Excel táblatöltés

Excel táblatöltés
2013-01-22T13:01:56+01:00
2013-02-14T18:55:30+01:00
2022-10-24T08:00:35+02:00
 • Na most nem azért, de szerintem ez a cikk nagyon is ideüt. Ha rám hallgatott volna az alak nem vesztett volna pár miliárd dollárt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Normális hasonlattal élek inkább:
  Ha egyszerűbb valahová motorral menni (mert pl. nagy a dugó) akkor hiába is hívod fel erre az autós figelmét, ha
  - nincs motorja
  - nincs jogsija.
  Megtanulni a motorozást és motort venni lényegesebb komplikáltabb, mint (akár naponta) pár órát ülni a dugóban.
  Ettől még felhívhatod a figyelmét arra, hogy szerinted nem a megfelelő közlekedési eszközt választotta, de egy bizonyos ingerküszöböt át kell lépni ahhoz, hogy megérje váltania.
  Láttam én már életveszélyesen felpakolt háztartást is a tetőcsomagtartón egy kisteherautó helyett. (Nem szegény főnököm is azon morfondírozott, hogy hogyan fog beférni a hűtő az ötösbömösbe a helyett, hogy 6000-ért bérelne egy tehertaxit.)

  Ugyan ez van az Excel leváltásával is. Nagyon sok mindent meg lehet benne/vele oldani. Van amit egyszerűbb lenne Access-ben pláne normális SQL-ben. Viszont az azonnali sikert felváltani ismeretlen dologra, rengeteg tanulásra és kudarcra a napi munka mellett nem lehet. Fel lehet és fel is kell hívni erre a figyelmét. Én is fel szoktam ha nagyon kirívó esettel találkozom. De ha nem tudja / akarja megfogadni a tanácsodat, akkor ez van. Megvan annak az oka.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez az imiről beszélek van sok kombináció ami megfelel és ezekből kellene választani és nem azokból ami nem felel meg.

  De te a PHP + MySQL combo-t használod, mert az a te kalapácsod, azt ismered.

  Nekem ez csak egy kis kalapácsom amit ritkán használok, csak példának hoztam fel.

  De végül nem is az volt a kérdés, hanem az hogy szetinted mit kell csinálni azokkal az egykalapácsos mesterekkel? Megtalálni rá a módot hogy hogyan fognak kalapácsal csavart behajtani vagy felajánlani a csavarhúzót?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyszerű a dolog. Ha az embernek van egy kalapácsa akkor használja minden feladatra, legyen az csavarbehajtás vagy szobafestés.

  A te kalapácsod a php MySQL kombó, pedig lehet, Java-ban Oracle-vel vagy .NET-ben és MSSQL-el hatékonyabb lenne, mert csak. De te a PHP + MySQL combo-t használod, mert az a te kalapácsod, azt ismered. Másoknak az Excel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetértek. Ráadásul a kérdéses projektnél még mindig nem lehet tudni, hogy mennyi és milyen adatot akar letölteni és utána azzal mit akar csinálni. A webes megoldásnak akkor lenne előnye, ha a letöltött adatokat meg akarnák egymással osztani, erről a kérdéses témában még nem nyilatkozott a kérdező.

  A letöltés / elemzés rész ráadásul mindenképpen valamilyen hagyományos programozási nyelvet kíván, az sql abban nem játszik. Az sql max az adattárolásban játszik.

  Arról az apróságról meg nem is beszélve, hogy az alap office csomagokban nincs is benne az access, szal könnyen lehet, hogy annak használata nem is alternatíva számos esetben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valszeg akkor én is maradi vagyok, egy adatletöltés miatt biztos nem fogom megtanulni a php-t.

  Biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi tudásszintemnek, ismereteimnek megfelelő eszközökkel próbálnám meg én is megoldani a feladatot, azokon a kereteken belül.

  Ha nem is Excel (VBA) segítségével, akkor vbscript, VB.NET, C#, ami még nálam szóba jöhet. Mivel ezeken a területeken is vannak bőven hiányosságaim, ezért ha szükséges, azt megtanulom hozzá, de hiába mondjuk a PHP lenne erre a feladatra a legjobb eszköz, azt biztos nem fogom megtanulni.

  Szerencsére én nem vagyok programozó, nem abból élek, csak hobbiból és a saját feladataim megkönnyítése céljából programozgatok.


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most nem tudom melyikre gondolsz mert már két kérdést is bevontam a dologba.
  Az adatletöltést és excelbeírást, ha én csinálnám akkor egyszerű php-mysq-t használnék. Nem részletezem.
  A excel táblázat megosztást - vagy használnék google docs-ot vagy összedobnék valamilyen webes dolgot.

  Itt nem is arról van szó hogy hogyan kellene megoldani valamit hanem arról hogy sokan használják az excelt indokolatlanul. Tehát nem az a program volna a leg megfelelőbb az adott probléma megoldására. Azért is kértem meg aattila81-et hogy részletezze le a dolgot. Ha kaptál volna ilyen feladatot, hogyan oldottad volna meg? Szerintem egyetlen programozó sem használt volna excelt.
  Ugyanígy ha most analizálnánk a többi excel-es problémát szerintem 90% adatbázis eset. Microsoft sem tette véletlenül az Accesst a csomagba.

  DE! Tény hogy sokan használják mert kézenfekvő, megnyitod és beírhatsz valamit egy cellába, a másikba fügvényt és voila!
  Minimális tudással is produkálhatunk valamit.
  Ezzel szemben egy accessel az ember nem tud mit kezdeni. Lényeges előtudást igényel hogy valaki valami értelmes dolgot ki tudjon hozni belőle. De hosszútávon már sokkal jobb.

  Ha logikusan gondolkodunk akkor jobb egy kicsit többet tanulni és utána a problémát kellő módon megoldani.
  Viszont a természetünkbe van hogy mindent a meglévő tudásunkal akarunk megoldani és legtöször a szakértők tanácsát i félretesszük csak azért hogy ne kelljen ujabb dolgot megtanulni.

  Kérdés most az hogy van-e értelme harcolni ez ellen vagy egyszerűen hagyni hogy mindenki járja végig az utat és lépjen bele a sz...ba és tanuljon abból?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem meg csak vagdalkozol itt mindenfélével, de épkézláb ötletet még nem láttunk tőled.

  Függetlenül a kérdező tudásszintjétől, elképzelésétől, te hogyan állnál neki az ő problémája megoldásának, célja elérésének?


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na itt egy friss!
  Feszegetjük ezt is?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz a választ
  Ezt a topikot indítottam ma és ezért is indult ennek a témának a kibeszélése előre is elnézést ha galibá okoztam vagy ha ezért kivertem a biztosítékot...

  Nem te okoztál galibát hanem inkább én mert olyan hangulatban voltam.
  Végülis nem kell úgy felfogni mint negatív dolog. Egyszerűen arról van szó hogy ha már valakinek segítünk akkor a legjobb tanácsot adjuk.
  100% hogy megoldjuk a problémád, de mennyi gondod lesz utána jobb bele sem gondolni.
  Ok, ezt csak azért hoztam ide hogy legyen egy élő példa is.
  A kérdésedre a válszt majd a tudástárban fogod megkapni.
  Szerintetek mit kéne ajánlani ilyen esetben?
  Tehát valaki nem rendelkezik programozói tudással, de excelbe be tud írni fügvényeket. Szerintetek ez a tudás helyettesíti az adatbázis nemtudását?
  Szerintetek mi a helyesebb hozzáállás? Megmagyarázni valakinek hogy mibe kezdett vagy egyszerűen válszt keresni a konkrét kérdésre és aztán találja fel magát ahogy tudja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Ezt a topikot indítottam ma és ezért is indult ennek a témának a kibeszélése előre is elnézést ha galibá okoztam vagy ha ezért kivertem a biztosítékot...

  Ott avval kezdtem hogy nem tanultam VBA programozást , helyesbítenék semmilyen programozást nem tanultam sajnálom.

  A goolge által találtam ezt az oldalt és még nagyon sok mindent, hasonló oldalakat is találtam, videokat, leírásokat amik nem magyar fórumok,de ilyen fajta segítségekre mint itt és gondoltam teszek egy próbát hátha valaki(ik) esetleg megfogják a kezem és segítenek magyar oldalon...
  De az fogadott hogy magyarázzam meg miért azzal akarom csinálni amit, mintha valami főben járó vétséget követtem volna el és kirobbantottam a 3. világháborut.

  Leírtam mit szeretnék de leírnám poontosabban:
  Egy weblapos bejelntezés(egyedi név+jelszó) után a weblapról adatokat szeretnék importálni(ott lévő tartalomból linkeket,szöveget és számokat), az importált adatok tartalmából linkekből további weblapok megnyitása és az ott található tartalmat szint úgy adatokat importálni "valamivel"(gondolom -SQL-el de sajnálom mert nem vagyok az ilyenekben jártas) és abból nem tudom "valamivel" kiolvastatok bozonyos adatokat amikkel különböző számítások(függvényekkel, macroban írt függvényekkel is akár) mennének végbe...

  Ha tudsz erre egyszerübb módot egy átlagos helhasználónak aki az excelhez ért "alap" szinten akkor nyított vagyok új dolgokra utána olvasok nézek meg minden csak mond meg hogy mivel járnák jobban és merre induljak el?
  Nyított vagyok alternatívákra!Pláne ha megkönnyíti az egészet.

  Az első hozzászólásodnál SQL-t emlegetsz ... kifejtenéd hogy az arra jó amit leírtam , vagy esetleg valami más módszerrel tudnám a legegyszerübben megcsinálni amit szeretnék?

  remélem megmagyaráztam az "miért az excel?" témát...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval nem nagyon.


  Szóval, de, nagyon is! Nem minden cégnél van megfelelő belső tudás adatbázis tervezésére vagy pénz külső fejlesztő megfizetésére.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval nem nagyon. Egyedüli ok a tudás hijánya lehet.
  Végülis mindent meg lehet oldani, kaptam már névjegykártyát is exceből .
  Szakmáról van szó.
  Az adatbázisok nagy része ingyenes és nagyon jól dolgozik.
  A mysql kevésbé igényes mint egy excel. Akinek van lehetősége egyikre annak van lehetősége a másikra is.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a kérdés, hogy a szóban forgó vállalatnak/ személynek milyen lehetőségei és kompetenciái vannak a feladat megoldására, nameg, mi is a pontos probléma. Simán lehet egy exceles megoldás arra,hogy a netről töltenek le folyamatosan adatokat egy excel táblába.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most valahogy a titkárnők jutottak előtérbe, a kritika inkább a fejlesztők felé irányult akik titkárnő szinten gondolkodnak. Az aki netről akar excelbe naponta adatot hozzátölteni nem titkárnő és neki kéne normális rendszert beállitani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem azzal nincs semmi gond, ha a titkárnők Excelt használnak, a letöltött adatokat összesítik, kimutatást, diagramot készítenek hozzá stb.

  A gond inkább azzal van, ha valaki (aki több mint titkárnő) úgy akarja megerőszakolni az Excelt, hogy már adatbáziskezelő programként szeretné azt használni.


  Egyedül ha olyan jentésre van szükség ami csak egyszer kell.

  Pont hogy nem. Mivel jól lehet automatizálni (programozni) az Excelt, ezért az adatletöltés után egy gombnyomással is már elkészülhet a szükséges kimutatás.


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondold végig, hogy a legegyszerűbb esetben is hány táblából áll az komolyabb adatbázis.
  Hány olyan mező van, ahol valami kódolva van (egy másik táblából/kapcsolattal)

  Biztos, hogy egy titkárnőnek meg kell tanulnia, hogy melyik táblában milyen adat van?

  Nézd meg a prog.hu-n a "programozókat"! Hánynak jelent gondot egy egyszerű összesítő lekérdezés elkészítése (az általa tervezett táblákból)
  És akkor még ne nézzük a különböző (akár egy egyszerű időszak) feltétel hozzáadását.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, hamarabb, legalábbis azon a szinten,amire egy átlagos titkárnőnek szüksége van. Arról nem is beszélve,hogy a titkárnők jelentős részének van legalább valamilyen minimális excel ismerete, míg adatbázis kezelési, sql írási elég kevesüknek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy titkárnővel szemben az elég érdekes elvárás volna, hogy megtanulja az sql-t.

  Épp ez az amivel nem értek egyet. Szerinted az sql annyira komplikált? Szerinted hamarább el lehet sajátítani az excel használatát mint az sql lekérdezést?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy titkárnővel szemben az elég érdekes elvárás volna, hogy megtanulja az sql-t. Max access lekérdezés tervezőjét, de azt se túl szívesen. Az IT feladata lenne olyan szoftvert beszereznie vagy lefejleszteni az üzlet oldal által készített specifikáció alapján, amelyek a vállalat riportolási igényeit kielégítik.

  Ez jóval túlmutat azon a helyzeten, amikor megkérnek valakit, hogy most gyorsan rántson elő a kalapból valamilyen megoldást egy konkrét problémára. Ha vki kap egy ilyen feladatot, akkor nem fogja érdekelni az átfogó megoldás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Naponta látok olyan témákat a neten hogy hogyan kell excel fileba beírni adatokat. Program ami időnként vagy kérésre hozzátölt.
  Nem tudom felfogni hogy az emberiség nagy része miért nem tud excelen túl gondolkodni. 90% ban nem is ezt a programot kellene használni.
  Végülis nagyon ritkán van szükség rá.
  Egy cégben általában egy rakás adattal dolgoznak, és ezekből kell jelentést készíteni.
  Természetes mód az hogy az adatokat valamilyen adatbázisba töltjük és onnan query segítségével kiolvassuk amire szükségünk van. Minek ide táblázatkezelő program? Egyedül ha olyan jentésre van szükség ami csak egyszer kell.
  Az Excel egy szuper program de nem való épp mindenre.
  Nem egyszerűbb a titkárnőnek, vagy akit megbíztak ezzel a feladattal, megtanulnia az sql-t mint vacakolni az excel táblázatokkal?
  Ilyen kérdésekre nem az volna az 50 pontos válsz hogy "Ne excelt használj te barom!"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd