A Google a héten egy figyelmeztetést tett közzé a Play Store áruházában alkalmazásokat áruló fejlesztők számára, amiben az online boltban egy hamarosan bevezetésre kerülő változásra hívja fel a figyelmüket. Ezek szerint a cég el kezdi majd elrejteni a felhasználók elől azokat az alkalmazásokat, amiket készítőik nem frissítenek rendszeresen, és nem készítenek fel a legújabb Android verziókra.

Ugyan már a jelenlegi szabályok szerint is csak olyan új alkalmazásokat, illetve frissítéseket lehet feltölteni a Play Store-ba, amik API verziószáma legfeljebb egy évvel marad el a legújabbnak kiadott Android verziótól, de eddig ez a korlátozás a régi programokra nem vonatkozott. Ha tehát valaki még évekkel ezelőtt töltött fel egy app-ot az alkalmazásboltba, az gond nélkül letölthető maradhatott - egészen mostanáig.

A most bejelentett változás értelmében ugyanakkor az ilyen - két évnél régebbi API-verziókat célzó - programokat a jövőben el fogja rejteni a Play Store, azaz, azok sem ajánlókban, sem keresésekre nem jelennek majd meg az Android-felhasználók számára, és letölteni, illetve telepíteni sem lehet majd őket új készülékekre. A Google a változást azzal indokolta, hogy a régi programok nem felelnek meg az újabb Androidok adatvédelmi és biztonsági szabályainak, illetve azokra nem alkalmazhatók utóbbiak - ezért zárja ki azokat a további terjesztésből a platformon.

A fejlesztőknek a cég november 1-ig ad türelmi időt, azaz, ezt követően kezdi majd eltüntetni a több év óta nem frissült programok a Play Store-ból. Ha valaki valamiért nem tudná addig megoldani a frissítést (vagy később ütközik bele az új korlátba), egy újabb 6 hónapos haladékot kérhet majd egyedi elbírálás keretében - de azt követően aztán végleg nem lesz apelláta a frissítés elmaradására.