A MIT mesterséges intelligencia csoportja a hét elején jelentette be, hogy kidolgoztak egy olyan új kvantumprogramozási nyelvet, ami jelentősen egyszerűsítheti majd a jövőben ilyen gépekre szoftvereket író fejlesztők dolgát. Az általuk megalkotott Twist ugyanis képes észrevenni a potenciálisan bugos szerkezeteket a kvantumszámítási algoritmusokban, és jelezi azok problémásságát.

Egészen pontosan az egymással kvantumfonódásos viszonyba került részecskékkel kapcsolatos problémákról van - az ezek kezelésében ejtett hibák ugyanis hibássá tehetik az egész algoritmus működését. Pl. az egymással összefonódott részecskék közül ha valamelyik megsemmisítésre kerül, azzal a vele összefonódott részecske információtartalma is elveszhet, ami helytelen programműködéshez vezethet - ráadásul anélkül, hogy ez nyilvánvalóvá válna a végrehajtás során.

A Twist az ebből eredő hibákat úgy akadályozza meg, hogy végig nyilvántartja azt, hogy a végeredmény számításában résztvevő részecskék összefonódásba kerültek -e társaikkal, vagy azok egymástól teljesen független, ún. tiszta (pure) elemnek tekinthetők -e. A nyelv jelzi, ha pl. összefonódott részecske eldobásra kerülne a kvatumszámítás végrehajtása során, vagy ha az eredménye összefonódott valamilyen, a működés során keletkező "szemétnek" tekintett adathalmazzal.

A Twist egy viszonylag alacsony szintű, a hagyományos imperatív programozásban az Assembly-hez hasonlítható szintű nyelv, de a MIT kutatói azt tervezik, hogy rá építve magasabb szintű kvantumprogramozási nyelveket hoznak majd létre, amikben egyszerűbb lesz a feladatokat lekódolni, mégis ugyanazokat a garanciákat, illetve hibadetektálási képességeket tudják majd biztosítani, mint a Twist maga is.