A programozókat foglalkoztató munkaadók számára akár rémisztőnek is mondható eredményt hozott a DigitalOcean egy, a közelmúltban zajlott felmérése, amiben mintegy 2500 programozót kérdeztek meg a munkával kapcsolatos terveikről. Ebből is ugyanis kiderült, hogy közülük gyakorlatilag minden második vagy már felmondott munkahelyén, vagy még az idei évben ezt tervezi - alapvető átrendeződést elindítva a piacon.

Az összesen 94 országból származó fejlesztők bevonásával megvalósult felmérés szerint a válaszadók 27%-a már be is nyújtotta felmondását korábbi munkahelyén, de a maradék 42%-a is azt tervezi, hogy még idén sort kerít erre. Legtöbben (28%) ennek okaként azt jelölték meg, hogy így majd több pénzt tudnak keresni, de közel ennyien (21%) a járvány lecsengésével az irodába történő visszatérést, illetve az attól történő idegenkedés és a rugalmas munkaidő hiánya miatt mondott fel munkahelyén.

Mindezen arányok többszöröse azoknak, amiket hagyományosan szokás a munkahelyváltás tipikus okának tartani. A megkérdezettek között ugyanis csak alig 9 százalék volt az, aki azt mondta, hogy érdekesebb kihívások miatt tervez felmondani, és a saját vállalkozást alapítani kívánok aránya is csak alig 8% volt. Ráadásul a folyamat önerősítőnek látszik: a válaszadók 11%-a ugyanis már azért mondott fel, mert több munkatársuk is felmondott már korábban, és a magát a magas fluktuációt érezte problémának a nap munkában.

Emiatt a DigitalOcean azt mondja, hogy hogy azoknak a munkaadóknak, akik nem akarják tömeges felmondásokkal szembe találni magukat fejlesztőik részéről, érdemesebb a lazább munkakörülmények kialakítására és a távmunka támogatására figyelmet fordítaniuk, mert leginkább ezzel tudják dolgozóikat megtartani. Ez magában foglalja a rugalmas munkaidő mellett programozóik komolyabb laptopokkal történő ellátását is, ami egyszerűsíti utóbbiak számára az irodai és az otthoni munka vegyítését.

"A fejlesztői tehetségek bevonzása és megtartása gyorsan átalakuláson megy át, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell az új környezethez", mondta Gabe Monroy, a DigitalOcean termékigazgató-helyettese. "A vállalkozásoknak jobban meg kell érteniük a fejlesztőket, és meg kell adniuk számukra a sikeres működéshez szükséges eszközöket, előnyöket és fizetést – ezen múlik az üzleti élet túlélése a digitális korszakban."