QR code generátor + web interface

QR code generátor + web interface
2011-08-25T15:14:35+02:00
2011-08-25T23:26:07+02:00
2022-10-26T07:00:33+02:00
 • Szia

  Igen részben elbeszéltünk egymás mellett ezek szerin részben ugyan arra gondoltunk.

  Ahogy mondod, az lenne a feladat leegyszerűsítve, hogy egy kreatív qr generátorom legyen, de nyilván az ésszerűség határain belül legyen kreatív. A kód részeit kéne tudni mindenféle módon színezni a jelőlő ábrákat cserélgetni stb. stb. Megőrizve az olvashatóságot. Lehet az a megoldás amit mondtál és lehet én is arra gondoltam csak nem tudtam ilyen jól megfogalmazni Nem akarok kódolást írni átírni stb. "csak dizájnolni" kell.

  A kiszemelt áldozat pont az amit felhoztál példának nem csak decodere van hanem codere is. Azt kéne tovább hackelni. Illetve van egy két egyedi ötletem pl titkosítást szeretnék stb. De ez is csak kiegészítés szerintem nagyobb módosítás nélkül megoldható.

  Azok amiket küldtél valóban nem mind ismerhetők fel inkább úgy mondom hogy a nagyja. De lehet kicsit kevésbé dizájnost csinálni ami már nagy valószínűséggel felismerhető.

  megkeresem majd amit láttam és átküldöm privátban ha megvan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  szerintem elbeszélünk egymás mellett: én nem azt vitattam, hogy nem lehet az átlagosnál "hibatűrőbb" dekódert írni (pld. az amelyik az invertált ábrákat is dekódolja), hanem csak arra akartam felhívni a figyelmedet, ha pont az a célod, hogy egy felhasználó által manipulált, azaz "roncsolt", avagy "kreatív" qr kódot a legtöbb qr kód olvasó dekódolni tudja, akkor azokhoz (a dekóderekhez) kell alkalmazkodnod; neked (jobban mondva majd a munkát elvállaló programozónak) úgy-e nem dekódert kell írnia, hanem arra kell törekednie, hogy a dekóderek ki tudják nyerni az információt a manipulált ábrából, nem?

  ha csak arra gondolsz, hogy a nem "négyzetes"/teljes kitöltésű pixeleket használsz, hanem helyette "szívecskét", kört, csillagot, akármit, igen, az szinte biztos, hogy a legtöbb dekódert nem fogja megzavarni, ha maga az "alapábra" eléggé kitölti a(z egység)"pixelt" (hiszen az elsődleges mankót a dekódoláshoz a "sarokpontok" adják és az azokhoz képest jelentősen kisebb "foltok" lényegtelenek, azaz az, hogy egy sarokpontot "szívecskékből" raksz össze, az nem számít, "mindegy", hogy "mi" adja ki a "sarokpontok" foltját),

  szerintem "felesleges" (érts "reménytelen") magába egy kódgenerátorba belenyúlni, sokkal egyszerűbb utólag manipulálni a(z alap) kódolt ábrát, az egységpixeleket cserélni, színezni, stb., meg szükség szerint vektorizálni,

  ha nem lett volna egyértelmű: nem igazán értem, hogy valójában mi a célod? egy online kreatív qr generátor létrehozása? ez szerintem erős megkötöttségekkel nem nagy kaland, de valóban kreatív qr kódokhoz szerintem nem igazán lehet felhasználóbarátra megcsinálni, mert nem tudod a kreatív szakaszban "befolyásolni/garantálni" az ábra dekódolhatóságát anélkül, hogy azt ellenőriznéd, és az egyes változtatásoknak globális hatása van, nem lokális; az szerintem "édeskevés", hogy egységpixelek helyett mást használsz, meg színezheted is a megfelelő luminancia határok között, esetleg a hibatűrést figyelembe véve bizonyos szempontok szerint nagyobb szabadságot engedsz meg, stb.; az én általam kreatívnak tartott qr kódot szerintem csak tesztelések során tudsz előállítani,

  pld. az egyik legismertebb online qr dekóderen, a ZXing Decoder Online-on a "Vér és Pacman a 15 legszebb QR-kódban - Szívlapát | a Kreatív magazin játszóblogján" található kreatív qr kódok jó része dekódolhatatlan (mint bitkép, tehát az esetlegesen mondjuk a telefonkamerás fizikai torzításokat figyelmen kívül is hagytuk, ami persze nem sokat számít, ha úgy is interneten terjesztenéd elsődlegesen):
  http://m.blog.hu/sz/szivlapat/image/201107/louis.jpg,
  http://m.blog.hu/sz/szivlapat/image/201107/bottlecode(1).jpg
  http://m.blog.hu/sz/szivlapat/image/201107/spacecode%281%29.jpg
  stb.
  a http://m.blog.hu/sz/szivlapat/image/201107/the-filmore-silver-spring..-vel viszont semmi baj,

  ami azért is érdekes, mert állítólag ezek nem design kódok, hanem jórészt "éles" kódok lennének, vagyis azt sugallják (lsd. pld. a Louis Vuitton mobilszájtjának QR kódja, amivel a ZXing pld. nem boldogult, vagy csak én rontottam el valamit?)

  az is lehet persze, hogy én helyezem túl magasra a lécet...

  ps. egyébként az MS-nek is van "hasonló" technológiája, pont azért, hogy "kreatívabb" kódokat is lehessen használni, de tudtommal a legtöbb kisebb felbontású kamerával/képérzékelővel rendelkező olvasóval ezen kódolt ábrák általában nem rögzíthetőek a kellő részletességben az eredményes dekódoláshoz,

  szerkesztve: persze az, hogy a fenti linkeken levő kreatív qr kódokat egy online dekóder nem tudta dekódolni az nem azt jelenti, hogy más dekóderrel nem sikerülhetne, stb.

  szerkesztés szerkesztése: egyébként sok sikert, ha tanácsolhatok valamit, akkor csak annyit mondanék, hogy az esetleges "félreértések" elkerülése végett előre egyezzetek meg abban, hogy az alkalmazás által létrehozott qr kódot mely dekódereknek kell elfogadniuk, nehogy belefusson a programozó abba, hogy egy adott, de kevésbé ismert dekóder simán visszafejti a benne levő információt, viszont az "átlag" (pld. a telefonos) dekóder meg "elhasal" rajta, hiszen ekkor értelmetlenné válik/válhat a kód (nem design jellegű) információtartalma,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia

  Mint mondtam nem vagyok programozó de azért hallottam láttam már sok mindent mert az elmúlt pár évben fejlesztési területen vagyok.

  Röviden: Igen rossszl tudsz valamit! Mondhatni nem frissítetted magad a témában . Ez az a téma ahol az iskolában sebtében órán látott halott infók a tanártól nem elég

  1, nem akarok íratni komplett kód generátort, ráadásul közben a sok opensource közül úgy látom találtam egyet ami apceh2 licenszes ami azt hiszem jó nekem mert ha jól emlékszem az engedi saját licenszel használni, kiadni azt amit készítek belőle. Csak ezt kell fel turbózni a kért funkciókkal

  2, Az érveidet meg a gondolatokat már egyszer végigjártam egy másik ocr projekt kapcsán ahol egy lelkes kezdővel végül össze is hoztunk egy ocr-t és ott megtanultam hogy az általad leírtak nem teljesen úgy vannak és hogy egyáltalán miként kell ilyeneket csinálni. A részletekbe nem mennék bele, de alényeg, hogy elég nagy a hiba tűrés stb. Persze van abban igazság, hogy a szineknél figyelni kell a kontrasztra stb. De közel sem eszik olyan forrón a kását hogy ne lehessen creatívkodni a színekkel és formákkal. Egy jó qr felismerő progi aminek alapja egy jó ocr progi, igenis elég jó tűri a hibákat pláne ennél a speckó feladatnál.

  Nem vagyok programozó de a régebbi ocr -es tapasztalataim és ismereteim alapján el tudom képzelni, hogy itt igazából elég egyszerű megcsinálni a programot komoly hibatűréssel, mert miután megtalálta a nagy jeleket a szoftver, amik megmondják, hogy hol és mekkora a kód, már csak a megtalált területet kell felosztani méret arányosan és szinte pixel telítetség szerűen vizsgálni. Szerintem annyit csinálnak, hogy megnézik kontraszt alapján, hogy mely területek telik és melyek üresek. Szerintem ez elég jól elvégezhető, könnyen meghtaározható nagy hibatűréssel. Mondjuk egy körnél egy terület egy pixelnyi hely nagyrésze telített tehát azt lehet tele pixelnek venni míg a az üres rész üres. Ilyen egyszerű pont ezért még akár azt is meg lehet csinálni, hogy mondjuk kör vagy négyzet helyett akár csillag is lehet még a szomszédos mezőkbe is átnyúlhat a csillagok csúcsai, mert akkor is b aromi könnyű felismerni csak azt kell nézni, hogy a sötét vagy a világos rész nagyobb-e egy pixelben (vagy hívhatjuk byte-nak is ha így jobban el tudod képzelni) és máris beolvastad.

  Persze ennél kicsit bonyolultabb az ügy de igazából ez nem olyan nehéz feladat. És a tesztelt programok biznyítják is. Eddig minden általam próbált olvasó progi vitte a dizájn qr-eket.

  3, Ahogy írtad ráadásul a qr kód eleve úgy készül hogy van benne hiba tűrés is aminek mértéke pl elvileg változtatható, tehát lehet növelni vagy csökkenteni a hiba puffert, ha hívhatom így. Persze ettől nő vagy csökken a kód mérete is. Pl erre jó példa amikor képet látsz egy qr kódban ott nagy hiba puffert használtak és csak simán letakarják a kód egy részét mert még úgy is olvasható lesz.

  4, A kreatív qr kód szerintem úgy készül (tuti, egy két kivételtől eltekintve) hogy legenerálják, csak épp a te általad shapenek hívott négyzetet kicserélik mondjuk valami másra. Egyébként láttam is már ilyen generálót valahol régen csak nem tudott annyit ami nekem kellett az thiszem. De biztos hogy generálta a színeket stb.

  Mindezekre bizonyíték, hogy van nálam pár színes és jól megvariált szivecskés kockás körös inverz! stb. qr kóc és ezeket most próbából le is teszteltem az imént talált opensourc cuccal és simán beolvasta felismerte őket mindenféle gond nélkül, valamint a telefonomra letöltött androidos alap ingyenes qr olvasó is probléma nélkül viszi ezeket az extra kódokat is.
  TOVÁBBRA IS VÁROM A JELENTKEZŐT, JELENTKEZŐKET. REMÉLEM NEM NYARAL MINDENKI
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • remélem nem flame,

  "
  A qr code-ok mindenféle formáját és fajtáját elő kell tudni állítani. Ezeket lehet akár színezgetni illetve lehetnek négyzetek kerekített négyzetek kör vagy egyebekből is állhatnak, stb.
  "

  én tudok valamit rosszul vagy én maradtam le valamiről?

  ha valódi QR kódert akarsz íratni, olyat amelyiken a legtöbb QR dekóder "nem hasal el", itt elsősorban azokra gondolok, amelyek "eredményét" valós körülmények is befolyásolják (értsd mobil telefonok, kézi olvasók), akkor "roncsolást/torzítást" csak elég szűk határokon belül végezhetsz mármint ami a színezést illetve a szabadon felhasználható "formákat" illeti; tudtommal a luma kontrasztot mindenképpen be kell tartanod, ezért is találsz főleg csak monokromatikus qr kódokat, amelyek valójában "nem színesek" (itt nem a színen van a lényeg, hanem a világos-sötét területek megkülönböztethetőségén, azaz amit te esetleg színesben meg tudsz különböztetni, azon egy qr dekóder "elhasalhat"), (pld. egy invertált ábra is "általában" megbukik, pedig esetleg csinálhatná a dekóder azt is, hogy ha "nem találja" a kódot, akkor invertálja az ábrát, hátha úgy sikerül, de nyilván azért nem teszi, mert...)

  tudtommal ugyanez igaz a "formákra" (shapekre) is: szerintem az éldetektálás miatt pld. kört önmagában nem nagyon lehet használni, jobban mondva a "nem hasznos" területeken bármit, vagy csak arra gondolsz, hogy "szorosan" egymás mellé rakott körökböl lehetne összerakni az ábrát?
  továbbá: úgy-e az a QR kód egyik nagy előnye, hogy viszonylag elég nagy a hibatűrése, jobban mondva egy az emberi szem/agy által eléggé roncsoltnak tűnő kód is sikeresen dekódolható, csakhogy ez "utólag" derül ki, a dekódolásnál, azaz nem egészen értem, hogyan képzeled el magát a kódgenerátort: hiszen azt nem fogja igazából tudni megmondani, hogy valójában mit kell változtatni az ábrán, hogy "átmenjen",

  szerintem a legtöbb "kreatív" QR kód úgy készül, hogy a "valódi" kódot manipulálva addig "próbálkoznak" (kivéve persze az egyértelmű manipulációkat, pld. a korlátozott színezést stb.), amíg a dekóderek biztonságosan vissza tudják kódolni az információt;

  szerkesztve: bocsánat az okoskodásért, maga a téma érdekel, nem mint munkalehetőség,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ja igen, megnéztem jobban amit küldtél, mivel én grafikusan is felhasználnám ezeket ezért kértem hogy legyen vektoros mentéis lehetőség is, a library amit küldtél csak ezeket ismeri JPEG, GIF & PNG
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves Hurka!

  Köszi a segítséget. Igazából én nem vagyok programozó de mondjuk, hogy elméletben nagyjából!? képben vagyok a dolgokkal.

  Gondoltam, hogy van kész librari, ami gondolom azt jelenti, hogy magát a generálást nem kell megírni. De nekem. ennél több kell, azért írtam, hogy a részletekről egyeztetünk. A qr kódot lehet extrázni, mivel a felismerők különböző algoritmusokkal hiba kezelnek stb. Én pl láttam már színes qr kódot, meg olyat ahol a kockák helyett szívecskék voltak stb. stb. Nekem egy olyan bővtett generátor kell, amibe az általam már kitalált előző funkciókhoz hasonló extrák pluszba bekerülnek (pontosan tudom mit szeretnék még bele a jelentkezővel megosztom). Simán lehet hogy csak ezt a libraryt kell bővíteni stb.

  Illetve nekem nem egy library kell, hanem egy komplett motor amit könnyen el lehet indítani, egy linux, esetleg ms szerveren, és lehet valamilyen módon pl xml-el vagy másképp kommunikálni, megadni neki mit szeretnék és ő vissza adja a választ + szükségem van hozzá a dizájn mentes webes csatoló felületre is.

  Továbbra is várom a jelentkezőket itt vagy pm-ben

  köszi,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Egy konkrét munkára keresek programozót, esetleg céget. Azért esetleg mert nincs nagy keret a dologra, így a drága céges megoldások nem biztos hogy szóbajönnek Természetesen azért van rá pénz csak nem épp milliók

  A feladat egy QR code generáló szoftver / webes generáló lenne.

  Olyan jelentkezzen aki a QR-ben otthon van vagy gyorsan utána tud nézni érti tudja stb.

  A pontos feladat nyilván qr code-ok generálása, de azért nem olyan egyszerűen. A qr code-ok mindenféle formáját és fajtáját elő kell tudni állítani. Ezeket lehet akár színezgetni illetve lehetnek négyzetek kerekített négyzetek kör vagy egyebekből is állhatnak, stb. A részletekbe majd az illetékessel egyeztetem, a lényeg, hogy azért elég sokféle lehet formában és színben is a qr code és itt nem a tartalmára hanem a megjelenésére gondolok.

  A kivitelezés fő része gondolom maga a generáló motor, ami ha megkapja az adatokat kiköpi a qr-t. Ez lehet java esetleg php. A kész feladathoz hozzátartozik egy alap, dizájn mentes webes felület is ahol az adatok stb. megadása után megjelenik a qr kód a képernyőn (a végeredmnyt a qr-t vektoros formátumban is elő kel tudni állítani).

  Összefoglalva feladat:

  1, összetett és bővíthető fejleszthető qr code generátor
  2, Webes felület (php5 oop js, stb.) dizájn mentes.


  Röviden ennyi, várom a jelentkezőket.

  flamelők kíméljenek ha lehet
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd