A Microsoft egy héttel az után, hogy bejelentette: natív változatban is elérhetővé teszi a Visual Studio-t az ARM platformokra, máris kiadta a szoftver első előzetes változatát. A Visual Studio 2022 17.3 Preview 2 verziója ugyanis már tartalmazza az integrált fejlesztői környezet Arm64-re fordított, azon natívon futó változatát is.

Bár az ARM-alapú eszközökön eddig volt lehetőség a Visual Studio futtatására, az valójában az említett platformok x64-os emulációjaként valósult meg. Ez az egyik oldalon az elérhetőnél jóval lassabb működést jelentett, de ráadásul a debuggolás során is problémát jelenthetett. A most elérhetővé vált natív port azonban a jóval gyorsabb működés mellett utóbbi gondot is megoldja.

Az új natív Arm64-es Visual Studio-val asztali C++ alkalmazások mellett asztali .NET programokat, valamint webes alkalmazásokat is lehet fejleszteni. A .NET platformok közül a klasszikus Framework mellett az új, nyílt forrású és egységes .NET 6 platformot is támogatja az IDE, a fejlesztők pedig WPF és WinForms keretrendszerek használata között is választhatnak.

Ugyanakkor látványosan hiányzik a támogatott UI keretrendszerek közül az új, frissen megjelent MAUI, valamint a Microsoft által a megelőző években nyomott UWP is, amikkel kapcsolatban azonban a cég azt ígéri, hogy hamarosan - még a következő előzetesek valamelyikében - be fognak kerülni a natív Visual Studio-ban is használható platformok közé.

Ezen kívül az Arm64-es Visual Studio futtatása csak Windows 11-en lehetséges, így az új rendszerre is mindenképpen frissíteni kell annak kipróbálásához, és a jelek szerint nem képes együttműködni az IDE korábbi, x86-os változataival sem, így azokat is uninstallálni kell az Arm64-es eszközről feltelepítése előtt.