Az alaplapi chipkészletek tekintetében az Intel, az SIS és a VIA töltik be a legnagyobb szerepet. Mindegyikőjük törekszik arra, hogy termékük mindig naprakész legyen és lehetőleg mindent újdonságot támogasson, amivel igen népszerű lehet a vásárlók körében. A VIA, a legutóbbi tajvani - Computex 2002 - számítástechnikai kiállításon több fontos újdonságot is felsorakoztatott standján. Az alaplapi chipkészletek esetében, mind az Intel, mind pedig az AMD processzorokat támogató változatokat mutatott be.

A VIA P4X600, nevéből is kiderül, hogy az Intel Pentium4-es processzorait támogatja. Továbbá a PC2100-as és a PC2700-as DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriákat kezel mellette. Így ezzel a párosítással igen ütőképes alaplapot lehet összehozni alatta. Várható megjelenése ez év ősze, mely bár egy kis késést jelent - a cég régebbi bejelentései szerint -, de így is komoly konkurencia lehet a többi chipkészlettel szemben.

A másik vonalat - AMD-t - a VIA KT400-as folytatja. Ennek a tesztelési már folyamatban vannak, de míg meg nem jelenik a DDR400-as memória, addig várnunk kell a VIA KT400-asra. A kisebb kategóriájú VIA P4X400-as is a nyárra várható, mely már a DDR400-asokat támogatja és AGP8x-os interfésszel is rendelkezik.

Sajnos a DDR II-t támogató VIA P4X800-as csak a jövő évben várható, de így is igen jó vételnek számítnak majd az idén megjelenő VIA chipkészlettel ellátott termékek.