Számlázó program APEH követelményei

Számlázó program APEH követelményei
2012-01-15T10:31:09+01:00
2014-03-04T18:34:15+01:00
2022-10-22T18:15:34+02:00
 • Sziasztok!

  Egyetértek, a törvényben nincs egyértelmű iránymutatás arra vonatkozólag hogy a PDF nyomtathatóságát korlátozni kellene. Én éppen most készítek / készíttetek számlázó programot a cégnél, ahol dolgozok, és megdöbbentő, hogy mennyivel megengedőbb a külföldi (jelen esetben cseh) szabályozás a magyarhoz képest. A cseh számlázó rendszert teljes egészében át kell dolgozni, hogy megfeleljen a magyar jogszabályoknak.

  Az utóbbi hetekben átnyálaztam a szükséges jogszabályokat, itt találjátok azok listáját, amelyeket érdemes elolvasni a témával kapcsolatban:

  - Áfa törvény: 2007. évi CXXVII. törvény - az általános forgalmi adóról (legfontosabb a 168. paragrafus)
  - Program által előállított számlára vonatkozó szabályok: Hiba (1/E rész)
  - Számla kibocsátásának szabályai: http://www.nav.gov.hu/data/cms284438/18._IF_A_szamla__nyugta_kibocsa..
  - (Elektronikus számlázás esetén: 114/2007. (XII. 29.) GKM rendelet - a digitális archiválás szabályairól)
  - Plusz itt egy nagyon hasznos összefoglaló a számlázással kapcsolatos tévhitekről:
  Számlázással kapcsolatos általános tévhitek

  Ezek alapján a következő követelményeknek kell megfelelnie egy számlázó programnak:

  - Biztosítani kell, hogy a program kihagyás és ismétlés nélkül, folyamatosan biztosítsa a sorszámozást (szigorú számadás)
  - Tilos a létrehozott számlán bármiféle utólagos módosítást engedélyezni
  - Dokumentációt kell írni a számlázó program pontos használatáról, és nyilatkozatot kell tenni arról, hogy a program megfelel a hatályos jogszabályoknak
  - A készítendő számla kelte nem lehet régebbi, mint az utoljára készített számla kelte
  - A hibás, hiányos, megsemmisült (a gyakorlatban tehát a sztornózott) számlákat is meg kell őrizni.
  - Lehetőséget kell adni a számlák sztornózására és helyesbítésére (sztornó és helyesbítő számla készítésének lehetősége)
   
  Véleményem szerint tehát ezek a legfontosabb követelmények. Úgy gondolom, hogy nem vészesen nehéz egy megfelelő számlázó program elkészítése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ráírod a PIN-kódod a bankkártyádra, és lenyúlják a pénzed, akkor ki a felelős?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon köszönöm a válaszod!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  ami talaltal, annal tobb, jobb magyarazatot nem fogsz talalni. Ezzel a nav annak idejen elismerte, hogy az afa tv erre vonatkozoan nem tartalmaz konkret rendelkezeseket.

  Az afa tv szerint (sok mas mellett) biztositani kell a szamla eredetiseget, olvashatosagat, sertetlenseget, stb. Ezeknek a feltetelnek a pdf- kent eloallitott es elkuldott szamlak ugyanugy megfelelnek, mint a postai uton kuldottek. Ha valaki nagyon akarja, a pdf-et is buheralhatja, es a papiron erkezo szamlat is "utanozhatja" (felteve, hogy nem szamlatombos).

  Roviden:
  - nyugodtan hasznalnam a helyedben a pdf-es megoldast, adohatosag elott ez megvedheto
  - es nyugodtan hasznalnam a sajat programomat is, a nyilatkozat legyen meg, es kesz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekünk több szállítónk is így küldi a számláit (oda van írva a mailbe, hogy ha nem ok így nekünk, akkor postázzák)
  Szállító és vevő is magyar székhelyű.
  Könyvelőnk sem szólt még soha, hogy ne fogadhatnánk be ezeket a számlákat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez így butaság.

  Ok, női mivoltom néha felülkerekedik rajtam :) - na ez is értelmes volt :)


  Ha valaki megtette, és naprakész, akkor azért szivesen hallanán a véleményét .

  Mint mondtam, én átnyálaztam jó pár oldalt/tv-t, nem kimondottan tiltást, ezért nem értem, ha valami nem tiltott, akkor azt miért ne lehetne?
  Mellesleg ezt találtam:
  2. pont - PDF számlák - és ugyanezt megtaláltam az adofurum oldalán is. Ellenben a googleben a "A kérdés vonatkozásában a konkrét jogszabályi rendelkezések hiányában a joggyakorlat megengedő álláspontra helyezkedett."-re kiadott 3 találattól nem voltam elragadtatva, főleg, hogy egyik sem hivatali oldalon lévő találat :S

  Láttam olyan számlázót, ahol lehetséges beállítás, hogy e-mailben, PDF-ben küldje a számlát a progi, de oda van írva, hogy a felhasználó ezt a funkciót a saját felelősségére használhatja csak.

  Amint ír valamit a könyvelőnk, megosztom Veletek + még innen is várnám DerStauner válaszát.

  Lehet bepróbálkozom a NAV-nál is, és megkérdem mailben, hogy mi a véleményük - bár ahogy olvastam, ilyenekre nem szoktak válaszolni (kivéve a fent idézett, de az ki tudja honnan/kitől származik, nincsen forrásmegjelölés, csak az, hogy ők mondták...)


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy ismerősöm aki évek óta PDF-be küldi (rajta elektronikus aláírás, időbélyegző) a volt szovjet birodalom területére és a páciens nyomtatja ki. Magyarországon nem tudom működik-e ez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "ott azt mondták, hogy az e-mailben nem küldhetjük el direktben a pdf-et, hogy a vevő kinyomtassa, lefűzze, könyvelje - mert ez így nem szabályos"


  Én is így tudom.
  [Vagyis nem követtem a számlázási szabályokat -- nekem elég volt, annyit olvastam egy apech állásfoglalásban, hogy a régi (szigorúbb) szabályokat betartó programok mindenben megfelelnek.]

  Mintha lenne valahol olyan mondat, hogy a program továbbra is létezik az "eredti" és "másolat" fogalom, de valami olyasmi rémlik, hogy nem a programnak, hanem (ha a program nem teszi), akkor a számla kibocsátónak a követelménye a fogalmaknak megfelelő bizonylatolási rend megteremtése.

  De nincs értelme "hallomásokra" hagyatkozni.
  Én amikor írtam a számlázót, elolvastam azt a pár tucat jogszabály oldalt, amit kell!

  Ha valaki megtette, és naprakész, akkor azért szivesen hallanán a véleményét .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Én nem ettől parázok, hanem attól, hogy azt kell alátámasztani egy esetleges ellenőrzésnél, hogy a saját magunk által készített rendszert nem azért készítettük, hogy abba jól beleturkálva pl. nyom nélkül kivegyünk pár nagy értékű számlát... "


  Ez így butaság.
  Jelenleg (még?) az adóellenőrzésben is az "ártatlanság vélelme" él valamint hogy az adóellenőrnéla bizonyítási kényszer.

  Vagyis nem vádolhatnak meg ilyesmivel, amíg valami bizonyítékuk nincs erre.

  Persze ettől még az adó és számlázási törvények egy hatalmas betarthatatlan katyvaszt képeznek, amiben garantáltan találnak valamit, hiszen aki tisztességes próbál lenni, sok-sok papírt alkot a hivatalnak, ott garantáltan történnek hibák.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem meg akinek joga lehet létrehozni egy központi szerveren tárolt mysql adatbázisban egy olyan felhasználót, aki képes írni az adatbázisba, vagy a root jogot gyakorolhatja, az pontosan ugyanaz a személy, aki a számlázó program adatbázisát tartalmazó gépről képes image filet készíteni.

  Azt gondolom, hogy normális cégnél ezt átlagfelhasználó nem teheti meg. Erről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, nem a fejlesztőnek.
  Ügye nem arról vitázunk hogy az üzemeltető cég miért vállal(t) felelősséget? Inkább arról, hogy a fejlesztő (cég?) miért vállalt felelősséget. Például az a fejlesztő cég, aki a 3-10e ft -os számlázó szoftvert a Tescoban árulja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem találkoztam, ez igaz!! Viszont volt már ellenőrzés azoknál a cégeknél, ahol régebben dolgoztam, és mindegyiknek bünti volt a vége... ott legtöbb esetben a személyes véleményem az volt, hogy mondvacsinált indokokkal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azt kell alátámasztani egy esetleges ellenőrzésnél, hogy a saját magunk által készített rendszert nem azért készítettük, hogy abba jól beleturkálva pl. nyom nélkül kivegyünk pár nagy értékű számlát...

  Találkoztál már hasonló esettel?
  Gondolom, nem.
  Szvsz az ellenőrök is jóhiszeműek, amig minden rendben.
  Ha tisztességesen dolgoztok, akkor nincs ok az aggodalomra.

  A nagyobbik gond, ha a felhasználói oldalon egy belsős nyúl bele

  Mint már korábban írták, a jogok megfelelő kiosztásával ez kivédhető, ellenőrizhető.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy harmadik fél ne nyúljon bele, az persze természetes! A nagyobbik gond, ha a felhasználói oldalon egy belsős nyúl bele, mert éppen mondjuk a saját zsebét szeretné tömni. Kis cégeknél jellemzően nincsen külön rendszergazda, csak Terike/Pistike, aki tud számlázni, weboldalt készíteni és persze mivel látott már windows telepítő cd-t, ezért egy személyben rendszergazda is...

  Én nem ettől parázok, hanem attól, hogy azt kell alátámasztani egy esetleges ellenőrzésnél, hogy a saját magunk által készített rendszert nem azért készítettük, hogy abba jól beleturkálva pl. nyom nélkül kivegyünk pár nagy értékű számlát... Mert ha erre mennek rá, akkor egy fejlesztő hogyan mondhatná azt, hogy dehát kérem, a saját rendszerembe én nem tudok úgy belenyúlni, hogy nyom nélkül kivegyek számlát belőle... (amit ugye más rendszerével kb. gond nélkül megtehetne az ember fia/lánya) Ez csak egy példa volt, ki tudja mi fordul meg a fejükben...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi szépen!! Egyre inkább hajlok arra, hogy használjuk a sajátot, az legalább mindenben megfelel az igényeinknek. Most a könyvelőnk válaszára várok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • DerStauner segíts kérlek: néztünk egy számlázót, ami olyan 90%-ban megfelelne nekünk, viszont ott azt mondták, hogy az e-mailben nem küldhetjük el direktben a pdf-et, hogy a vevő kinyomtassa, lefűzze, könyvelje - mert ez így nem szabályos. Vagy linkként küldjük, ahonnan csak egyszer nyomtatható, vagy e-számlát küldünk (azt nem akarunk)
  Nem egészen értem, hogy miért ne lenne szabályos az e-mailben küldött, pdf formátumú számla, nem e-számláról beszélünk, csupán elektronikus úton továbbított, hagyományos számláról. Te is azt írtad, hogy szabályos szerinted is, amit mi szeretnénk. Átnyálaztam kb. az összes fellelhető tv-t, de én nem találtam semmit ami tiltaná. Kihagytam valamit?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt gondolom, hogy normális cégnél ezt átlagfelhasználó nem teheti meg. Erről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, nem a fejlesztőnek.

  Hogy világos legyen: itt most olyan esetet boncolgatunk, ahol mind a fejlesztő, mind a felhasználó jóhiszeműen járna el, egy harmadik fél pedig próbál mondjuk hamis számlát létrehozni a rendszerből. Én azt állítom, hogy ez megakadályozható, úgy, hogy minimum lekövethető legyen, ha valaki mégis belenyúl a rendszerbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Csak a nyilatkozatot kérték, vagy a dokumentációt is?"


  Csak a nyilatkozatot.
  Sőt az egész számlázás (program) egyáltalán nem érdekelte őket, csak a számlák alátámasztása.

  Kérték a szerződéseket, amiken alapultak a számlák és számlákból csak az érdekelte őket, hogy miért pont akkor számláztam és kiért pont annyit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ilyenekkel nem tud mit kezdeni a fejlesztő cég...

  Lásd korábbi hozzászólásom lentebb
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt viszont hogyan akadályozod meg hogy csinálok egy image filet a rendszerről és kiállítok 10 számlát, majd visszaállítom az image fileból a teljes rendszert? Hogyan logolod? Tényleg minden a megfelelő tervezés kérdése?
  Nem beszélve arról, hogy ez teljesen véletlenszerű is lehet. Hiszen felrakhatom egy virtualboxra is a számlázót, amin esetleg visszaállítópontot rögzítek és egy teljesen más okból kifolyólag visszaállítom azt az időpontot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nova76 és enelce79

  Ez miért lenne hackelés?

  Természetesen célszerű rögzíteni, ki és mikor állítja vissza a backup-ot (mondjuk a visszaállítás után egy táblába rögtön belevésődik az időpont és a visszaállító neve), és ha eljárás indul, visszakövethető, ha valaki manipulációs céllal ügyködött. Nyilván gondoskodni kell arról, hogy ezt a logot csak speciális root joggal lehessen elérni.

  Minden megfelelő tervezés kérdése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak a nyilatkozatot kérték, vagy a dokumentációt is?

  Most viszont azt olvastam, hogy nem kell feltüntetni, hogy eredeti, vagy másolati példány... Ilyen formában viszont már küldhető akár pdf-ben és e-mailben is, hiszen akárhányszor nyomtatható, vagy valamit rosszul gondolok?

  "Számítástechnikai eszköz útján előállított és papírra nyomtatott számla abban az esetben
  alkalmas adóigazgatási azonosításra, ha szigorú számadás alá vonása úgy valósul meg, hogy
  az azt előállító számlázó program kihagyás és ismétlés nélkül, folyamatosan biztosítja a
  sorszámozást.35 (2010. szeptember 27-től a számlán nem kell feltüntetni, hogy az eredeti vagy
  másolati példány.36)
  Számítástechnikai úton előállított és papírra nyomtatott számla esetén a számla
  kibocsátójának olyan dokumentációval kell rendelkeznie, amely tartalmazza a program
  működésére, használatára vonatkozó részletes leírást, valamint a program készítője (vagy
  jogutódja) által, a számla kibocsátójának (a program használójának) címzett írásos
  nyilatkozatát arról, hogy a program maradéktalanul megfelel a vonatkozó jogszabályi
  előírásoknak.37 (A számlázó programok előzetes minősítése, vagy véleményezése nem
  tartozik az állami adóhatóság feladatkörébe.)"
  Idézet innen:
  18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai
  2012. - apeh-18-as-informacios-fuzet.pdf
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, én is erre jutottam a témában (az e-mailben küldött pdf nem megfelelő megoldás, pont azért, amit írtál, bár őszintén nem értem, hogy egy eredeti példányt, ha akár 50x újranyomtat a vevő, akkor is mi baj lenne, hiszen ugyanaz szerepel rajta, és ÁFA visszaigénylésre így csak egyszer jogosult) A legtöbb beszállítónk, aki saját rendszert használ, így számláz...

  Tehát 3 féle verzió szabályos elvileg:
  1.) Hagyományos számla, kinyomtatva, az eredeti példány postán megküldve neki/átadva személyesen, a másolatokból annyi nyomtatható, amennyi jól esik...
  2.) E-számla, a vevő mondhatja, hogy nem fogadja el, ez esetben hagyományos számlát kell kiállítani. Az e-számlát mindkét félnek digitálisan, file formátumban kell tárolni/megőrizni, ellenőrzésnél pedig szintén elektronikusan kell átadni a listát
  3.) Távszámla: átmenet a két mód között. A kiállított számla eredeti példányát egy https titkosított linken keresztül tudja megnézni a vevő. A linket mailben kapja, és nyomon követhető, hogy megnézte, vagy kinyomtatta stb... Csak egyszer nyomtatható - bár azt nem tudom, hogy mi van, ha pl. begyűri a papírt a nyomtatója

  Szóval én ennyire jutottam, most egy olyan rendszert keresünk (mert én nem merem bevállalni a saját programot, bár az tudna mindent ) szóval amelyik összeköthető a mi rendszerünkkel (api), automatikusan kiállítja a napi számlákat és távszámla formájában e-mailben megküldi a vevőknek.

  Amúgy nem is tudom mit parázok, ha csalni szeretnék akkor azt a módszert használnánk, amit írtam lentebb is, tényleg nem ez a cél - dehát ezt nem mondhatom egy ellenőrzés során :S

  A könyvelőnket nem tartom olyan spílernek, hogy át tudja nézni a rendszerünket, egy adótanácsadó meg pl. ha átnézné, akkor sem vállalna jogi felelősséget, hogy ez most így tényleg ok...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem volt apech ellenőrzésem és kérték tőlem (írásban) a saját nyilatkozatom.

  Ugyanaz a cégvezető és a nyilatkozó.

  Nem érdekelte öket, hogy saját programmal számlázok.
  Igaz a számlaértékek alapján nem is tételeztek fel számlagyárat

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én számlázóm még a "régi szabályok" szerint 'szigorú példányszám nyilvántartással' számláz, de azóta tudtommal "lazítottak" a példányszámozáson.

  Sajnos nem követtem (ha valaki igen, pár szóban összefoglalhatná) a jogszabály változásokat.
  Mintha valami olyasmi lenne most a szabály, hogy van eredeti és vannak másolatok (de példánysorszám már nem kell).
  Másolatból annyit nyomtat amennyit akar, de eredetiből most is csak egyet nyomtathat(*), ez az AFA elszámolás alapja.

  Vagyis a PDF-ben küldött eredeti nem megfelelő, mert annyit nyomtat belőle amennyit akar.

  Mindenesetre várom a naprakész jogtudorok korrekcióját, ha tévednék

  (*) persze ez egy szakmaiatlan logikátlan katyvasz az "egyetlen" eredetivel, aki kitalálta sem volt komplett, de aki máig erőlteti, az már bizonyítottan félkegyelmű... no de ettől még a 'szabál az szabál'.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sőt, volt olyan melóhelyem is, ahol szerveren volt hálózatos számlázó - csak a szerver egy szobában volt velünk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan erre gondoltam a "neves" számlázók használatakor. Ami helyi kliens gépre van telepítve, azokkal ez bármikor megtehető programozói tudás nélkül is... És még csak nem is 3e ft-os számlázókról beszélek. De amúgy ez nem is kell, hogy érdekeljen, hiszen ott ő adja a nyilatkozatot, ha gáz van, neki kell(ene) felelősséget vállalnia.

  Úgy néz ki megegyeztünk, külsős számlázó rendszer lesz, amihez lehet illeszteni a mi belső rendszerünket (díjbekérő kiegyenlítődik, adatok feltöltődnek, automatikusan elkészül a számla és kimegy mailben) Most ehhez keresünk valami költséghatékony megoldást, ha valakinek van bevált, tesztelt rendszere erre, akkor előre is köszi!!

  És köszönöm a segítségeteket!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De Te mint fejlesztő, ezt sosem tudod meg. Ráadásul nagyon egyszerűen "törhető" bármelyik számlázó rendszer egy viszonylag laikus által is.
  Mindenképp lehetőséget kell biztosítani az adatok mentésére és visszaállítására. Ha mentek és utána kinyomtatok egy számlát és utána visszaállítom a számla kinyomtatása előtti állapotot, akkor már eleve meghackeltem a rendszert. Ezt csak úgy tudod kivédeni ha a hardvert is a programmal együtt adod és külsős ember csinálja a rendszer üzemeltetését. Másképp a felhasználót bármikor lehet vádolni azzal, hogy a program működésébe beleavatkozott. Tehát a 3e Ft-os számlázó program biztosan átverés, hiszen nem nyújthat megfelelő szintű védelmet a hackelés ellen. Megoldható a védelem, hardverkulccsal (ami legalább az utolsó számlaszámot is tárolja) vagy egyedi hardverrel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azt úgy értettem, hogy nem magánszemély jár el úgy a számlával, ahogy írtam (legalábbis ideális esetben)

  persze hogy küldhetsz a magánszemélynek is ilyen formában
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm!

  szbzs.2: Neked szintén!!!

  És mindenkinek, aki vette a fáradtságot és válaszolt!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Akkor most picit megfordítom a kérdést: a saját cégetekben be mernétek vállalni egy általatok írt számlázó programot?"

  miért nem?

  de, szerintem a jó kérdés a következő: a saját cégeteknek írnátok-e számlázó programot, ha az nem tartozna a cég "profiljába"?

  szerintem a "jó" válasz: nem, hiszen jogosan várhatnám el magamtól a támogatást, azaz állandóan figyelnem kellene az esetleges jogszabályi változásokat, stb., kinek van erre ideje, energiája?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd