Az Apple a napokban egy új alkalmazásterjesztési mód bevezetését jelentette be az App Store-ban. Az új "nem listázott" alkalmazások valahol félúton helyezkednek el a hagyományos, mindenki számára elérhető app-ok, valamint a privát alkalmazások között, amiket csak bizonyos szervezetek tagjai vagy kijelölt felhasználók tölthetnek le és telepíthetnek fel.

Az új kategóriába tartozó app-okat ugyanis semmilyen körülmények között sem ajánlja vagy listázza az App Store a felhasználók számára - így abba véletlenül senki sem fog belebotlani. Ugyanakkor azok, akiknek a fejlesztők elküldik az alkalmazásra mutató linket, minden további nélkül feltelepíthetik azokat készülékeikre, teljesen függetlenül attól, hogy hol tanulnak, laknak vagy dolgoznak.

Az Apple azt mondja, hogy az új terjesztési módot elsősorban a kifejezetten szűk közönséget célzó, esetleg valamilyen eseményhez kapcsolódó alkalmazásokhoz szánja, illetve azokhoz, amiket bár a fejlesztők nem akarnak az App Store-on át népszerűsíteni, de mindenki számára elérhetővé akarnak tenni, akkor is, ha az illetők készülékei amúgy nem integráltak az Apple Business Manager vagy Apple School Manager platformja alá.

A "láthatóságot" leszámítva egyébként a nem listázott alkalmazások pontosan úgy működnek, mint hagyományos társaik, beleértve azt is, hogy át kell esniük az Apple alkalmazáselfogadási folyamatán is. A cég kiemeli, hogy ezzel összefüggésben a fejlesztés, illetve tesztelés alatt álló programokat továbbra TestFlight-on át kell majd a teszteléshez használt eszközökre telepíteni.