Két meglepő (?) változást is hoz a legnépszerűbb nyelvek idei listája a GitHub-on

Két meglepő (?) változást is hoz a legnépszerűbb nyelvek idei listája a GitHub-on
2022-11-16T10:59:33+01:00
2022-11-17T18:03:14+01:00
2022-11-17T18:20:30+01:00
 • Vannak modernebb nyelvek, mint peldaul a c++20 ami ahogy irod nem tart orokke, majd lesz a c++25, vagy c++30 ki tudja.

  Igen, és egyszer olyan is lesz, hogy nem jön ki több C++xx, mert valami más elvette az életterét. Nem holnap lesz, de nem is tart majd örökké a C++ (sem).

  ugyhogy nem kell 1-2 dolog miatt a komplett nyelvet lecserelni max verziot valtani. 

  Azért valóban nem kell. Azért kellhet lecserélni, mert:
  a) Nem tud kifejezni valami új paradigmát, ami népszerűvé válik.
  b) A sokszor 1-2 dolog mindig lecserél valami régebbi 1-2 dolgot, a végén a nyelv tele lesz legacy teherrel és már jobban megéri tiszta lappal indulni, mint tovább hordozni ezt a terhet.

  A COBOL is fejlodik es 2014 es verziojanak kiadasakor mar volt bongeszo, megse irtak benne azt.

  Oké, lendüljünk túl azon hogy a COBOL-t nem VM és böngésző írására találták ki (hint: COmmon Business-Oriented Language). Gyors Google alapján sajnos nem találtam adatot róla, hogy hány új projektet indítanak COBOL-ban, de nagy összegben mernék fogadni hogy mondjuk az új C# projektek 1%-át sem éri el. Fejlődik, de azt a fejlődést a legacy kód hajtja, nem pedig az, hogy annyira vonzó lenne maga a nyelv.

  Egyébként miért az egy nyelvnek a fokmérője, hogy mennyire írnak benne VM-et és böngészőt? Miért nem mondjuk vállalatirányítási rendszert vagy banki rendszert veszünk, amik simán lehetnek ugyanolyan komplexitásúak? Ráadásul simán lehet, hogy a világon több ember foglalkozik vállalatirányítási rendszer fejlesztésével, mint böngészők és VM-ek fejlesztésével.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1983 ban meg a tervezoje se gondolta, hogy bongeszore, vadaszgepre fognak irni programot c++ ban, de en nem is a 83-as verziorol irok. Vannak modernebb nyelvek, mint peldaul a c++20 ami ahogy irod nem tart orokke, majd lesz a c++25, vagy c++30 ki tudja. Fejlesztik tovabb es epitik be mas uj nyelvekben mar sikeresen bevalt ujdonsagokat, ugyhogy nem kell 1-2 dolog miatt a komplett nyelvet lecserelni max verziot valtani. 

  A COBOL is fejlodik es 2014 es verziojanak kiadasakor mar volt bongeszo, megse irtak benne azt. Amelyik nyelv nem halad a korral az kikopik elobb-utobb, ezt jol latod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon jól látod, hogy COBOL-ban nem írtak olyan dolgokat, amik a COBOL népszerűsége alatt még nem is léteztek.

  Akkor hadd fejtsem ki bővebben az analógiát: A COBOL még velünk van, pedig már évtizedek óta léteznek jobb alternatívái. Ugyanígy a C++ is évtizedekig velünk lesz azután is, hogy megjelennek a jobb alternatívái. (Az, hogy ezek az alternatívák léteznek-e már, véleményes, és nem is szeretnék ebbe belemenni.) Ahogy FBS mondja, annyi helyen használják, annyi helyre be van ágyazva, hogy nem lehetne pikk-pakk megszabadulni tőle akkor sem, ha mindenkinek ez lenne a prioritása.

  De aki azt mondja hogy X technológia soha nem fog meghalni, az szerintem fanboy, és nem látja reálisan hogy milyen életciklusa van egy nyelvnek, technológiának.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • COBOL-ban írt böngészőt, meg VM-et még nem sokat láttam, C++ ban írtat viszont már annál többet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • kb. pont igy, de a C++20-as verzioja eleg jonak tunik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valóban, hiszen COBOL programok is futnak még a világon
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Soha, amig lesznek szamitogepek :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Soha ne mond hogy soha

  De tény, hogy akkora a kódbázis, ráadásul minden alapja-magja, hogy nagyon sok idő kell amíg az kikopik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A C++ soha sem fog meghalni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd