Az Oracle bejelentette, hogy elérhetővé tette a Java, a világ első számú programozási nyelvének és fejlesztési platformjának legújabb verzióját. Az új Java 18 (Oracle JDK 18) több ezer teljesítmény-, stabilitási és biztonsági fejlesztést kínál a fejlesztők és a végfelhasználók részére is.

Ez magában foglal összesen kilenc JDK Enhancement Proposal (JEP) frissítést és fejlesztést is, amik közül a legfontosabbak a Java API dokumentációban a kódrészletek hozzáadásának lehetősége (JEP 413), amely leegyszerűsíti a mintaforráskódok hozzáadását az API dokumentációhoz, valamint az egyszerű webkiszolgáló (JEP 408) a prototípusok készítéséhez és teszteléshez. Ezeken kívül a fejlesztők két inkubációs modult is felfedezhetnek: a Vector API-t (JEP 417) és a Foreign Function and Memory API-t (JEP 419), valamint egy előzetes állapotban lévő fejlesztést is: egy új mintaillesztési kapcsolót (JEP 420).

A Java 18 a Java hat hónapos frissítési ütemtervének megfelelően készült el, illetve ezt követi, így mindössze idén őszig lesz támogatott, amit követően a Java 19 váltja majd; a hosszan támogatott (LTS) kiadás továbbra is a Java 17 marad. Új LTS verzió a Java-ból 2023 szeptemberében érkezik majd a Java 21 személyében.