, ami szintén nem az. Ezek a számok azoknál a budapesti cégeknél a mostanában elérhető fizetések, akik megbíznak fejvadászokat. Kis cégtől multiig. És ilyenformán nagyonis hasznos, mert tudod mennyit tudnál keresni, ha hajlandó lennél mozdulni. Vagy hogy mennyit kérhetsz egy interjún. Csak nem fizetési átlagot mér, amit nem is tudom miért vár el bárki, vagy miért tartana hasznosnak. Az semmiben nem segít megítélni, hogy mennyire jó pl az aktuális fizetésem, vagy mennyit kérjek egy interjún.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert kb. (na jó, persze nagyobb valószínűséggel), de ugyanannyit ér a legtöbb embernek az infó, mint hogy akár évi több 100 milliót is kereshet egy nagyvállalat igazgatója vagy létezik olyan magyar startup, amit milliárdokért  adtak el.

  Maradjunk abban hogy ez egy képző intézet párhuzamos gerilla marketingje, hogy ne sokald a sokszázezres tandíjat, mert a távolban csillog egy gyémánt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a mostanában nyitott, az összes egy szűk részhalmaza, pozíciókról

  Igen, de ez miért rontana a felmérésükön?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a mostanában nyitott pozíciókról

  inkább:

  a mostanában nyitott, az összes egy szűk részhalmaza, pozíciókról
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Egy python fejlesztő vajon mit programozik havi 2 misiért?"

  Tippemre azt a tudományos/műszaki háttértudást (pl MI vagy adatbányászat) amit akármilyen nyelven is kódolna ugyanennyit kapna érte.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cikkben van egy link, ahol leírják miről van szó. Amúgy mivel Budapest Magyarországon van, így Sting cikkének a címe se mond ellen semminek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A nyitóképen lévő bankjegyen mintha Ray Charles látszódna...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cikk címe már ellent mond ennek. Egyszerű reklámcikk és távol áll bármilyen valóságtól. Egyetlen szám nincs megmagyarázva, hogy miből jött ki
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy év alatt 20%-kal nőttek a bérek


  *Infláció
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De nem is átlagfizetésekről van szó, hanem a mostanában nyitott pozíciókról. Felesleges ezt átlagokkal hasonlítgatni. Ennyiért lehet céget váltani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jogos, benéztem. Viszont vegyük azt is figyelembe, hogy a 30 alatti korosztályban már bőven vannak seniorok is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy statisztika készítéséhez nem kell mindenkit megkérdezni
  Viszont fontos, hogy a cikkben szereplő adatok csak Budapestre vonatkoznak, nem az országos átlagra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a fejlesztők 20, de max 30%-át teszi ki akikből számoltak. De azt inkább el tudom képzelni, hogy a cikk marketing erősítése az anyag, hogy beszéljenek róla.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd