A Google a napokban elérhetővé tette egy olyan segédeszközt, amiről a cég azt állítja: segít felkészülni a potenciális munkavállalóknak a valódi állásinterjúkra. Az Interview Warmup (azaz, Interjú-bemelegítő) eszköz kérdéseket tesz fel a felhasználónak, akinek ezekre adott válaszait aztán mesterséges intelligenciával elemzi ki - és értékeli azt, illetve tesz javaslatokat a jobbításra.

Az eszköz használata során először azt a munkaterületet, illetve állástípust kell megadni, amire jelentkezni szeretnénk. Ezek között ott van pl. az adatelemző, az UX tervező, valamint az IT támogató munkakör is - de aki nem igazán tudja, hogy milyen munkát akar végezni, vagy nem találja azt a felsorolásban, amely állásra jelentkezni szeretne, az választhatja a "General", azaz, általános kategóriát is.

Ezek után az oldal 5 különböző kérdést tesz fel, amiben élőszóban kell válaszolnia a felhasználóknak. Ezeket aztán a mesterséges intelligencia szöveggé alakítja, majd elemzi, és a tartalom függvényében esetleg további kérdéseket tesz fel. Ugyanakkor a beszámolók szerint legtöbbször csak arra panaszkodik, hogy a válaszokban nincs semmi olyan, amiről társalogni lehetne - és, hogy ez szerinte nem annyira lesz jó dolog, majd egy éles interjú során.

A válaszokat és az értékelést a felhasználó el is mentheti, és később meg is ismételheti, immár esetleg tovább finomítva válaszait a korábban kapott értékelések alapján, hogy az interjúja így már kvázi magasabb pontszámot kapjon - ami elvileg azt is implikálja, hogy a valódi interjú is jobban sikerülhet majd a valóságban.

Összességében nem egyértelmű, hogy a Google az eszközzel mit akar elérni, vagy hogy nála tényleg így zajlik -e egy-egy állásinterjú. A dolog inkább tűnik egy, a cég saját mesterséges intelligenciája trenírozására használható, mint az álláskeresők számára hasznos eszköznek - de persze ennek ellenére bárki kipróbálhatja, és talán még hasznosíthatja is majd a vele szerzett tapasztalatokat a valódi állásinterjúiban is.