Úgy tűnik, hogy a Microsoft a nem is olyan régen, a Windows 8 bemutatása után nagy csinnadrattával beharangozott, minden korábbi technológia leváltójaként hirdetett UWP kezének elengedésére készül. Redmond ugyanis nem csak megerősítette az utóbbi időben, hogy a Win32 és társai még sokáig velünk lesznek, de konkrétan a napokban közzétett egy olyan dokumentumot is, amiben azt taglalja, hogyan tudnak az UWP-s fejlesztők más, alternatív technológiák használatára áttérni.

Ebben a Microsoft azzal vigasztalja az érintett fejlesztőket, hogy az UWP-s alkalmazások fejlesztésében megszerzett ismereteik újrahasznosíthatók lehetnek majd más technológiák használata során is, és útmutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy miként tudják meglévő UWP-s alkalmazásaikat az új Windows App SDK használatára átkonvertálni - gyakorlatilag az alternatív API-k valamelyikére átportolni.

A cég megjegyzi, hogy a jövőben a fejlesztéseket csak utóbbiak fogják megkapni, illetve az azokra áttérés esetén már most is egy rakás olyan API elérésére lesz lehetőség hozzáférni, amit az UWP-s alkalmazások nem érhetnek el. Redmond valószínűleg utóbbi, illetve az API-k a UWP alá portolása által jelentett óriási plusz munka miatt dönthetett úgy, hogy a továbbiakban nem erőlteti tovább a fejlesztők legtöbbje által is elég lagymatagon fogadott, a Windows Phone megszűnése, valamint a csempék és társaik a Windows 11-ből történő kiebrudalása után, valamint a WinUI a Win32-ből is elérhetővé válása nyomán gyakorlatilag okafogyottá váló technológiát.

A Microsoft egyelőre hivatalosan nem jelentette be az UWP nyugdíjazását, és azt valószínűleg még a jelenleg elérhető Windows-ok támogatási idejének lejártáig támogatni fogja. Ugyanakkor jelenleg úgy tűnik, hogy az UWP a Silverlight útjára lép, aminek szintén közel másfél évtizedébe telt, mire Redmond végre sírba tette, amiből azonban már az utolsó több mint egy évtizedet is gyakorlatilag csak tetszhalott állapotban töltötte.