A LibreOffice fejlesztői a napokban kipróbálhatóvá tették ismert ingyenes szoftvercsomagjuk egy olyan változatát, ami minden korábbinál szemléletesebben demonstrálja, hogy mit is jelenthet a WebAssembly a web, illetve tágabb értelemben az informatika számára. A WA-re átfordított LibreOffice (LOWA) ugyanis gyakorlatilag az asztali szoftver teljes funkciókészletét képes elérhetővé tenni a böngészőben anélkül, hogy ez nyilvánvaló különbséget jelentene használhatóságban.

Bár a böngészőben futó irodai csomagok önmagukban nem újdonságok, ezek gyakorlatilag mindegyike valamilyen szerver-kliens architektúrában működik, illetve kifejezetten webes környezetben történő működésre lett tervezve. Ugyanakkor ezekkel szemben a böngészőben futó LibreOffice kizárólag kliens oldalon fut, és ugyanabból a kódbázisból készült el, amiből a szoftver asztali kiadása is.

A WebAssembly-re fordított LibreOffce teljes mértékben a böngészőben fut, meglepően jólA WebAssembly-re fordított LibreOffce teljes mértékben a böngészőben fut, meglepően jól

Utóbbiból eredően persze a szoftver még nem teljes mértékben használható: pl. a dokumentumok betöltése vagy elmentése nem igazán működik benne - de mivel elsősorban egy technológiai demóról van szó, ez ezen a ponton nyilván megbocsátható. Ugyanakkor maga a tény, hogy egy ilyen komplex szoftver esetében is megoldható az átfordítás WebAssembly-re, illetve megfelelő sebességgel képes az eredmény működni a böngészőben kiváló demonstrációja a platform képességeinek.